Principiile Feng Shui la birou
Feng Shui este o adevărată disciplină, o artă desăvârșită ce ne ajută să trăim în armonie unii cu ceilalți și cu natura, cu mediul înconjurător, cu mediul în care trăim, lucrăm... Așadar, Feng Shui se poate aplica și la birou, la locul de muncă, pentru a obține armonie și putere de muncă, înțelegere cu șefii, clienții, colegii, încredere în sine. Avantajele ghidării după principiile Feng Shui la birou sunt mai multe însă ne vom limita la cele enumerate, ca fiind cele mai importante aspecte ale unei colaborări reușite. Și pentru că biroul este locul unde ne petrecem o mare parte a zilei, putem scăpa de stres, ne putem forma o atitudine pozitivă, putem colabora cu șefii, clienții și colegii mult mai bine dacă folosim principiile Feng Shui.
Ordine și curățenie la birou
Ordinea, curățenia, așezarea actelor, a cănilor de cafea, a tuturor lucrurilor pe care le avem la îndemână zi de zi într-un mod plăcut, ne va ajuta în carieră mai mult decât am crede. Unul din principiile Feng Shui se referă chiar la ordinea în care unele lucruri sunt așezate, fie în casă, fie la birou. De aceea, este bine să eliminați ceștile murdare de cafea, șervețelele murdare de la gustare ori de la masa de prânz, ambalajele goale, hârtiile fără folos. Un birou specific Feng Shui trebuie să fie ordonat, curat și totul să fie accesibil, iar aspectul să fie plăcut. Așezați la nord calendarul și agenda de lucru, la sud este bine să așezați o lampă, la est se va potrivi de minune o plantă verde cu frunze rotunde pentru o relație armonioasă cu colegii, iar la vest vor sta cărțile de vizită, faxul, contactul, în principiu contactele cu exteriorul și clienții.
Delimitarea spațiului personal și protecție
Aveți nevoie de protecție la locul de muncă pentru ca biroul să nu vă fie invadat de către ceilalți colegi (fie și numai de privirile lor). Amplasați o plantă mare, înaltă, în dreptul biroului pentru a evita contactul direct cu ceilalți colegi sau puneți cărți ori teancurile de dosare de rezolvat pe marginea biroului pentru a vă delimita spațiul de muncă. Vă mai puteți delimita spațiul de muncă și cu ajutorul unui fotoliu, iar pe birou este bine să amplasați ceva cu caracter personal, o fotografie, o cană personalizată, orice obiect care să vă facă să vă simțiți mai aproape de cei dragi și de casă.
Culorile și formele potrivite pentru birou
Nu există o culoare ideală ori o formă sau un material potrivit pentru birou, în schimb, puteți face diverse combinații de materiale rigide ori luminoase, alături de forme rotunde, materiale moi și primitoare. Culorile trebuie să fie vibrante, specifice energiei Yang, combinate cu cele pastelate, moi, specifice energiei Yin. Verdele și albastrul pal nu trebuie să vă lipsească din birou deoarece au capacitatea de a mai aplana tensiunile și conflictele de la birou, însă nu neglijați nici galbenul care stimulează creativitatea sau violetul, o culoare esențială pentru o mai bună concentrare la ceea ce aveți de făcut.
Poziționarea la birou
Există și anumite poziții pe care trebuie să le adoptăm, iar unele pe care trebuie să le evităm, la birou. Așadar, dacă vă așezați cu fața către ușă, însă nu chiar în dreptul ei, veți avea o poziție de putere, iar energia pozitivă care vă trece pragul vă va inunda. Dacă însă aveți biroul poziționat cu spatele la ușă, veți fi vorbit pe la spate de către colegi sau chiar înșelat. Nu stați nici cu fața la perete, deoarece energia pozitivă se va bloca efectiv, ci mai degrabă stați cu spatele la perete sau chiar într-un colț al încăperii pentru a avea o muncă mai fructuoasă. Nici dacă sunteți așezat cu fața către un coleg nu este bine, deoarece această poziție sugerează o atitudine de război. Dacă vă ocupați cu vânzări, stați în sud-estul biroului, iar dacă aveți mai degrabă atribuții ce țin de creativitate, mutați-vă în nordul ori în vestul biroului.
Ce să așezați pe birou?
Pe birou vă puteți pune anumite simboluri Feng Shui și anume, statuete care simbolizează succesul, precum un cocoș, un dragon, un cal, un elefant, o țestoasă, sau o bufniță, simbol al înțelepciunii. Un acvariu cu pești ori o fântână, un simbol al apei vă va fi de un real folos, amplasat în sud-estul biroului. Un obiect verde, de asemenea amplasat în sud-estul biroului, vă va asigura prosperitatea în afacere. În sudul biroului, încercați să amplasați un obiect roșu și anume în zona faimei. Mai puteți amplasa tot aici și simboluri ale luminii (o lampă, un sfeșnic, spoturi de lumină...). Tot în birou își vor găsi locul clopoțeii de vânt, copăceii cu pietre semi-prețioase și plantele cu frunza rotundă. Un bambus norocos vă va salva din multe situații neplăcute.