Fitoterapia chineză eliberează energia corporală

 

Cu ce se ocupă fitoterapia chineză?

Fitoterapia chineză eliberează energia corporală Ca parte a tradiționalului sistem medicinal chinezesc, care are mai mult de 5000 ani vechime, acest tip de fitoterapie se bazează pe utilizarea diverselor plante și ierburi medicinale pentru a trata pacientul ca pe un întreg, având grijă atât de sănătatea sa fizică, cât și de cea mentală și emoțională.

 În timp ce în Occident plantele medicinale se administrează în funcție de compoziția lor chimică (sau principiile active), în cadrul Medicinii Tradiționale Chineze plantele se caracterizează în funcție de diversele lor caracteristici energetice și anume: tipul, gustul, direcția în care mișcă energia qi (energia corpului), afinitatea acestora pentru diferite organe sau meridiane energetice.

Totodată, pe lângă faptul că utilizează o proporție ridicată de plante, fitoterapia chineză folosește de asemenea și unele substanțe de origine animală și minerală, de aceea termenul corect pentru a o denumi ar fi acela de farmacopee chineză.

 

Plantele Yin și plantele Yang

 Conform caracteristicilor sale energetice și fizico-chimice, o plantă poate provoca o senzație de căldură în corp (mai exact, crește energia de tip yang) sau de răcire (ceea ce înseamnă un plus de energie yin).

 În plus, plantele și remediile chineze au fost clasificate în 4 tipuri: rece, răcoros, cald și fierbinte. Primele două tipuri sunt caracteristice yin, iar celelalte 2 sunt considerate ca fiind yang.

 Datorită acestor caracteristici, Medicina Chineză folosește remedii reci sau răcoroase pentru tratarea bolilor care au simptome de tip yang (febră, sete, constipație, dureri de cap, agitație, iritare, etc), și remedii calde sau fierbinți pentru tratarea bolilor care au simptome de tip yin (senzația de frig, urină deschisă la culoare și abundentă, dureri articulare, alergii, etc).

 

Un gust pentru fiecare organ

 Pe lângă natura lor energetică, fiecare remediu terapeutic are unul sau mai multe gusturi. Aceste 5 gusturi respectiv: acid, amar, dulce, picant și sărat sunt relaționate cu fiecare dintre cele 5 elemente: lemn, foc, pământ, metal și apă.

 Conform teoriei celor 5 elemente, care este fundamentul Medicinii Tradiționale Chinezesti, fiecare dintre aceste elemente este relaționat cu organele yin și cu organele yang din organism.

 

               Cum acționează remediile fitoterapeutice chineze în organism?

 Gustul fiecărui remediu fitoterapeutic, pe lângă faptul că are o anumită afinitate cu un organ determinat, are de asemenea și alte efecte asupra energiei qi (energia vitală a corpului) și asupra sângelui și limfei.

1. Plantele cu gust acid

 Organele corespunzătoare: Ficat și vezica biliară.

 Acțiune terapeutică: Contrag, restrâng și reintroduc energia qi în interiorul corpului. Din această cauză plantele cu gust acid sunt folosite atunci când există pierderi de energie (qi) sau de alte fluide ale corpului.

 Cele mai indicate plante cu gust acid: Boabele plantei Schisandra chinensis, care au un gust acid sunt folosite în cadrul fitoterapiei chineze în diverse formule pentru a trata cazuri de transpirație excesivă, diureză abundentă, tuse cronică, etc.

2. Plantele cu gust amar

 Organele corespunzătoare: Inima, intestinul subțire și pericardul.

 Acțiune terapeutică: Plantele cu gust amar determină o coborâre a energiei qi, ajutând astfel la drenarea sau expulzarea factorilor patogeni din corp, cum sunt căldura excesivă, excesul de apă sau căldura toxică.

 Cele mai indicate plante cu gust amar: * Rizomii de rubarbă (Rheum officinale), au un gust amar și sunt folosiți pentru tratarea constipației cronice.

 * Există o varietate de păpădie care ajută la eliminarea căldurii toxice și a excesului de apă de la nivelul ficatului, stomacului, plămânilor și intestinului.

3. Plantele cu gust dulce

 Organele corespunzătoare: Splina, stomacul și pancreasul.

 Acțiune terapeutică: Tonifică și cresc energia qi, iar în același timp, hidratează în mod corespunzător organismul. Plantele cu gust dulce sunt folosite mai ales pentru tratarea problemelor derivate din insuficiența de energie vitală qi, respectiv: oboseală cronică,slăbiciune, epuizare, crampe musculare, astenie, depresie, etc.

 Cele mai indicate plante cu gust dulce: *Rădăcina de Huang qi (Astragalus membranaceus) sunt incluse în multe formule tonifiante pentru tratarea oboselii și a depresiei.

 *De asemenea, rădăcina de ginseng (Panax Ginseng) este o altă plantă tonifiantă prin excelență.

4. Plantele cu gust picant

 Organele corespunzătoare: Plămânii și intestinul gros.

