4 rețete delicioase cu vinete

 

Vinetele: alimente hrănitoare și versatile

4 rețete delicioase cu vinete

 Așa cum știm mulți dintre noi, vinetele sunt delicioase, putând fi combinate foarte bine cu diverse alte alimente, mai ales dacă se elimină gustul lor amar. De ce tind vinetele să aibă o aromă amară? Foarte simplu: vinovat de aceasta este sucul conținut în pulpa acestei legume, care devine amar când tăiem vinetele sau o curățăm de coajă și intră în contact cu aerul, deoarece substanțele specifice tind să se oxideze.

 În ciuda acestui fapt, vinetele se remarcă datorită conținutului lor bogat de antioxidanți naturali. În orice caz, vinetele ne surprind datorită enormei lor versatilități în bucătărie, fiind un aliment care se combină foarte bine cu multe ingrediente.

 De exemplu, vinetele la cuptor sunt un fel de mâncare savuros și ușor de pregătit. Vă oferim în acest articol 4 rețete unice cu vinete, ușor de preparat, dintre care se remarcă o delicioasă lasagna cu vinete.

Care sunt beneficiile vinetelor?

 Vinetele aparțin familiei Solanaceelor, care printre alte aspecte include în jur de 70 genuri și 2300 de specii, dintre care unele sunt comestibile și foarte populare în gastronomie, cum sunt de exemplu cartofii, roșiile sau ardeii.

 Vinetele sunt considerate afi un aliment originar din India, conform numeroaselor documente scrise care le atestă originea. Totuși, aceste legume nu au apărut în Europa decât în Evul Mediu, ajungând în țările de aici prin intermediul comercianților care proveneau din Orient.

 Să vedem în continuare care sunt principalele beneficii ale vinetelor:

1. Vinetele sunt bogate în antioxidanți naturali

 Vinetele se remarcă în special datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți naturali, printre care se remarcă nasunina, un antioxidant care se găsește doar în această legumă.

 Așa cum se știe, antioxidanții ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire deoarece reduc acțiunea radicalilor liberi. În plus, antioxidanții ne protejează de apariția bolilor degenerative și a cancerului.

2. Vinetele ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal

 Așa cum se petrece cu majoritatea legumelor și verdețurilor, vinetele se remarcă datorită conținutului lor bogat de fibre, care ne oferă diverse beneficii. Pe de o parte, vinetele sunt alimente ideale în cadrul dietelor de slăbit deoarece oferă senzația de sațietate, fiind astfel recomandate pentru reducerea senzației de foame.

 Pe de altă parte, vinetele sunt recomandate și în cazul persoanelor care suferă de constipație, deoarece stimulează tranzitul intestinal, în special când vinetele sunt consumate în mod regulat.

3. Vinetele reduc nivelul de colesterol și trigliceride

 Pe lângă conținutul său bogat în antioxidanți naturali, vinetele au de asemenea acid clorogenic, o substanță care ajută la combaterea acțiunii negative a radicalilor liberi, dar în același timp este foarte utilă în cazul nivelelor crescute de colesterol și trigliceride.

4. Vinetele sunt diuretice

 Consumul vinetelor este recomandat celor care suferă de litiază renală (calculi renali), edeme cauzate de retenția de lichide, hipertensiune arterială și tulburări cardiace, datorită faptului că cresc producerea de urină, stimulând capacitatea de filtrare a rinichilor.

 Iată care sunt rețetele cu vinete propuse de noi:

1. Rețetă de vinete la cuptor cu sos de roșii

Ingrediente:

 - 6 vinete mari

 - 1/2 kg de roșii

 - 1 ceapă

 - 50 gr de unt

 - 1 cățel de usturoi

 - ulei extravirgin de măsline

 - făină integrală de grâu

 - sare de mare și piper proaspăt măcinat

 - parmezan după gust

 - pătrunjel proaspăt tocat

Preparare:

 1. Vinetele se spală și taie rondele, se sărează și se lasă deoparte într-un bol mare timp de jumătate de oră. Apoi se clătesc cu apă din abundență și se scurg pe prosoape absorbante de bucătărie.

