Beneficiile fructelor de toamnă

 

Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?

Beneficiile fructelor de toamnă Nutriționiștii ne recomandă ca toamna să ne hrănim cu alimente nutritive, iar fructele de sezon sunt surse excelente de vitamine și de minerale. În plus, aceste fructe ajută la prevenirea anumitor boli și tulburări de sănătate care sunt relaționate cu frigul. Vă prezentăm în acest articol beneficiile fructelor de toamnă pentru sănătate.

 

Beneficiile fructelor de toamnă pentru sănătate

 În linii generale, este mult mai bine să consumăm fructe de sezon deoarece sunt proaspete și pline de nutrienți. De asemenea, fructele de toamnă sunt pline de antioxidanți, au un aport bogat de fibre și reglează tranzitul intestinal, scad nivelele de colesterol rău și previn orice posibil risc de a suferi de boli cardiovasculare.

 Fructele pot fi consumate ca mic dejun, ca aperitiv, ca gustare între mese sau pot fi adăugate în diverse salate.

 Care sunt cele mai recomandate fructe de toamnă?

1. Strugurii

 Strugurii sunt unul dintre fructele cele mai apreciate ale toamnei. După culegerea viei, strugurii se regăsesc pe mesele multora dintre noi, atât cei albi, cât și cei negri, dar și sub formă de must sau vin.

 Strugurii au multe proprietăți nutriționale, deoarece au un conținut bogat în hidrați de carbon, potasiu, magneziu și calciu, precum și vitamine din grupa B, printre multe altele. De asemenea, strugurii conțin antioxidanți puternici, care contracarează acțiunea nocivă a radicalilor liberi și încetinesc procesul de îmbătrânire prematură. Cura cu struguri, efectuată toamna, în plin sezon, ajută la controlul greutății corporale, combaterea obezității și alcalinizarea organismului, care este un factor esențial pentru prevenirea multor boli.

 Totodată, strugurii sunt foarte buni și în cazul copiilor, deoarece sunt un fruct ușor de digerat și sunt un aliment foarte nutritiv.

2. Merele

 Mere sunt considerate fructe tradiționale și pot fi găsite și consumate tot timpul anului. Merele sunt considerate de către nutriționiști ca fiind fructe complete, care sunt pe placul tuturor și ne protejează de multe boli. Totodată, merele sunt, după gutui, unul dintre fructele cele mai bogate în taninuri, substanțe care au proprietăți astringente și antiinflamatorii.

 În plus, merele sunt o sursă bună de vitamina E, de vitamina C, de potasiu, dar și de fibre dietetice care stimulează tranzitul intestinal. Vitamina E are o puternică acțiune antioxidantă care intervine în menținerea stabilității celulelor sanguine. La rândul său, potasiul este un mineral necesar pentru transmiterea și generarea impulsurilor nervoase și pentru activitatea musculară normală și intervine în echilibrul apei din interiorul și din exteriorul celulei.

 Extraordinarele proprietăți dietetice care sunt atribuite acestui fruct se datorează în mare măsură elementelor fitochimice care conține, printre altele, flavonoide și quercitina, având proprietăți antioxidante.

 Tocmai de aceea, dată fiind compoziția lor bogată în substanțe antioxidante, merele sunt în special recomandate în dietele de prevenire a bolilor cardiovasculare, a bolilor degenerative și a cancerului.

 Merele sunt fructe hidratante prin excelență, deoarece au un conținut bogat de apă, au un aport ridicat de fibre dietetice și ajută la curățarea și menținerea sănătății dinților. Merele mai conțin și aminoacizi esențiali cum este cistina, printre alte minerale și vitamine. Merele pot fi consumate crude, de preferat cu tot cu coajă, deoarece aceasta conține cei mai mulți nutrienți, pot fi preparate la cuptor sau sub formă de piure sau de compot.

3. Perele

 Perele sunt unele dintre cele mai suculente fructe, mai ales atunci când sunt în plin sezon. Datorită abundenței de potasiu pe care o conțin, consumul lor este recomandat mai ales celor care iau diuretice care elimină potasiul din organism, pentru a înlocui pierderile. Dat fiind caracterul lor ușor astringent, perele sunt recomandate în caz de diaree, iar datorită efectului lor ușor diuretic, în caz de retenție de lichide.

 Taninii din pere au proprietăți astringente și antiinflamatorii care dezinflamează mucoasa intestinală (stratul care acoperă partea interioară a tubului digestiv), de aceea consumul perelor bine coapte este eficient în caz de diaree și alte tulburări digestive (cum ar fi stomacul sensibil, gastrită sau ulcer). În plus, datorită conținutului lor scăzut de hidrați de carbon și de sodiu, dar ridicat în potasiu, perele sunt indicate persoanelor care suferă de diabet, hipertensiune arterială sau afecțiuni cardiovasculare. Conținutul lor bogat de potasiu le recomandă persoanelor care suferă de insuficiență renală și celor care urmează anumite diete speciale care trebuie să conțină acest mineral.

