10 motive pentru a consuma sfeclă roșie

Sfecla roșie, o sursă de sănătate

10 motive pentru a consuma sfeclă roșie

 Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta vulgaris este o legumă care are proprietăți nutriționale benefice pentru sănătatea noastră. Sfecla roșie este originară din nordul Africii și aparține familiei botanice a Quenopodiaceelor, la fel ca și spanacul sau salata verde, două legume cu frunze verzi care sunt foarte consumate în întreaga lume.

 Sfecla roșie are o aromă dulce foarte plăcută și poate fi consumată ca atare, crudă, fiartă sau coaptă sau în diverse combinații cu alte legume, precum morcovul și țelina în salate, sucuri proaspete, tocănițe, paste și alte preparate sănătoase.

 Sfecla roșie poate avea diferite nuanțe precum roșu deschis, roz, violet sau grena închis. În gastronomie sunt folosite toate părțile acestei legume, inclusiv frunzele sale care sunt foarte nutritive și sănătoase.

 Frunzele de sfeclă roșie conțin proteine, fosfor, zinc, fibre, vitamina B6, magneziu, potasiu, cupru, mangan, pe lângă vitamina A, vitamina C, calciu și fier.

 De fapt, frunzele de sfeclă roșie conțin mai mult fier decât spanacul, iar dintre beneficiile cele mai importante ale consumului lor regulat le menționăm pe următoarele:

 - Previn osteoporoza și cresc rezistența osoasă;

 - Previn și combat boala Alzheimer;

 - Stimulează producerea de anticorpi și de globule albe, întărind astfel sistemul imunitar.

 Frunzele de sfeclă roșie pot fi incluse în diverse salate de crudități, sucuri sau shake-uri de legume proaspete.

 În acest articol vă prezentăm valorile și proprietățile nutriționale ale sfeclei roșii, împreună cu 10 motive întemeiate pentru a consuma cât mai des această legumă.

Valorile nutriționale ale sfeclei roșii

 Pe lângă faptul că este o sursă de zahăr natural, sfecla roșie este un aliment care conține o bogăție nutrițională importantă și care oferă beneficii incredibile sănătății, mai ales dacă este consumată în mod regulat. Sfecla roșie este o legumă bogată în apă (aproximativ 90%), iar dintre macronutrienții pe care îi conține se remarcă proteinele vegetale, urmate de carbohidrați, în timp ce conținutul de grăsimi al acestui aliment este practic nul. În plus, sfecla roșie este o sursă foarte bună de fibre dietetice care reglează tranzitul intestinal și combat constipația.

 Dintre vitaminele pe care le conține sfecla roșie se remarcă vitamina C, vitamina B9 sau folat, iar dintre minerale amintim: potasiul, sodiul, fierul, fosforul, calciul și magneziul.

Proprietățile nutriționale ale sfeclei roșii

 Așa cum am menționat anterior, una dintre proprietățile cele mai importante ale sfeclei roșii este conținutul său ridicat de antioxidanți, mai ales de vitamina C care întărește sistemul imunitar și previne apariția diverselor boli și infecții.

 Sfecla roșie este una dintre cele mai bune surse naturale de fier. Așa cum se știe, fierul este un mineral fundamental pentru organismul uman, în special pentru femei în perioada menstruației sau a sarcinii.

 Pe de altă parte, betainele, care sunt responsabile de culoarea particulară a sfeclei roșii acționează ca niște agenți regeneratori la nivel celular, stimulând dezvoltarea și regenerarea acestora. În mod special, betainele sunt capabile să limiteze daunele cauzate la nivelul ficatului de către radicalii liberi care se formează în acest important organ intern din cauza oxidării grăsimilor.

 De asemenea, sfecla roșie se remarcă datorită conținutului său de folați, vitamine care reduc prezența hemocisteinei, care este un factor de risc important în dezvoltarea patologiilor cardiace. Sfecla roșie conține și fibre dietetice care ajută la reducerea nivelelor de colesterol ridicat, dar și la protejarea și purificarea rinichilor. În plus, sfecla roșie conține doar 35 kilocalorii la 100 grame, având un aport caloric redus, această legumă fiind o opțiune foarte bună pentru dieta persoanelor care au o supragreutate corporală sau obezitate.

 Sfecla roșie este o legumă bogată în flavonoizi, antioxidanți care se remarcă datorită proprietăților lor anticancerigene, tocmai de aceea consumul regulat al sfeclei roșii în cadrul unei alimentații echilibrate ajută la prevenirea apariției cancerului. Rezultatele obținute în urma mai multor studii medicale realizate pe animale de laborator au indicat faptul că extractul de sfeclă roșie reduce formațiile tumorale atunci când se administrează împreună cu apă potabilă. Cercetătorii au înregistrat rezultate pozitive în folosirea extractului de sfeclă roșie în tratamentul contra cancerului de pancreas, de sân și de prostată în cazul pacienților umani.

Conținutul nutrițional al sfeclei roșii

Calorii

41 kcal.

Proteine

1,6 g

Carbohidrați

8,5 g

Grăsimi totale

0,1 g.

Fibre dietetice

2,5 g.

 

 

 

 

Vitamine

 

Minerale

 

Vitamina C

10 mg.

Sodiu

62 mg.

Vitamina B1

0,03 mg.

Potasiu

336 mg.

Vitamina B2

0,04 mg.

Calciu

30 mg.

Vitamina B3

0,2 mg.

Fier

0,5 mg.

Vitamina B6

0,04 mg.

Magneziu

25 mg.

Acid folic

72,5 mcg.

Fosfor

45 mg.

10 motive pentru a consuma mai des sfeclă roșie

 1. Sfecla roșie ajută la prevenirea și la combaterea anemiei feriprive deoarece crește absorbția fierului datorită conținutului său ridicat de vitamina C.

 2. Conținutul bogat de fibre din sfecla roșie contribuie la reducerea nivelelor de colesterol din sânge.

 3. Efectul antiinflamatoriu al sfeclei roșii este în special benefic pentru persoanele care suferă de o inflamație cronică sau acută, cum este cazul obezității, artritei reumatoide, traumatismelor, alergiilor, bolilor autoimune, vitiligo, etc.

 4. Sfecla roșie favorizează buna funcționare a sistemului nervos și contribuie la prevenirea bolilor degenerative precum Alzheimer, Parkinson, demența senilă, etc.

 5. Sucul proaspăt de sfeclă roșie este un remediu natural foarte util pentru reducerea hipertensiunii.

 6. Sfecla roșie este foarte recomandată pentru îmbunătățirea randamentului sportiv datorită bogăției sale de minerale care susțin activitatea sistemului muscular.

 7. Sfecla roșie stimulează activitatea sistemului imunitar, protejându-ne de apariția diverselor boli și afecțiuni, precum răceala și gripa, mai ales în sezonul rece.

 8. Sfecla roșie poate ajuta la prevenirea și tratarea cancerului. Cercetătorii au înregistrat rezultate pozitive în folosirea extractului de sfeclă roșie în tratamentul contra cancerului de pancreas, de sân și de prostată în cazul pacienților umani.

 9. Sfecla roșie este o opțiune naturală foarte bună pentru prevenirea bolilor cardiovasculare datorită conținutului său bogat de folați.

 10. Sfecla roșie stimulează eliminarea toxinelor și a substanțelor nocive din organism, ajutând la purificarea sa, fiind un aliment foarte recomandat mai ales în curele de detoxifiere.

Categorie: