Dieta ketogenică poate combate cancerul

 

Ce este dieta ketogenică?

Dieta ketogenică poate combate cancerul Pentru unii dieteticieni, dieta ketogenică reprezintă un tratament alternativ contra cancerului, prin eliminarea carbohidraților și înlocuirea acestora cu grăsimi sănătoase și cu proteine.

 Premiza în cadrul acestei diete este aceea că celulele canceroase au nevoie de glucoză pentru a se dezvolta. Odată ce carbohidrații intră în corp prin intermediul alimentației, aceștia se transformă în glucoză, de aceea se susține teoria conform căreia prin eliminarea consumului de carbohidrați, celulele canceroase literalmente vor muri de foame. În literatura de specialitate, acest proces se numește apoptoză sau moarte celulară programată, proces prin care celulele declanșează propria lor auto-distrugere ca răspuns la un anumit semnal.

 Acest tip de dietă, cum este dieta ketogenică, în care se înlocuiesc carbohidrații cu cantități moderate de proteine de bună calitate și cu cantități ridicate de grăsimi benefice, este în general recomandată, fie că o persoană are cancer sau nu. Această dietă este de fapt un tip de alimentație care ajută la optimizarea greutății corporale și a stării generale de sănătate. În plus, dieta ketogenică determină schimbarea arderii carbohidraților cu arderea grăsimilor.

 

Dieta ketogenică poate ajuta în cazul cancerului cerebral

 Thomas Seyfried, Doctor în medicină, este unul dintre principalii susținători ai dietei ketogenice. Profesorul Seyfried vorbește despre modul în care cancerul cerebral malign, ca tulburare metabolică ce implică dereglarea procesului respirator, poate fi tratat prin intermediul unor schimbări în mediul metabolic. Iată ce a afirmat cu privire la acest subiect complex Dr. Seyfried:

 “În contrast cu neuronii normali care fac tranziția de la corpurile cetonice (beta-hidroxibutiratul) la energia respiratorie atunci când se reduc nivelele de glucoză, tumorile cerebrale maligne - în majoritatea cazurilor - depind de un nivel de fosforilare neoxidativă datorită anomaliilor structurale și funcționale din mitocondrii. Glucoza și glutamina sunt principalii combustibili ai celulelor canceroase maligne.

 Tranziția de la glucoză la corpii cetonici ca sursă de energie este o adaptare ancestrală păstrată din vremurile în care oamenii au fost privați de alimente, ceea ce a permis supraviețuirea celulelor normale în timpul schimbărilor cu adevărat extreme în ceea ce privește nutriția. Doar celulele care au un genom flexibil și perfecționat de-a lungul a milioane de ani de transformări ambientale și de variabilitate a selecției naturale, pot trece de la un stadiu de energie la altul.

 Prin dieta ketogenică propunem o abordare diferită pentru controlul cancerului cerebral, în cadrul căreia se are în vedere flexibilitatea metabolică a celulelor normale în detrimentul defectelor genetice și a dereglărilor metabolice. Această perspectivă evolutivă și metabolică pentru controlarea cancerului cerebral este susținută prin numeroase studii realizate pe animale având cancer cerebral, precum și prin studiile de caz ale pacienților umani.

 Restricția caloriilor și dieta ketogenică (R-KD) care reduc nivelele de glucoză și care cresc nivelele de cetone, sunt metode anti-invazive, anti-angiogenice și pro-apoteotice pentru cancerul cerebral malign.”