 2. Într-o tigaie se încinge puțin ulei de măsline, apoi se trec vinetele prin făina integrală și se prăjesc ușor. Se lasă pe o farfurie pregătită cu hârtie de bucătărie, pentru a absorbi cât mai mult ulei.

 3. Se tapetează cu unt o tavă de cuptor, se adaugă vinetele și se lasă la cuptor timp de 10 minute.

 4. Între timp, se prepară sosul de roșii astfel: se călesc ușor ceapa și usturoiul tăiate fin, apoi se adaugă roșiile curățate de coajă și se lasă la foc mic. Se adaugă puțină sare, se amestecă bine și se pasează ușor cu o lingură de lemn sau cu un blender.

 5. Cu acest sos de roșii se acoperă vinetele și se lasă la cuptor încă 10 minute.

 6. Vinetele se servesc cu parmezan și cu pătrunjel verde proaspăt tocat.

2. Rețetă de vinete gratinate la cuptor cu brânză

Ingrediente:

 - 2 vinete medii

 - 500 gr de roșii

 - 1 ceapă

 - 3 căței de usturoi

 - mozzarella după gust

 - ulei extravirgin de măsline

 - sare de mare

 - pătrunjel proaspăt tocat

Preparare:

 1. Mai întâi se spală vinetele și se taie rondele, se sărează și se lasă deoparte într-un bol mare timp de jumătate de oră. Apoi se clătesc cu apă din abundență și se scurg pe prosoape absorbante de bucătărie.

 2. Se preîncălzește cuptorul la 200º C.

 3. Între timp, se pregătește sosul de roșii, la fel ca în rețeta anterioară și anume: se călesc ușor ceapa și usturoiul tăiate fin, apoi se adaugă roșiile curățate de coajă și se lasă la foc mic. Se adaugă puțină sare, se amestecă bine și se pasează ușor cu o lingură de lemn sau cu un blender.

 4. Pe o tavă de cuptor se așează vinetele, se stropesc cu ulei de măsline și se lasă la cuptor timp de 15 minute.

 5. După aceea, se presară mozzarella deasupra și se mai gratinează vinetele la cuptor încă 20-25 minute.

 6. Se lasă puțin la răcit și se servesc cu sosul proaspăt de roșii și pătrunjel proaspăt tocat.

3. Rețetă de vinete la cuptor cu legume

Ingrediente:

 - 4 vinete medii

 - 1/2 kg de roșii

 - 1 dovlecel

 - 1 morcov

 - 2 cepe

 - 3 căței de usturoi

 - ulei extravirgin de măsline

 - brânză emmental

 - sare de mare

Preparare:

 1. Se spală bine vinetele, se taie în jumătate, se sărează și se lasă deoparte timp de 30 minute, pentru a se astfel elimina gustul amar. Apoi se clătesc cu apă din abundență și se scurg pe prosoape absorbante de bucătărie.

 2. Între timp se prepară sosul de roșii astfel: se curăță usturoiul și ceapa, se taie fin și se călesc ușor în ulei de măsline. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaie când ceapa devine sticloasă și transparentă. Se lasă la foc mic timp de 5-7 minute, apoi se pasează cu blenderul.

 3. Vinetele se așează pe o tavă de cuptor, se crestează în mijloc și se lasă la cuptor timp de 20-25 minute la 200º C.

 4. Apoi se spală dovlecelul și se curăță morcovul. Se taie rondele, se mai curăță o ceapă și se taie fin și se călesc toate legumele într-o tigaie cu puțin ulei de măsline.

 5. Când vinetele sunt suficient de coapte în interior, se adaugă legumele călite, se presară deasupra brânză emmental rasă și se mai gratinează încă 15 minute.

4. Rețetă de lasagna de vinete la cuptor

Ingrediente:

 - 3 vinete mari

 - 5 roșii medii coapte

 - felii de brânză mozzarella

 - mozzarella rasă

 - piper negru proaspăt măcinat

 - ulei extravirgin de măsline

 - sare de mare

Preparare:

 1. La fel ca în rețeta anterioară, se spală bine vinetele, se taie în jumătate, se sărează și se lasă deoparte timp de 30 minute, pentru a se astfel elimina gustul amar. Apoi se clătesc cu apă din abundență și se scurg pe prosoape absorbante de bucătărie.

