Secreția vaginală

 

Secreția vaginală

secretia vaginala 1 SecreÈ›ia vaginală reprezintă un lucru cât se poate de normal, natural È™i firesc ce apare la orice femeie, indiferent de vârstă. Această secreÈ›ie vaginală reprezintă unul din componentele fiziologice ale aparatului genital feminin È™i de cele mai multe ori nu reprezintă motiv de îngrijorare. Însă foarte multe femei îÈ™i fac probleme în legătură cu secreÈ›ia lor vaginală, iar majoritatea se îngrijorează chiar È™i când secreÈ›ia vaginală nu prezintă simptome îngrijorătoare. HaideÈ›i să descoperim cât de normală este secreÈ›ia vaginală, cum ajută aceasta organismul È™i aparatul genital feminin È™i când trebuie să ne îngrijorăm cu privire la secreÈ›ia vaginală.

 

Ce este secreția vaginală și cum se manifestă?

 SecreÈ›ia vaginală reprezintă o substanță care este secretată în mod natural de către organismul fiecărei femei È™i care poate apărea sub diverse forme. SecreÈ›ia vaginală poate diferi ca È™i consistență sau culoare. SecreÈ›ia vaginală este mult mai abundentă la ovulaÈ›ie, în timp ce aceasta îÈ™i poate schimba forma, culoarea È™i consistenÈ›a È™i datorită unor elemente cu care ne întâlnim zilnic, spre exemplu medicamentele, stresul, alimentaÈ›ia, alăptarea, sarcina, etc.

SecreÈ›ia vaginală mai poartă denumirea È™i de leucoree, È™i aceasta este normală la toate femeile sănătoase din toate punctele de vedere, mai ales ginecologic, È™i această scurgere reprezintă modalitatea vaginului de a se curăța. SecreÈ›ia vaginală începe chiar în perioada pubertății È™i se termină la menopauză. Cum arată secreÈ›ia vaginală normală vă întrebaÈ›i? Ei bine, o leucoree normală trebuie să aibă o culoare albicioasă sau să fie clară, transparentă, cu o consistență asemănătoare cu cea a albuÈ™ului de ou, È™i nu trebuie să aibă miros, sau poate avea miros specific dar acesta nu este în niciun caz neplăcut.

 Fiecare femeie în parte este unică, È™i de aceea secreÈ›ia vaginală nu poate avea trăsături universale, aÈ™adar, din punct de vedere al aspectului, consistenÈ›ei sau cantității, leucoreea diferă de la femeie la femeie.

 

Rolul secreției vaginale

SecreÈ›ia vaginală are un rol deosebit de important asupra organismului femeii, È™i mai ales asupra aparatului genital feminin. SecreÈ›ia vaginală normală are rolul de a curăța vaginul, aÈ™adar spălăturile vaginale cu diverse substanÈ›e ce se găsesc pe piață nu îÈ™i au rostul, de vreme ce vaginul are capacitatea de auto-curățare. SecreÈ›ia vaginală menÈ›ine vaginul curat È™i într-o stare de echilibru. Vaginul este un organ care îÈ™i poate purta singur de grijă, aÈ™adar acesta se reglează singur, se curăți È™i se menÈ›ine sănătos cu ajutorul secreÈ›iei vaginale care conÈ›ine flora vaginală. Din punct de vedere mecanic, secreÈ›ia vaginală are rolul de a menÈ›ine rezistenÈ›a mucoaseu uterine. AÈ™adar, înainte de un contact sexual, când femeia se excită, vaginul secretă acel mucus incolor care ajută la lubrifiere, astfel că penisul poate penetra mult mai uÈ™or. De asemenea, există secreÈ›ie vaginală zilnică, chiar È™i în perioada menstruaÈ›iei la femei, aceasta având rolul de a scădea nivelul de aciditate al vaginului din punct de vedere al PH-ului.