 

Dieta ketogenică este cercetată ca tratament contra cancerului

 Dr. Dominic D´Agostino împreună cu o echipă de cercetători de la Universitatea de Sud din Florida, Statele Unite studiază dieta ketogenică. Acești cercetători au descoperit că atunci când animalele de laborator erau alimentate cu o dietă fără carbohidrați, au supraviețuit unui cancer metastazic foarte agresiv și au avut cele mai bune rezultate în comparație cu cobaii tratați cu chimioterapie. Canalul de știri CBN News din Statele Unite consemnează următoarele:

 “Am înregistrat o creștere dramatică a ratei de supraviețuire în cazul dietei ketogenice”, a afirmat Dr. D´Agostino. “Așadar considerăm că este important să oferim aceste informații. Nu doar cobaii de laborator au înregistrat progrese, ci au existat rezultate similare și în cazul persoanelor. Am urmărit un mare număr de persoane, a menționat Dr. D´Agostino. Cel puțin douăzeci de pacienți anul trecut și toți sunt în viață, în ciuda pronosticurilor negative.”

 Tot canalul de știri CBN News a publicat în anul 2013 un articol impresionant despre dieta ketogenică. În mod cert, multe persoane au realizat că prevenirea cancerului trebuie să fie primul pas dacă se dorește reducerea incidenței crescute de cancer la toate grupele de vârstă. Însă varianta cea mai surprinzătoare, pentru mulți specialiști, în termeni de tratament, este aceea că această boală gravă, cancerul ar putea răspunde la ceva atât de simplu cum este schimbarea alimentației. Iată ce relatează canalul de știri CBN News:

 “Dr. Fred Hatifield este un tip impresionant: un campion la culturism, autor a zeci de cărți, un om de afaceri milionar, având o familie fericită. Însă el afirmă că cea mai mare reușită a sa este faptul că a învins cancerul în ultimul moment,” scrie CBN News. “Medicul oncolog mi-a dat ca prognostic trei luni de viață datorită faptului că acest cancer metastazic se răspândise în întreaga structură osoasă. Trei luni, trei medici diferiți mi-au pus același diagnostic.”

 Dr. Hatfield se pregătea realmente să moară atunci când a auzit pentru prima oară despre terapia metabolică, cunoscută de asemenea sub denumirea de dietă ketogenică. Nu mai avea nimic de pierdut, astfel că a decis să o încerce, iar în cazul său...a funcționat! Cancerul a dispărut complet, iar până în momentul realizării acestui interviu, Dr. Hatfield nu mai avea cancer de mai mult de un an.

 

Cum acționează dieta ketogenică asupra celulelor canceroase?

 În prezent, cancerul este cea de a doua boală letală din Statele Unite după boala cardiacă. Dieta ketogenică, care constă într-o dietă bogată în grăsimi sănătoase și în proteine, dar săracă în carbohidrați, a reprezentat în ultimii ani o soluție de succes pentru multe persoane, inclusiv după ce au fost diagnosticate cu un cancer agresiv, iar medicii nu le-au dat prea multe șanse de supraviețuire.

 Dr. D´Agostino subliniază faptul că dieta ketogenică poate avea un efect puternic (și rapid) asupra cancerului. Toate celulele din corp se alimentează cu glucoză, inclusiv celulele canceroase. Totuși, celulele canceroase au un mare defect: mai exact, acestea nu au flexibilitatea metabolică pe care o au celulele normale, tocmai de aceea nu se pot adapta la corpii cetonici pentru a-i folosi ca și combustibil, spre deosebire de celulele sănătoase.

 Astfel, atunci când se înlocuiesc în alimentație carbohidrații cu grăsimile sănătoase, celulele canceroase încep să fie distruse, deoarece nu li se mai oferă combustibilul necesar, respectiv glucoza, de care au nevoie pentru a crește. Iată ce explicații ne oferă Dr. D´Agostino:

 “Celulele normale au flexibilitatea metabolică de a se adapta la schimbarea glucozei în corpii cetonici, dar celulele canceroase nu au această flexibilitate metabolică. Acest fapt constituie baza dietei ketogenice.”

 

Cum poate o dietă să combată cancerul?

 Pentru a menține o sănătate generală excelentă și pentru a preveni cancerul, modificarea alimentației trebuie să fie primul pas de pe listă. Bineînțeles, alimentele procesate și băuturile răcoritoare din comerț nu aparțin unui tip de alimentație sau unei diete capabile să prevină cancerul, deoarece acest gen de produse sunt pline de carbohidrați care se transformă în combustibil pentru celulele canceroase. La rândul lor, carbohidrații cresc nivelele de insulină și de leptină. Menținerea unor nivele optime de insulină și de leptină este un pas imperativ dacă se dorește evitarea bolilor cronice de orice tip, inclusiv a cancerului.

 Alimentele procesate conțin în marea lor majoritate grăsimi de tip trans, care este unicul tip de grăsimi pe care nutriționiștii ne recomandă să-l evităm. Grăsimile de tip trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism și îl reduc pe cel bun. Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și a termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, carnea de miel și lactatele grase.

 Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate pe cât posibil sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chiflele pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksurile, popcornul pentru microunde, chipsurile, napolitanele, bomboanele și produsele semi-preparate congelate.

 Aceste alimente procesate de tip fast-food conțin o mulțime de substanțe chimice similare hormonilor care contribuie chiar și mai mult la apariția cancerului și a altor probleme de sănătate. De asemenea, o proporție greșită între grăsimile de tip omega-6 și omega-3 crește riscul dezvoltării celulelor cancerigene.

 Dr. Rosedale, a fost unul dintre primii specialiști care au subliniat importanța unei alimentații sărace în carbohidrați și moderate în proteine (și implicit a consumului ridicat al grăsimilor sănătoase).

 Dr. Rosedale recomandă consumul a 1 gram de proteine zilnic (sau 0.5 grame per kilogram de masă corporală). Cu toate că se pot consuma carbohidrați în cadrul dietei ketogenice, aceștia trebuie să fie în cantități foarte reduse. Cheia dietei ketogenice constă în consumul zilnic al proteinelor de calitate pentru a preîntâmpina toate necesitățile corpului. Proteinele participă la numeroase funcții în interiorul organismului, de aceea este necesar să fie incluse într-o dietă echilibrată și adecvată necesităților noastre pentru a evita posibilele carențe și probleme de sănătate. Cele mai bune surse de proteine vegetale sunt următoarele alimente: drojdia de bere, germenii de grâu, lintea, fasolea uscată, năutul, mazărea, semințele (de cânepă, floarea soarelui, pin, dovleac, chia), fisticul, nucile, arahidele, migdalele, alunele de pădure, fulgii de ovăz, nucile de Brazilia, făina integrală de grâu, orzul, ovăzul, porumbul, orezul integral, orezul sălbatic, germenii de lucernă, usturoiul, fulgii de cocos, ciupercile.

 În ceea ce privește grăsimile sănătoase, cheia constă în adăugarea acestora în dieta zilnică pentru a înlocui carbohidrații și excesul de proteine. Nutriționiștii recomandă ca surse de grăsimi sănătoase următoarele alimente:

 - măslinele și ulei extravirgin de măsline;

 - nucile crude organice, în special nucile de macadamia, care au un conținut redus de proteine și de grăsimi de tip omega-6;

 - nuca de cocos și uleiul organic de cocos;

 - untul obținut din lapte organic;

 - gălbenușurile de ouă organice;

 - fructul de avocado.

 

Alți factori care pot preveni cancerul

 Cercetătorii subliniază că există anumiți factori ai stilului de viață care au un impact pozitiv important asupra bolilor cronice și asupra cancerului. Acești factori includ:

 Reglarea nivelelor de vitamina D: În prezent, există numeroase dovezi medicale care au semnalat faptul că deficiența de vitamina D are un rol foarte important pentru prevenirea cancerului. Puteți reduce la mai mult de jumătate riscul de cancer prin simplul fapt de a optimiza nivelele de vitamina D din organism prin intermediul expunerii protejate la soare.