Acțiune terapeutică: Impulsionează și exteriorizează energia qi și fluidele corporale, de aceea sunt folosite pentru tratarea patologiilor produse de stagnarea fluxului de energie vitală și a sângelui (care se manifestă prin distensii sau dureri) sau pentru expulzarea factorilor patogeni (în cazul gripei, guturaiului sau răcelilor).

 Cele mai indicate plante cu gust picant: Efedra (Ephedra sinica) sau scorțișoara (Cinamomum cassia) sunt folosite cu succes pentru tratarea răcelilor, deoarece gustul lor picant favorizează transpirația, încălzesc organismul și elimină excesul de frig. De asemenea, ghimbirul și piperul negru sunt plante cu gust picant și sunt foarte apreciate în cadrul fitoterapiei chineze deoarece elimină excesul de energie yin din organism, energizează și au un efect puternic încălzitor.

5. Plantele cu gust sărat

 Organele corespunzătoare: Rinichii și vezica urinară.

 Acțiune terapeutică: Plantele cu gust sărat au proprietăți emoliente, laxative și uneori sedative, fiind folosite adeseori pentru eliminarea nodulilor.

 Cele mai indicate plante cu gust sărat: Scoicile de tip Ostrea gigas (mai precis pulberea obținută din carapacea acestora) care au un gust sărat și sunt folosite pentru tratarea iritabilității, a hipertensiunii, a insomniei și a ganglionilor limfatici inflamați.

 

Cum se administrează remediile fitoterapeutice chineze?

Modalitatea tradițională de administrare a remediilor terapeutice chineze este aceea a unui decoct special, care se realizează în următorul mod:

 1. Plantele medicinale se adaugă într-un recipient adecvat, se acoperă cu apă și se lasă să fiarbă la foc mic între 20 și 30 minute. Apa trebuie să se reducă aproximativ la jumătate din cantitatea inițială.

 2. După aceea, se strecoară lichidul obținut.

 3. Apoi se adaugă din nou apă peste aceleași plante și se obține un al doilea decoct procedându-se identic ca în prima etapă.

 4. La final se amestecă lichidul obținut la primul decoct cu cel de-al doilea, obținându-se 2 sau 3 pahare pline.

 5. Acestea se consumă de 2 sau 3 ori pe zi, preferabil pe stomacul gol.

 Observație: Pentru Medicina Tradițională Chineză, decoctul este considerat metoda cea mai eficientă. Există de asemenea și alte posibilități mai comode de administrare a remediilor din fitoterapia chineză cum ar fi: pastile, pulberi de plante, infuzii sau extract lichid (sub formă de picături), iar pe cale topică (externă) se folosesc diverse uleiuri, creme, comprese, cataplasme, etc.

 În cadrul fitoterapiei chineze, un remediu din plante este considerat un mecanism care se adaptează perfect tabloului patologic al fiecărui pacient în parte. Astfel, un remediu personalizat poate fi compus chiar și din 20 de plante, deși în general remediile obișnuite conțin între 5 și 8 ingrediente.

Mai poți citi din Medicină alternativă

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

Viitorul inteligenței …

Progresul continuu al IA: un punct de cotitură în tehnologie  În ultimele decenii, inteligența...

Viitorul strălucitor a…

Introducere în energie solară  Energia solară, o sursă de energie curată și regenerabilă di...

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

Dieta macrobiotică: be…

Ce este o dietă macrobiotică?  După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

Îngrijirea pielii și …

Noaptea, aliatul frumuseții  Noaptea deține un potențial enorm pentru frumusețea noastră, deo...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

Stresul și depresia, i…

Cum influențează stresul și depresia alimentația?  Stresul și depresia au fost asociate de mu...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

Dieta de detoxifiere cu…

În ce constă dieta cu struguri?  Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fi...

5 rețete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

Beneficiile apei pentru…

Beneficiile consumului de apă  Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar...

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

3 rețete de salate del…

3 rețete de salate delicioase de vară  Pe timpul verii salatele sunt ideale pentru că sunt ușo...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Insulele greceşti - ce…

Insulele greceşti, destinaţia pentru această vară  Eşti în căutarea unui loc unde să îţi...

10 ciuperci cu propriet…

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani  Medicina alternativă se bazează pe experiențe de...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Alimentația macrobioti…

Principiile alimentației macrobiotice  Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este p...

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

Deserturi la cupe pentr…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

Mască naturală pentru…

De ce este particulară pielea mixtă?  Rutina zilnică de îngrijire pentru pielea mixtă poate f...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Dieta longevității

Postul poate reprograma organismul  Valter Longo studiază longevitatea timp de 30 de ani și în ...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Alimente și remedii pe…

De ce apare celulita?  Celulita este un depozit de grăsime sub piele care se manifestă ca un val...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

Cele mai bune recomand…

Care sunt cauzele căderii părului?  În prezent, căderea părului a devenit o problemă care af...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Instinctoterapia: calea…

Cum ne ghidează instinctele?  Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: h...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

Îngrijirea naturală a…

De ce apare pielea grasă?  Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea gr...

6 alternative naturale …

Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?  Paracetamolul și ibuprofenul sunt dou...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Păr perfect, inclusiv …

Produse naturale pentru îngrijirea părului  Multe dintre produsele care există în prezent pe p...