 2. Se preîncălzește cuptorul la 200º C.

 3. Următorul pas este să se spele bine roșiile, se curăță cu grijă de coajă, se scot semințele și se pasează cu un blender. Sosul asfel obținut se lasă deoparte.

 4. Se așează vinetele într-o tavă de cuptor și se gătesc la 200º C timp de 20 minute.

 5. Apoi se scot din cuptor și se lasă la răcit. Când feliile de vinete nu mai sunt calde se formează lasagna astfel: o rondea de vinde, o rondea de brânză mozzarella și încă o rondea de vinete. Se procedează astfel succesiv, de-a lungul tăvii de cuptor. Deasupra se adaugă piureul de roșii și mozzarella rasă deasupra.

 6. Se mai lasă la gratinat la cuptor încă 15 minute, apoi se lasă la răcit și se servesc proaspete.

Categorie:

Mai poți citi din Rețete - Mâncăruri

5 reÈ›ete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

3 reÈ›ete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

6 reÈ›ete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

4 reÈ›ete delicioase cu…

  Vinetele: alimente hrănitoare și versatile  Așa cum știm mulți dintre noi, vinetele...

5 rețete de primăvarą

  Primăvara, anotimpul rețetelor proaspete  Primăvara este anotimpul ideal pentru a începe s...

6 rețete cu ciuperci

  6 rețete cu ciuperci  Există o mare varietate de ciuperci comestibile pe care le putem folos...

Spaghete cremoase cu so…

  Spaghete cremoase cu sos de legume  Această rețetă de spaghete cremoase se prepară rapid (...

Hamburgeri sănătoÈ™i …

  Hamburgeri sănătoși din linte și quinoa  Hamburgerii sunt una dintre mâncărurile de tip ...

Gratin de dovlecei È™i …

  Care sunt beneficiile dovleceilor?  Dovleceii sunt compuși în proporție de 95% din apă. Ac...

Ghiveci de legume cu ci…

  Ghiveci de legume cu creasta cocoșului (ciupercă)  A venit toamna și ar trebui să profită...

Cum poÅ£i prepara cele …

  Reţete cu dovleac Toamna dovleacul este cel care invadează pieţele şi care ne permit să re...

Ce punem pe masă de Pa…

  Mâncăruri tradiÈ›ionale româneÈ™ti  După ce am terminat curățenia de...

10 reÅ£ete de vinegrete…

  10 reÅ£ete originale  Te-ai săturat de vinegretele care sunt mult prea clasice sau ...

ReÅ£ete delicioase cu s…

  Cele mai delicioase ÅŸi originale reÅ£ete cu somon  Somonul vine cu o mulÅ£ime de be...

Ce poÅ£i face cu menta …

  Cum poÈ›i folosi menta în bucătăria ta  Ai mentă prin bucătărie, te tente...

Cum poÅ£i prepara porum…

  Porumbul indian - reÈ›ete  Sub formă de seminÈ›e, porumbul indian este rege pentru ...

GăteÅŸte cu ajutorul c…

  GăteÅŸte cu ceai  Ceaiul nu se foloseÅŸte doar la băut. Acest ingredient minunat s...

Cum poÅ£i prepara altfe…

  ReÈ›ete cu fenicul  Crud sau fiert, feniculul se mănâncă în într...

3 feluri în care poÅ£i…

  Te-ai plictisit de ouăle prăjite sau de omletă?  Ouăle sunt fără îndoial...

Cum să prepari un riso…

  Prepară un risotto delicios  Cremos, delicios, plin de savori, risotto reprezintă ...

Cum să prepari altfel …

  12 feluri în care poÅ£i prepara altfel carnea tocată  Nu, carnea tocată nu s...

Cum te poÈ›i delecta cu…

  Prepară cel mai delicios somon  Somonul este cel mai de preÈ› aliat al tău, cel ca...