 Dacă ați fost diagnosticat cu cancer, este probabil ca nivelele mai ridicate de vitamina D din sânge- în jur de 80-90 ng/ml- să fie benefice. În termeni de protecție contra cancerului, s-a descoperit că vitamina D oferă o protecție eficientă în multe moduri, inclusiv prin:

 - reglarea expresiei genetice;

 - stimularea auto-distrugerii celulelor care au mutații genetice (prin apoptoză sau moartea celulară);

 - stoparea reproducerii celulelor canceroase;

 - reducerea creșterii unor noi vase de sânge din cele pre-existente, ceea ce reprezintă un pas în tranziția de la tumorile latente la cele canceroase.

 Respectarea unui orar regulat de somn: Aceasta implică două aspecte și anume: dormitul într-un anumit interval orar și suficiente ore de somn. Conform medicinii tradiționale indiene Ayurveda, orele ideale pentru a dormi sunt între 10 p.m. și 6 a.m. Cercetările medicale moderne au confirmat deja valoarea acestei recomandări, deoarece apar anumite fluctuații hormonale în timpul zilei și a nopții, iar dacă realizați activitățile adecvate în timpul acestor ore, atunci veți obține nivelele optime de energie. A nu fi în acord cu ritmurile biologice, rămânând treji atunci când ar trebui să dormiți și invers interferează cu aceste fluctuații hormonale.

 Există o creștere a melatoninei între miezul nopții și ora 1 a.m., a cărei neglijare pe termen lung poate avea consecințe destul de grave pentru sănătate. Melatonina nu este doar hormonul somnului, ci este și un puternic antioxidant care ajută la eliminarea radicalilor liberi, combatând astfel inflamația din corp. Melatonina reduce cantitatea de estrogeni produși de corp și întărește sistemul imunitar. Acest hormon are de asemenea un rol important în prevenirea cancerului și a îmbătrânirii celulare.

 Melatonina inhibă proliferarea unei mari varietăți de tipuri de celule canceroase și activează de asemenea apoptoza (auto-distrugerea) celulelor canceroase. Melatonina interferează de asemenea cu furnizarea sângelui de care au nevoie tumorile pentru a crește în mod rapid (angiogeneza). Melatonina poate ajuta de asemenea la reducerea toxicității chimioterapiei în cazul cancerului. Melatonina are un efect calmant asupra diferiților hormoni reproductivi, ceea ce ar putea explica de ce oferă protecție contra tipurilor de cancer relaționate cu hormonii, incluzând aici cancerul de ovare, endometrial, de sân, de prostată și cel testicular. Alte studii similare au avut rezultate asemănătoare pentru cancerul de plămâni, pentru cel pancreatic, colorectal și alte tipuri de cancer.

 Reducerea nivelelor de stres: Atunci când ne confruntăm cu un anumit tip de tensiune, atât externă cât și internă, corpul nostru reacționează răspunzând prin stres. Stresul cronic slăbește enorm sistemul imunitar și contribuie la apariția diferitelor boli, deoarece hormonii stresului, precum cortizolul, pot slăbi răspunsul imunitar. Cercetările științifice au arătat că efectele stresului cronic asupra activării proceselor cancerigene în corp sunt indiscutabile. În mod normal, atunci când apare o celulă canceroasă potențial periculoasă, un sistem imunitar sănătos o distruge. Însă dacă acest sistem este inhibat de stres, probabilitatea apariției cancerului este mai mare.

 Cercetările medicale recente au evidențiat faptul că dacă se experimentează un eveniment traumatic sau excesiv de stresant, cum ar fi moasrtea unei persoane apropiate, riscul de cancer sân va fi de 12 ori mai ridicat în următorii cinci ani după acest eveniment. Psihologii și psihoterapeuții ne recomandă să recurgem la diverse metode și tehnici terapeutice pentru a face față cu brio stresului. Putem recurge la tehnici de eliberare emoțională (EFT) care să ne ajute să conștientizăm și să vindecăm toate emoțiile negative reprimate.

