12 beneficii ale piersicilor pentru sănătate

Ce conțin piersicile?

12 beneficii ale piersicilor pentru sănătate Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sau sub formă de suc, gem sau ca ingredient al unui tort. Piersicile provin de fapt din China, deși în prezent sunt răspândite în întreaga lume. În țara lor de origine, piersicile sunt fructe foarte apreciate pentru proprietățile lor de întinerire, iar în multe locuri piersicul a fost considerat un simbol al nemuririi.

 Piersicile sunt bogate în multe substanțe nutritive esențiale pentru corpul nostru cum ar fi: vitaminele A, B1, B2, B6 C, acidul folic și minerale foarte importante pentru sănătate, cum ar fi potasiu, calciu, fosfor, fier, cupru, magneziu, mangan, seleniu, zinc, sulf și clor.

 De asemenea, piersicile conțin o cantitate mare de antioxidanți, care sunt esențiali pentru a repara deteriorarea celulelor, de flavonoide care sunt anti-inflamatorii și de fibre, care sunt esențiale pentru digestie. Pe de altă parte, este de asemenea important să menționăm faptul că aportul caloric al piersicilor este scăzut, în ciuda faptului că sunt fructe dulci.

Există două soiuri de fructe cu proprietăți similare:

 - Nectarinele: sunt o varietate de piersici care nu au puf pe coajă. Acest soi este ideal dacă aveți o alergie la puful de pe piersici, dar nu la pulpa acestui fruct. Beneficiile nectarinelor sunt foarte asemănătoare cu cele ale piersicilor, dar au mai multă vitamină C, acid folic și zahăr, deci sunt și mai calorice și mai dulci.

 - Caisele: sunt o varietate de piersici mai mici, cu aceleași proprietăți. În plus, caisele ajută la o mai bună asimilare a calciului și au mai multe flavonoide, ceea ce le face fructe cu proprietăți anti-inflamatorii.

12 beneficii pentru sănătate ale piersicilor

 Datorită bogăției de substanțe nutritive esențiale și a tuturor proprietăților lor terapeutice, piersicile și toate varietățile lor ne oferă mari beneficii. Iată care sunt cele mai remarcabile beneficii ale piersicilor pentru sănătate:

 1. Au grijă de sănătatea inimii: datorită conținutului lor de potasiu, vitamina C și fibre, piersicile sunt un aliat excelent pentru sănătatea cardiovasculară. În plus, datorită proprietăților lor, piersicile îmbunătățesc, de asemenea, circulația sângelui, reduc nivelul de colesterolului și ajută la scăderea în greutate. Toate acestea vă vor ajuta să preveniți bolile de inimă.

2. Ajută la controlul tensiunii arteriale: proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale piersicilor sunt ideale pentru stimularea circulației sanguine, care este esențială pentru reglarea tensiunii arteriale. În plus, piersicile conțin, de asemenea, cumarine, compuși naturali care ajută la creșterea rezistenței capilarelor și la îmbunătățirea microcirculației venoase. Pe de altă parte, piersicile au un conținut scăzut de sodiu, care este, de asemenea, esențial pentru controlul tensiunii arteriale crescute.

 3. Reduc nivelurile de colesterol rău: compușii beta-caroten și acizii fenolici din piersici ajută la prevenirea acumulării colesterolului de tip LDL în arterele noastre. Acest lucru scade șansele de a suferi de probleme cardiace și crește, de asemenea, nivelurile de colesterol bun, care are beneficii importante pentru sănătate.

 4. Controlează nivelurile de glucoză din sânge: Fibrele pe care le conțin piersicile ajută la echilibrarea nivelurilor de glucoză, reducând astfel prezența zahărului din sânge. Acest lucru este important pentru a preveni diabetul de tip 2 și, de asemenea, pentru a ajuta la controlul nivelurilor de zahăr din sângele persoanelor care au deja diabet.

 5. Ajută la menținerea unei greutăți ideale: piersicile sunt ideale dacă încercați să scăpați în greutate, deoarece acestea vor inhiba dorința de a mânca dulce fără a fi nevoie să oferiți prea mulți carbohidrați corpului. În plus, conținutul ridicat de fibre din piersici vă va ajuta să simțiți sațietate mai mult timp, pentru a evita gustările dintre mese. Pe de altă parte, deoarece conțin o cantitate mare de apă, piersicile ne ajută să combatem retenția de lichide, lucru care ne influențează foarte mult greutatea. Amintiți-vă că dacă încercați să scăpați de kilogramele în plus, este recomandat să consumați fructele la micul dejun, prânz sau ca gustare, nu ca un desert la prânz sau cină, deoarece astfel veți consuma prea multe zaharuri la o singură masă.

 6. Reduc inflamația: flavonoidele din piersici sunt excelente anti-inflamatoare. Datorită lor veți putea lupta cu durerea și inflamația locală și ajută în același timp la prevenirea afecțiunilor legate de aceasta, cum ar fi durerile articulare, tensiunea musculară și chiar afecțiuni cum ar fi artrita.

 7. Îmbunătățesc digestia: datorită conținutului lor de potasiu și fibre, piersicile îmbunătățesc digestia și stimulează tranzitul intestinal, fiind deosebit de eficiente împotriva constipației. Totodată, piersicile curăță toxinele din întregul tract digestiv, reducând problemele renale, hepatice, de colon și de stomac și prevenind chiar dezvoltarea ulcerelor.

 8. Combat anemia: după cum am menționat anterior, piersicile sunt foarte bogate în vitamine și minerale esențiale pentru corpul nostru. De aceea, aceste fructe sunt un mare aliat pentru combaterea oboselii și a anemiei. De exemplu, conținutul lor ridicat de fier și vitamina C, care ajută la absorbția acestuia, vă va ajuta foarte mult să luptați împotriva anemiei cu deficit de fier (anemia feropenică).

 9. Luptă împotriva gutei: datorită proprietăților lor anti-inflamatorii, piersicile vă pot ajuta să preveniți și să tratați gută. În plus, aceste proprietăți anti-inflamatorii pot, de asemenea, să vă ajute să combateți alte tipuri de afecțiuni legate de inflamație, cum ar fi artrita reumatoidă.

 10. Protejează sănătatea ochilor: piersicile conțin beta-caroten, un antioxidant care le conferă și culoarea lor portocalie. Acest antioxidant este esențial pentru a păstra sănătatea bună a ochilor și pentru a ne păstra vederea pe parcursul anilor. În plus, conținutul ridicat de vitamina A din piersici ne protejează de degenerarea maculară legată de vârstă și de boli cum ar fi cataracta.

 11. Pot preveni cancerul: bogăția lor de antioxidanți face ca piersicile să fie un bun aliat pentru prevenirea cancerului, deoarece aceste substanțe ajută la repararea leziunilor celulare provocate de radicalii liberi. În plus, conținutul ridicat de fibre din piersici ajută la prevenirea cancerelor legate de sistemul digestiv, cum ar fi cancerul de la nivelul gurii, stomacului sau colonului. Pe de altă parte, acizii fenolici din piersici sunt, de asemenea, utili pentru a preveni cancerul mamar și pulmonar.

 12. Au grijă de sănătatea pielii: antioxidanții din piersici ne ajută să ne păstra mai mult timp elasticitatea și tonicitatea pielii, prevenind astfel apariția ridurilor și combat coșurile și acneea. În plus, vitamina C care se găsește din abundență în piersici intervine în formarea colagenului, care este vital pentru sănătatea și elasticitatea pielii.

Categorie: