Ciocolata neagră potențează funcțiile cognitive

 

Ciocolata pură este un superaliment

Ciocolata neagră potențiază funcțiile cognitive Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al unei cantități minime de ciocolată de bună calitate poate îmbunătăți conectivitatea cerebrală. Nutriționiștii afirmă că ciocolata neagră este cea mai bună pentru sănătatea noastră, deoarece boabele de cacao conțin cea mai mare concentrație de antioxidanți din lume. Dintre acești antioxidanți menționăm polifenolii, catechinele și epicatechinele. Raportat la aceeași greutate, ciocolata neagră conține mai mulți antioxidanți decât vinul roșu, afinele, rodiile și fructele goji.

 Conform celebrului nutriționist american David Wolfe, care a studiat îndeaproape efectele benefice ale ciocolatei pure asupra organismului uman, aceasta poate fi clasată pe locul întâi în topul superalimentelor. Iată ce afirmă David Wolfe referitor la acest subiect: „Toate varietățile de ciocolată sunt preparate din boabe de cacao sunt preparate din boabe de cacao. Astfel, aceste boabe reprezintă ciocolată în stare pură. Întreaga valoare antioxidantă a ciocolatei, beneficiile generate de mineralele pe care le conține, proprietățile sale de regenerare a transmițătorilor neuronali și celelalte calități ale sale care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate se regăsesc integral în boabele de cacao. ”

 Conform unui studiu realizat recent în cadrul Centrului de Cercetare și Fiziologie Nutrițională de la Universitatea de Sud din Australia, dacă obișnuim să consumăm ciocolată de calitate cel puțin o dată pe săptămână, în mod regulat, creierul va fi mai agil, mai relaxat, iar procesele de concentrare și memorie vor fi cu mult îmbunătățite.

 Să vedem care sunt beneficiile de necontestat pentru sănătate ale consumului moderat de ciocolată neagră:

Ciocolata neagră este benefică pentru dezvoltarea fătului în timpul sarcinii

 Conform unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Atlanta (Statele Unite), ciocolata neagră este un aliment foarte bogat într-un anume tip de antioxidant care se numește flavonol.

 În urma studiilor realizate, s-a evidențiat faptul că în cazul femeilor însărcinate care au consumat zilnic între 20 și 35 grame de ciocolată neagră pe toată perioada sarcinii, s-a îmbunătățit calitatea placentei și s-a redus riscul de preeclampsie, o complicație medicală asociată cu hipertensiunea.

Ciocolata ne poate proteja de probleme cardiace și cerebrovasculare

 Ciocolata neagră ne poate ajută să obținem aceste beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în flavonoizi și minerale precum magneziul, elemente capabile să îmbunătățească sănătatea cardiacă și cerebrală.

 - În cadrul Universității din Aberdeen (Scoția) s-a realizat un studiu medical pe durata a douăsprezece ani. În tot acest timp a fost atent monitorizată starea de sănătate a 20.000 de persoane, dintre care, o parte consuma zilnic între 30 și 40 grame de ciocolată neagră, iar cealaltă parte nu consumau deloc ciocolată.

 - Rezultatele obținute în urma acestui studiu au fost foarte clare, și anume: acei pacienți care consumaseră acest aliment cu moderație însă în mod regulat, se bucurau de o bună sănătate cardiacă și cerebrală, în comparație cu cei care nu consumaseră deloc ciocolată.

Ciocolata neagră potențează funcțiile cognitive

 Ciocolata neagră de calitate, care conține cel puțin 70% cacao, consumată zilnic însă cu moderație, poate determina următoarele efecte benefice:

 Se poate percepe o îmbunătățire a memoriei vizo-spațiale și de organizare.

 - Ciocolata stimulează memoria de lucru, mai exact potențează capacitatea a înțelege lucruri noi, de a analiza și sintetiza diverse date, reținerea acestora și crearea unor informații noi.

 - De asemenea, ciocolata neagră susține memoria pe termen scurt și lung.

 Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au realizat unele studii pe o perioadă lungă de timp (30 ani) asupra unui grup de persoane care aveau vârste cuprinse între 19 și 98 ani, iar rezultatele pozitive obținute au evidențiat următoarele aspecte:

 - Flavonolul din ciocolata neagră crește conectivitatea dintre celulele cerebrale;

 - Astfel, s-a îmbunătățit fluxul și calitatea sângelui care ajunge la creier;

 - Micile doze de cafeină pe care le conține ciocolata neagră ne permit de asemenea să avem o stare de alertă, fără a supraîncărca însă tensiunea mentală;

 - Un alt aspect interesant este acela că boabele de cacao conțin acid oleic, care este un tip de grăsime mononesaturată care ajută la controlul și la reglarea indicelui de colesterol rău sau LDL.

 De asemenea, cercetătorul Ian A. Macdonald, din cadrul Universității din Nottingham (Marea Britanie), a efectuat numeroase cercetări asupra corelației dintre boabele de cacao și îmbunătățirea acuității mentale. Iată ce afirmă cercetătorul în acest sens: „Există posibilitatea ca anumite componente alimentare precum flavonolii din cacao să fie benefice pentru îmbunătățirea circulației la nivel cerebral și al celor cu disfuncții cognitive cauzate de oboseală sau privarea de somn”.

 Pentru a concluziona, este necesar să subliniem faptul că îmbunătățirea stării de sănătate presupune de asemenea și o dietă echilibrată, bogată în crudități și săracă în grăsimi și renunțarea la o viață sedentară.

 De asemenea, atunci când alegem un sortiment de ciocolată este indicat să fie cât mai de calitate, având un conținut de cel puțin 70% cacao. Este bine de știut că ciocolata care are conținut ridicat de zahăr, îndulcitori sau diverse arome poate avea efecte contrare asupra sănătății, și anume: creșterea nivelelor de colesterol din sânge și favorizarea riscului de accidente cerebrovasculare, mai ales dacă avem o viață sedentară și o dietă în general nesănătoasă.

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...