 Realizarea regulată a exercițiilor fizice: În prezent, există mai multe studii medicale care au demonstrat faptul că exercițiile fizice pot ajuta atât la reducerea riscului apariției cancerului, dar la și reducerea riscului de recurență a cancerului. Una dintre modalitățile principale prin care exercițiile fizice reduc riscul de cancer este prin scăderea nivelelor crescute de insulină. Aceasta creează un mediu sărac în zahăr care împiedică creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase.

 În plus, exercițiile fizice stimulează circulația celulelor imunitare în sânge. Sistemul imunitar este prima linie de apărare contra oricărei boli, de la o simplă răceală până la o boală mortală cum este cancerul.
 Exercițiile fizice efectuate în mod regulat pot fi cheia pentru reducerea în mod semnificativ a probabilităților de apariție a cancerului de ficat, care este unul din tipurile cele mai întâlnite de cancer. s-a demonstrat că bărbații și femeile active din punct de vedere fizic au un risc cu 30-40% mai mic de a dezvolta cancer de colon, în comparație cu persoanele inactive Referitor la cancerul de sân, există evidențe foarte clare a faptului că femeile active din punct de vedere fizic au un risc de cancer cu 20-30% mai mic, în comparație cu femeile inactive.

 Secretul exercițiilor fizice constă în folosirea corectă a acestora. Aceasta vă va asigura toate beneficiile, evitarea leziunilor și executarea unei varietăți corecte de exerciții pentru a echilibra întreaga structură fizică. În plus, un program regulat de exerciții fizice ajută la menținerea forței, a flexibilității precum și a nivelelor aerobice și anaerobice optime.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poți citi din Diete, Cure, Regimuri

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

Viitorul inteligenței …

Progresul continuu al IA: un punct de cotitură în tehnologie  În ultimele decenii, inteligența...

Viitorul strălucitor a…

Introducere în energie solară  Energia solară, o sursă de energie curată și regenerabilă di...

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

Dieta macrobiotică: be…

Ce este o dietă macrobiotică?  După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

Îngrijirea pielii și …

Noaptea, aliatul frumuseții  Noaptea deține un potențial enorm pentru frumusețea noastră, deo...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

Stresul și depresia, i…

Cum influențează stresul și depresia alimentația?  Stresul și depresia au fost asociate de mu...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

Dieta de detoxifiere cu…

În ce constă dieta cu struguri?  Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fi...

5 rețete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

Beneficiile apei pentru…

Beneficiile consumului de apă  Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar...

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

3 rețete de salate del…

3 rețete de salate delicioase de vară  Pe timpul verii salatele sunt ideale pentru că sunt ușo...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Insulele greceşti - ce…

Insulele greceşti, destinaţia pentru această vară  Eşti în căutarea unui loc unde să îţi...

10 ciuperci cu propriet…

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani  Medicina alternativă se bazează pe experiențe de...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Alimentația macrobioti…

Principiile alimentației macrobiotice  Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este p...

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

Deserturi la cupe pentr…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

Mască naturală pentru…

De ce este particulară pielea mixtă?  Rutina zilnică de îngrijire pentru pielea mixtă poate f...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Dieta longevității

Postul poate reprograma organismul  Valter Longo studiază longevitatea timp de 30 de ani și în ...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Alimente și remedii pe…

De ce apare celulita?  Celulita este un depozit de grăsime sub piele care se manifestă ca un val...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

Cele mai bune recomand…

Care sunt cauzele căderii părului?  În prezent, căderea părului a devenit o problemă care af...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Instinctoterapia: calea…

Cum ne ghidează instinctele?  Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: h...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

Îngrijirea naturală a…

De ce apare pielea grasă?  Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea gr...

6 alternative naturale …

Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?  Paracetamolul și ibuprofenul sunt dou...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Păr perfect, inclusiv …

Produse naturale pentru îngrijirea părului  Multe dintre produsele care există în prezent pe p...