Integrează migdalele Å

  Modalități de a integra migdalele în alimentaÈ›ia ta zilnică Migdalele sunt cele...

Rețete cu papaya

  Idei de reÈ›ete pentru a profita de beneficiile fructului papaya  Bogat în ant...

Carnea de pasăre È™i p…

  Carnea de pasăre È™i produsele lactate – un duo câÈ™tigător  Carne de ...

ReÈ›ete pe bază de leg…

  Savori de iarnă, reÈ›ete pe bază de legume È™i de fructe  Este iarnă, È™i trebuie...

Idei de reÈ›ete pline d…

  Idei de reÈ›ete pline de legume pentru a începe anul aÈ™a cum trebuie  Din cau...

Un Revelion plin de del…

  Un Revelion plin de delicii È™i pentru vegetarieni  Chiar dacă preparatele pe bază...

Introdu È™i tu varza ka…

  Varza kale, preferata multor oameni.  Dacă urmăreÈ™ti puÈ›in tendinÈ›ele în ...

Reinventează felurile …

  Reinventează felurile de mâncare cu broccoli!  Broccoli Å£i se pare a fi o le...

Trucuri pentru a prepar…

  9 trucuri pentru a prepara altfel racleta  Sezonul racletei este oficial deschis. Da...

Spaghetele vin cu o sta…

  Spaghetele pot fi partenerul tău ideal zilnic în bucătărie  Preparate ...

Umpluturi pentru prepar…

  Umpluturi parfumate pentru preparate festive  CocoÈ™, curcan, bibilică sau rață&h...

Ouă È™i ierburi – 10…

  Ouă È™i ierburi – 1001 posibilități  Apreciat de foarte multă lume È™i foa...

ReÈ›ete care îți parf…

  Topul reÈ›etelor care îÈ›i parfumează casa de Crăciun  Ce poate fi mai plăc...

De ce ar trebui să iub…

  De ce ar trebui să iubeÈ™ti sushi? 4 motive  Un fel de mâncare venit direct d...

ReÈ›ete pe bază de cle…

  ReÈ›ete delicioase pe bază de clementine  Sunt divine clementinele? Vom vedea. &Ici...

Mierea, un nectar cu mi…

  Mierea în bucătărie  Este foarte dificil să ne mai imaginăm viaÈ›a fără ...

Obiceiuri alimentare di…

  Obiceiuri alimentare inspirate din lumea întreagă  Adoptând unele obice...

Cele mai bune reÅ£ete d…

  Cele mai bune reÈ›ete de pizza  Pizza margherita, calzone sau regina… toată ...

Surimi? De ce nu?

  Surimi, apreciat atât de cei mici cat si de cei mari  Toată lumea a auzit dej...

Cele mai bune reÈ›ete d…

  Cele mai bune reÈ›ete de verine  Verinele sunt sic, creative È™i atât de dragu...

Feluri în care poÈ›i p…

  5 feluri în care poÈ›i prepara quinoa  Cu siguranță că fenomenul ultimilor ...

Popcorn versiune gurman…

  Popcorn versiune gurmandă: 6 feluri de a folosi altfel clasicul popcorn  Sărat, cu...

Marinate ÅŸi sosuri pe …

  Iaurtul îl poÈ›i folosi în reÈ›ete dulci sau sărate  Atunci când ...

ReÈ›ete originale cu sc…

  Feluri originale în care poÈ›i consuma scorÈ›iÈ™oara  È˜tiai că pe lâng...

Alternative delicioase …

  Alternative delicioase la maioneză  Un lucru este evident. Maioneza este cel mai fo...

Cele mai bune reÈ›ete d…

  Risotto îÅ£i permite orice tip de fantezie culinară  Risotto… o r...

Idei pentru cele mai de…

  Cele mai bune idei pentru cele mai delicioase spaghete  Probabil cel mai cunoscut fe...

Prepara o vinegretă ho…

  Trucuri ÅŸi sfaturi pentru a prepara o vinegretă home-made  Ai obiceiul să î...

