Dieta Mediteraneana
Dieta Mediteraneana a aparut in anii 60 cand oamenii de stiinta au descoperit ca stilul de viata, modul de alimentare in special din regiunile de sud (Grecia, Creta, Italia de Sud) are un impact pozitiv asupra sanatatii locuitorilor. Acestia au remarcat faptul ca in tarile mediteraneene, speranta de viata este superioara si ca procentul anumitor boli precum cancerul sau bolile cardiovasculare este mult mai scazut decat in celelalte tari. Particularitatea nutritiva a acestor regiuni diferite din sud este data de cultivarea unui fruct: maslina.
Principiul dietei mediteraneene
Principiul alimentar al dietei mediteraneene este urmatorul: profita din plin de beneficiile unei alimentatii bogate si variate, bazata in principal pe folosirea celebrului ulei de masline. Uleiul de masline ofera o multime de avantaje organismului datorita caracteristicilor sale nutritionale (Vitaminele E si provitamina A) si organoleptice (arome si savoare). Consumate cu moderatie, alimentele din cadrul dietei mediteraneene confera materiile grase necesare si bune pentru sanatate.
In plus fata de uleiul de masline, dieta mediteraneana recomanda consumul fibrelor alimentare: fructe si legume, cereale si paine. Fibrele sunt indispensabile bunei functionari a tranzitului intestinal.
Pentru un bun echilibru alimentar, fibrele vor fi completate in cantitati mici de catre alimentele surse de proteine. Cele mai recomandate alimente bogate in proteine sunt branza, ouale si pestele. Carnea si alimentele obtinute din surse animale nu sunt recomandate in dieta mediteraneena, deoarece sunt mult prea bogate in proteine.
Avantajele dietei mediteraneene
Aceasta dieta naturala confera o mare libertate alimentara. Dieta mediteraneena este o dieta usor de urmat. Nu este o dieta restrictiva datorita varietatii de alimente folosite care permit evitarea senzatiei de foame si evitarea frustrarilor. Dieta mediteraneana imbunatateste speranta de viata si calitatea vietii. Aceasta dieta reduce riscurile aparitiei cancerului si bolilor cardiovasculare.
Dezavantajele dietei mediteraneene
Produsele care compun dieta mediteraneena nu se gasesc peste tot, nu sunt atat de proaspete ca si in partea de sud. Uleiul de masline nu este pe placul tuturor.
O zi tip din cadrul dietei mediteraneene
Micul dejun: paine integrala, iaurt natural, fructe proaspete de sezon, fructe uscate, ceai sau cafea.
Pranz: cruditati: rosii cu busuioc de exemplu. Salata cu spanac sau salata de rosii. Legume sotate cu orez si desert pe baza de fructe de sezon.
Cina: salata de legume, ghiveci si carne alba, paine cu ulei de masline, un pahar cu vin.
In sase zile vei reusi sa slabesti in jur de patru kilograme. Dieta mediteraneana este extrem de importanta pentru sanatatea ta cardiovasculara dar si pentru cea mentala. In plus, te ajuta sa slabesti rapid si sanantos.