Omega 3, beneficii și proprietăți

 

Omega 3: proprietăți și beneficii 

Omega 3 beneficii si proprietati Grăsimile sunt o serie de compuși care au în comun faptul că sunt insolubili în apă și solubili în anumiți dizolvanți organici. Acizii grași formează parte din compoziția grăsimilor și exercită anumite funcții fundamentale în organism: constituie o importantă sursă de energie, sunt o componentă esențială a membranelor celulelor și intervin în controlul și reglarea unei mari varietăți de procese vitale precum coagularea sanguină, reacția inflamatorie a organismului, reglarea temperaturii corpului, funcționarea normală a creierului sau a sănătății pielii, a unghiilor și a părului, printre multe alte funcții.

 Există diverse tipuri de acizi grași, care se grupează în trei familii: omega-3, omega-6 și omega-9.

 

Acizii grași esențiali

 Unii din acizii grași primesc numele de acizi grași esențiali, deoarece organismul nu îi poate sintetiza, ci este necesar să fie obținuți prin intermediul alimentației. Aceștia sunt acidul alfa linolenic (din familia omega-3) și acidul linoleic (din familia omega-6).

 Acidul alfa linolenic se găsește în pește, semințele de in, legumele cu frunze verzi, uleiul de canola, sau nuci.

 Acidul linoleic se găsește în uleiul de floarea soarelui, măsline, susan, porumb, nucă de cocos sau macadamia.

 

Beneficiile și proprietățile Omega-3

 Principalele investigații asupra efectelor acizilor grași s-au centrat asupra acidului gras omega-3, demonstrându-se în mod clar că reduce riscul de boli cardiace. American Heart Association recomandă peștele cel puțin de două ori pe săptămână, în special peștele gras precum macrou, păstrăv, hering, sardine, somon și ton alb.

 Consumul de acid gras omega-3 reduce inflamațiile și poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice precum cancerul, artrita sau bolile cardiace. Acești acizi grași se găsesc în cantități crescute în creier și au o funcție foarte importantă în cadrul funcțiilor cerebrale cognitive. De fapt, copiii care nu au primit o cantitate suficientă de acizi grași omega-3 în timpul perioadei de sarcină, prezintă un risc mai mare de a avea probleme vizuale și ale sistemului nervos.

 

Importanța echilibrului între acizii grași

 Pentru ca acizii grași să-și poată exercita în mod corect funcția, este foarte important atât ca aceștia să existe în cantități suficiente în organism, cât și să existe un echilibru adecvat între cantitățile de omega-3 și de omega-6. Primii ajută la reducerea inflamației din corp, în timp ce acizii grași omega-6 stimulează reacția inflamatorie.

 O alimentație sănătoasă, precum dieta mediteraneană ajută la menținerea acestui echilibru deoarece conține alimente bogate în omega-3, cum ar fi cerealele integrale, fructe și legume proaspete, uleiul de măsline, peștele, usturoiul. Totuși, în multe țări occidentale alimentația are un conținut mai ridicat de omega-6 decât de omega-3. Acest dezechilibru se datorează unor factori diverși, precum:

 - Reducerea consumului de alimente bogate în omega-3.

 - Consumul de cereale rafinate în loc de cereale integrale.

 - Creșterea consumului de zahăr (care interferează cu metabolismul de acizilor grași).

 - Creșterea consumului de grăsimi hidrogenate.

 - Deficiențe nutriționale (vitamina B6, de exemplu, este necesară pentru metabolismul acizilor grași).

 - Creșterea consumului de medicamente.

 

Acizii grași cei mai importanți

 - Acidul alfa linoleic, menționat anterior.

 - Acidul eicosapentanoic (EPA), din familia omega-3. Ajută la reglarea inflamației, a sistemului imunitar, a circulației și a coagulării sângelui. Se găsește în principal în peștele gras, dar și în uleiul din semințe de cânepă.

 - Acidul docosahexanoic (DHA), din familia omega-3. Are un rol important în dezvoltarea creierului și a retinei la bebeluși. Este de asemenea important pentru sănătatea articulațiilor și a funcției cerebrale. Se găsește în peștele gras dar și în ouă și în unele tipuri de alge.

 - Acidul gamma linoleic (GLA), din familia omega-6. Intervine în funcționarea creierului, a sănătății articulațiilor și a echilibrului hormonal. Se găsește în uleiul din semințe de cânepă.

 

Simptomele deficienței sau dezechilibrului de acizi grași

 - Piele uscată și/sau crăpată

 - Uscăciune oculară

 - Mătreață

 - Iritabilitate

 - Păr fragil și uscat

 - Unghii fragile și exfoliate

 - Sete excesivă

 - Răni care se vindecă greu

 

Boli asociate cu lipsa sau dezechilibrul acizilor grași

 - Astm

 - Diabet

 - Artrită

 - Eczeme

 - Oboseală cronică

 - Hiperactivitate

 - Cancer

 - Depresie

 - Căderea părului

 - Lupus

 - Hipertensiune

 - Boli cardiovasculare

 - Probleme de memorie

 - Schizofrenie

 - Tulburare bipolară

 - Boala Alzheimer

 - Degenerare maculară

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...