5 feluri savuroase de a…

  Mămăliga merită un loc de cinste la tine în bucătărie  Un fel de mâ...

Ce poÅ£i face cu ciuper…

  Ciupercile sunt delicioase în bucătărie, folositoare sănătății.  &I...

Prepara altfel dovleacu…

  Prepară altfel dovleacul pentru Halloween  Probabil cea mai celebră curcubitacee, ...

Retete cu fenicul

  Feniculul – crud sau preparat?  Feniculul este o legumă cu un gust care ne du...

Gustul dulce-sarat in r…

  Dulce-sărat, cea mai savuroasă alianță  Gustul dulce-sărat… îl iub...

Adopta Quinoa in alimen…

  Quinoa ÅŸi trei motive de a o iubi  Ai auzit peste tot despre quinoa dar nu o folose...

Idei de pizza light

  Idei de pizza light dar savuroase  Fie pentru a privi un meci de fotbal, fie pentru ...

Idei si retete original…

  Idei È™i reÈ›ete originale pentru a mânca legumele pe care nu prea le apreciezi &nb...

Lavanda în bucatarie

  ReÈ›ete diverse cu lavanda  Ce ai zice dacă ai veni cu o notă din Provence la tine...

Retete pe baza de ciupe…

  ReÈ›ete delicioase pe bază de ciuperci  Nu toate ciupercile sunt comestibile, dar c...

Cum preparam untul arom…

  Cinci feluri de unt aromat  PuÈ›ini dintre noi È™tiu cum se prepară untul aromat È™...

Mâncare de linte verde

  Lintea verde este o incredibilă sursă de proteine  Câți dintre noi gătim linte în mod ...

Salata de alge cu garni…

  Salata de alge cu garnitura de orez(4-6 porÈ›ii)  Vrei să-È›i impresionezi iubita È...

Cum fierbem corect past…

  Fierberea corectă a pastelor  Poate că pentru mulÈ›i dintre noi fierberea pastelor...

Retete cu Graviola

  3 idei pentru a găti fructul Graviola  Graviola este un fruct considerat a fi È™i u...

Reinventeaza orezul

  Cum poÈ›i prepara altfel orezul?  Ai impresia că orezul este mult prea banal È™i cÄ...

Secretele unui sos Pest…

  Secretele unui sos Pesto reuÈ™it  Sosul Pesto este un sos italian, întâl...

Galuste cu prune

  GăluÈ™te cu prune  Pentru că toamna prunele sunt fructele-vedetă, nu trebuie să ...

Marinate pentru carne È…

  Diferite tipuri de marinate pentru carne È™i peste  Daca tot am vorbit despre grăta...

Top 5 frigarui de vara

  Top 5 frigărui de vară  Light, exotice, dulci sau sărate… frigăruile pe g...

Retete cu busuioc

  ReÈ›ete delicioase cu busuioc  Cultivat de câteva decenii încoace î...

Ce stii despre unt?

  Ce È™tii despre unt?  Untul este un clasic în bucătăria noastră. De la p&ac...

Trucuri pentru un grata…

  Trucuri pentru formă – cum mă pot bucura de un grătar mai light  Vara este ...

Marinate pentru a subli…

  Marinate însorite pentru a sublima preparatele tale de vara  Credeai ca È™tii ...

Prepara altfel frigarui…

  Prepară altfel frigăruile!  Atunci când vine vorba despre grătar, nimic nu ...

Retete exotice si fruct…

  ReÈ›ete exotice È™i fructate  Pe langa fructele de sezon de care te poÈ›i bucura &ic...

Idei pentru un picnic f…

  6 idei pentru un picnic fără prea multe calorii  Vara vine È™i cu dorinÈ›e de a ie...

Prajituri sarate

  Prăjituri sărate  Prăjiturile nu sunt numai dulci! Iată cinci idei de prăjituri...

Murele-beneficii si ret…

  Murele-beneficii È™i reÈ›ete  Murele sunt niÈ™te fructe foarte interesante datorită...

Fructe pe gratar

  Fructe pe grătar? De ce nu?  Pe grătar, te-ai obiÈ™nuit cu mici în primul r&...