 

Când trebuie să ne îngrijorăm cu privire la secreÈ›ia vaginală?

 secretia vaginalaSecreÈ›ia vaginală în general nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Pe de altă parte, există semne È™i simptome pe care secreÈ›ia vaginală le poate oferi care să ne facă să apelăm la un cabinet ginecologic pentru o examinare de secreÈ›ia vaginală. Trebuie să È™tim, înainte de toate, că secreÈ›ia vaginală normală are un Ph ce variază între 3.8 È™i 4.5, dar sunt anumiÈ›i factori care determină modificări la nivelul secreÈ›iei vaginale, È™i aceÈ™tia sunt pilulele anticoncepÈ›ionale, medicamentele, stresul, ovulaÈ›ia, alăptarea, dieta, sarcina, menstruaÈ›ia, etc. TotuÈ™i, sunt anumite semne È™i simptome care ar trebui să le îngrijoreze pe doamne cu privire la secreÈ›ia vaginală. Atunci când secreÈ›ia vaginală are un miros neplăcut, este foarte abundentă, are o consistență diferită È™i o culoare gri sau verzuie, È™i dacă mai apare È™i pruritul, durerea locală, sau sânge în secreÈ›ie, atunci este necesar un consult ginecologic de urgență. O secreÈ›ie vaginală anormală poate indica prezenÈ›a unor infecÈ›ii ale aparatului genital feminin, bolilor cu transmitere sexuală, cancerului de col, cancerului vaginal, etc. Un examen al secreÈ›iei vaginale este mai mult decât indicat È™i acesta se poate face la orice cabinet ginecologic din È›ară, este nedureros, durează foarte puÈ›in È™i este concludent. În momentul în care sesizaÈ›i o modificare la nivelul secreÈ›iei vaginale, trebuie să vă prezentaÈ›i imediat la medicul ginecolog pentru a stabili cauzele acesteia È™i pentru a vă propune o metodă eficientă de tratare.

Mai poți citi din Anatomie si fiziologie

Menopauza

  Menopauza   Menopauza este o perioadă care inevitabil apare în viaÈ›a fiec...

ViaÅ£a sexuală ÅŸi Pso…

  ViaÅ£a sexuală ÅŸi Psoriazisul  Psoriazisul este o inflamaÅ£ie cronică a pielii care...

Andropauza

  Andropauza  MulÈ›i bărbaÈ›i se îndoiesc de existenÈ›a andropauzei. AÈ™a cum cor...

Secreția vaginală

  SecreÈ›ia vaginală  SecreÈ›ia vaginală reprezintă un lucru cât se poate de no...

Fiziologia aparatului g…

  Fiziologia aparatului genital masculin  La bărbați, organele de reproducere sunt în princip...

Sânii

  Sânii  Sânii, sau glandele mamare sunt deosebi de importante pentru struct...

Ovulația

  OvulaÈ›ia  OvulaÈ›ia este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile î...

Ciclul menstrual

  Ciclul menstrual  Ciclul menstrual, sau menstruaÈ›ia este un fenomen fiziologic c&acir...

Patologii ale aparatulu…

  Patologii ale aparatului genital masculin  Aparatul genital masculin este de asemenea ...

Patologii ale aparatulu…

Patologii ale aparatului genital feminin  În societatea actuală, multe din bolile cu ...

InformaÈ›ii utile despr…

  InformaÈ›ii utile despre vagin  Vaginul este una din cele mai importante (dacă nu cea...

Aparatul genital mascul…

  Aparatul genital masculin  Sistemul genital masculin este o parte foarte importantă d...

Aparatul genital femini…

  Aparatul genital feminin  Aparatul genital feminin cuprinde organele specifice genului...

Sifilisul

  Sifilisul  Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche È™i foarte con...

Organul sexual masculin

  Organul sexual masculin  Simbol al potenÅ£ei încă din Antichitate, organele sex...

Organul sexual feminin

  Ceea ce se vede la organele sexuale feminine...  Spre deosebire de organele sexuale ma...

Herpesul genital

  Herpesul genital: cauze, simptome, tratament, prevenire  Herpesul genital este o boalÄ...

Micoza vaginala

  Micoza vaginală: cauze, simptome, tratament, prevenire  Micoza vaginală este o infec...

Bolile cu transmitere s…

  Bolile cu transmitere sexuală – semne uneori discrete  Diagnosticarea precoce a...

Chlamydia

  Chlamydia – cauze, simptome ÅŸi tratament  Chlamydia este o infecÅ£ie transmisă...

Gonoreea

  Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire  Gonoreea este a doua infecÅ£ie...

Candida

  Candida Albicans – cauze, simptome, tratament, prevenire  Candidoza este o infec...