Laptele vegetal, alternativă la laptele de origine animală

 

Laptele vegetal – Este bun pentru mine?

laptele vegetal alternativa la laptele de origine animala

 Laptele de vacă este în centrul a numeroase polemici alimentare. Eliminat din alimentația vegetarienilor, a persoanelor intolerante la lactoză sau la cazeină (una din proteinele din lapte), laptele de vacă poate fi înlocuit cu succes de laptele vegetal chiar dacă nu sunt comparabile din punct de vedere nutrițional.

 Îl numim adesea lapte vegetal însă ar trebui să vorbim despre "suc vegetal". Laptele vegetal este obținut din cereale (ovăz, orez), din soia sau din semințe oleaginoase (migdale, nuci), înmuiate în apă după care filtrate. Laptele de origine vegetală este bogat în vitamine, în fibre și în minerale. Acesta nu conține colesterol, nici materii grase animale și este bogat în grăsimi bune (lipide nesaturate) care ne protejează sistemul cardiovascular. Această băutură vegetală reprezintă alternativa excelentă la laptele de origine animală deoarece este foarte digestiv. Însă, problema este că laptele vegetal nu conține calciu. De aceea, nu îți recomandăm să înlocuiești laptele de origine animală cu laptele vegetal la copiii mai mici de 1 an. Laptele vegetal nu poate înlocui laptele matern.

 

Laptele de soia

 Unul din cele mai cunoscute tipuri de lapte vegetal, laptele de soia este lichidul ce rămâne în urma înmuierii și stoarcerii boabelor de soia. Din punct de vedere nutrițional laptele de soia este foarte aproape de laptele de vacă, mai exact în ceea ce privește nivelul protidelor (3,8g de proteine/litru) și lipidelor. Nu conține nici lactoză, nici acizi grași saturați, nici colesterol, de aceea, laptele de soia constituie alternativa excelentă pentru intoleranții la lactoză sau pentru persoanele cu un colesterol mărit. Laptele de soia mai conține izoflavoni (hormoni de origine vegetală) care acționează asupra echilibrului hormonal și tiroidian.

Citește mai mult:Laptele vegetal, alternativă la laptele de origine animală

Oțetul balsamic, gustul autenticității

 

Oțetul balsamic este un veritabil aliat culinar

otetul balsamic gustul autenticitatii

 Provenind din Mondena, Italia, oțetul balsamic este un tip de oțet care se obține printr-un proces de fabricare de origine controlată. Numele său de oțet balsamic vine din latinescul balsameus, care înseamnă balsam. Este exact ca și efectul său minunat de care ne putem bucura.

 Oțetul balsamic este un condiment cu un gust unic care îi explică în parte succesul și nu numai… Este un veritabil aliat culinar dar și un atu pentru sănătate.

 

Oțetul balsamic are niște virtuți uimitoare.

 Oțetul balsamic este unul din rarele condimente care conține foarte puține calorii. Consumul său în interiorul diferitelor feluri de mâncare permite și controlarea glicemiei. Se spune și că este foarte util pentru a trata durerile musculare, pentru a îmbunătăți articulațiile și este chiar și un foarte bun antiseptic.

 

Cum se poate folosi oțetul balsamic.

 Oțetul balsamic se folosește în vinegrete și în marinate pentru a frăgezi carnea. Dar pune cel mai bine în valoare și savoarea preparatelor. Este ideal deci pentru parfuma tot felul de preparate. Pe lângă tot felul de vinegrete, oțetul balsamic se mai poate folosi în numeroase feluri de mâncare pentru care vine cu un plus de eleganță. Iată câteva idei:

Citește mai mult:Oțetul balsamic, gustul autenticității

Gătește în tendințe, gătește fusion

 

Gătește amestecând savorile

gateste in tendinte gateste fusion

 Poate că nu știai asta deja, dar puiul cu mentă nu mai este trendy. Este mult prea banal. De acum înainte, pentru a găti cât mai trendy și cât mai fashion, trebuie să fii cât mai îndrăzneață și să surprinzi. Trebuie deci să faci loc în bucătăria ta tendinței fusion care amestecă savorile și care se joacă cu texturile.

 

Ce zici de o supă niponă?

 De acum înainte amestecurile culinare inedite se invită peste tot. Arahidele se pot degusta cu un sos wasabi, un topinambour se poate degusta alături de ghimbir sau uleiul de măsline se poate folosi alături de o salată de portocale. O tendință care poartă un nume – acela de fusion food. Este vorba în mare de a integra într-o rețetă niște ingrediente care a priori nu au nimic de-a face împreună și care mai provin și din cele mai diferite culturi.

Citește mai mult:Gătește în tendințe, gătește fusion

Ghimbirul, ingredientul care îți va încălzi iarna

 

Ghimbirul, ideal pentru rețetele dulci și sărate

ghimbirul ingredientul care iti va incalzi iarna

 Aspectul său te poate impresiona în mod neplăcut, dar este cel mai folosit ingredient din bucătăria asiatică. Și are un succes din ce în ce mai mare în tot felul de preparate. Ghimbirul, cu gustul său atât de particular și condimentat este un aliat culinar ideal atât pentru rețetele dulci cât și pentru cele sărate. Mai multe cuvinte despre acest rizom magic.

 

De unde vine ghimbirul?

 Cultura ghimbirului este una extrem de veche și este destul de greu să îi stabilim originea. Un lucru este sigur însă. Este unul din cele mai vechi condimente cunoscute. Se folosea încă din vremurile străvechi atât în Africa, cât și în Asia cât în Orientul Mijlociu. În Europa, apariția sa este destul de tardivă dar s-au descoperit destul de repede toate virtuțile sale. Astfel, timp de mai multe secole a fost considerat ca fiind o rădăcină cu o mulțime de beneficii pentru sănătate dar și un veritabil ingredient de gătit. În Europa doar în perioada Renașterii a intrat în alimentația clasică dar sub forma unor dulciuri. În acea epocă se degusta doar sub forma sa confiată.

Citește mai mult:Ghimbirul, ingredientul care îți va încălzi iarna

Fă loc în alimentația ta proteinelor vegetale

 

Proteine vegetale din nou la modă!

fa loc in alimentatia ta proteinelor vegetale

 Vegetarianismul part-time să zicem așa, este foarte în vogă. Încep să se țină zile de luni fără carne și se consumă din ce în ce mai puțină carne. Deci proteinele vegetale au vântul în pupă mai nou. Deci cel mai bine ar fi să înlocuiești carnea de la mese cu tofu, cu nuci, cu semințe, cu leguminoase, cu proteine vegetale cu alte cuvinte.

 Dar oare aceste proteine vegetale sunt de ajuns pentru a satisface toate nevoile? Haideți să le descoperim.

 

Leguminoasele sunt niște proteine pe cinste.

 Leguminoasele sunt slabe în grăsimi, sunt bogate în fibre și vin cu o mulțime de vitamine din complexul B. Dar și cu o mulțime de minerale. Deci pot să înlocuiască foarte bine carnea datorită unui nivel ridicat de proteine. și sunt și mai ecologice. Vin și cu o bună doză de energie datorită proteinelor și glucidelor pe care le conțin. În plus, studiile au dezvăluit că există o legătură între consumul de leguminoase și diabet, adică controlarea sa. Se diminuează și riscul apariției unor boli cardiovasculare dar și a cancerului colorectal.

Citește mai mult:Fă loc în alimentația ta proteinelor vegetale