4. Gutuile

 Gutuia este un fruct care are un conținut sărac de zaharuri și un aport caloric scăzut. Proprietățile sănătoase ale gutuilor se datorează abundenței de fibre alimentare (mai precis pectină și mucilagii) și taninuri, substanțe care conferă acestor fructe proprietatea astringentă prin excelență. Gutuile conțin de asemenea acid malic, acid organic care face parte din pigmentul vegetal care conferă gustul specific acestui fruct. Totodată, potasiul din gutui este un mineral necesar pentru transmiterea și generarea impulsurilor nervoase și pentru activitatea musculară normală și intervine în echilibrul apei din interiorul și din exteriorul celulei.

 Datorită conținutului ridicat în potasiu, dar sărac în sodiu, gutuile sunt recomandate acelor persoane care suferă de hipertensiune arterială sau afecțiuni ale vaselor sanguine și ale inimii, care nu sunt însă asociate cu excesul de greutate corporală.

5. Rodiile

 Aceste fructe savuroase au proprietăți nutriționale deosebite deoarece conțin taninuri, precum și anumite minerale și potasiu. Dintre vitamine, se remarcă vitaminele C și B. Rodiile conțin de asemenea flavonoizi, pigmenți vegetali care sunt responsabili de culoarea roșie specifică a acestui fruct, de acțiunea sa antioxidantă și antiseptică. Aceste componente au capacitatea de a capta radicalii liberi nocivi pentru organism, de aceea consumul rodiilor contribuie la reducerea riscului apariției bolilor degenerative, cardiovasculare și a cancerului. Datorită conținutului lor scăzut de calorii și de hidrați de carbon, consumul rodiilor este indicat și persoanelor care urmează o dietă de slăbit sau celor care au diabet.

 De asemenea, datorită conținutului scăzut de sodiu, rodiile sunt recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau de afecțiuni ale vaselor sanguine și ale inimii.

6. Kiwi

 Acest fruct are o importantă cantitate de vitamina C, dublă decât o portocală, dar și vitamine din grupul B, dintre care se remarcă acidul folic. Vitamina C are un rol important în formarea colagenului, a oaselor și a dinților, a globulelor roșii și favorizează absorbția fierului din alimente și amplifică rezistența la infecții. La rândul său, acidul folic colaborează la producerea globulelor roșii și albe, la sinteza materialului genetic și la formarea anticorpilor din sistemul imunitar.

 Kiwi mai este o sursă bogată de minerale precum potasiu, magneziu și fibre dietetice, solubile și insolubile, având un puternic efect detoxifiant. De exemplu, magneziul este relaționat cu buna funcționare a intestinelor, a nervilor și a mușchilor, face parte din structura oaselor și a dinților și stimulează sistemul imunitar.

 Datorită proprietăților sale nutritive și aportului de substanțe având o acțiune antioxidantă, consumul acestui fruct este indicat copiilor, tinerilor, adulților, sportivilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează, precum și persoanelor în vârstă.

7. Portocalele

 Portocalele, datorită gustului lor plăcut și proprietăților lor răcoritoare sunt fructe foarte populare și sunt consumate cu precădere în sezonul rece. Portocalele întăresc sistemul imunitar, previn răcelile, gripa și infecțiile specifice sezonului rece. De asemenea, aceste fructe sunt bogate în fibre dietetice și în minerale precum potasiu, magneziu și fosfor. Cantitatea de fibre din portocale este apreciabilă și se găsește mai ales în partea albă a pulpei, care favorizează tranzitul intestinal.

 Portocalele mai conțin cantități apreciabile de betacaroten, care este responsabil de culoarea lor specifică și care are proprietăți antioxidante; dar și acid malic, oxalic, tartaric și citric, acesta din urmă potențând acțiunea vitaminei C.

 Datorită abundenței de acid folic, o vitamină indispensabilă în procesele de diviziune și de multiplicare celulară care au loc în primele luni de sarcină, consumul de portocale este în special recomandat femeilor însărcinate.

 De asemenea, în cazul anemiei, este foarte util și recomandat consumul acestui fruct împreună cu alimente bogate în fier sau a suplimentelor din acest mineral. Vitamina C stimulează absorbția fierului în organism.

 Portocale sunt recomandate și sportivilor, datorită conținutului lor bogat de potasiu, vitamina C, carotenoizi și alți nutrienți, fiind o bună alternativă pentru a înlocui mineralele și lichiele pierdute după activitatea fizică și pentru a minimiza riscul de leziuni.

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...