Anti-angiogeneza: o modalitate naturală de a preveni cancerul

 

Ce este angiogeneza?

Anti-angiogeneza: o modalitate naturală de a preveni cancerul “Angiogeneza” este procesul prin care corpul construiește vase de sânge. Corpul uman are aproximativ 19 billioane de capilare (sunt vasele de sânge cele mai mici), explică Dr. William Li, în cadrul fascinantei sale conferințe TED.

 Se știe că celulele canceroase, la fel ca și celelalte celule din corp, nu pot crește fără oxigen și fără nutrienții aduși de vasele capilare.

 Practic toate vasele sanguine se formează în din timpul perioadei de sarcină, însă există anumite circumstanțe, de exemplu la vârsta adultă, când corpul poate să producă noi vase de sânge.

 Vasele sanguine se creează în fiecare lună și folosesc, de exemplu, la formarea țesutului din interiorul uterului unei femei. În timpul perioadei de sarcină, vasele de sânge noi formează placenta, care conectează și transportă nutrienții pentru fătul în creștere.

 Corpul uman are capacitatea de a regla cantitatea de vase sanguine de care are nevoie în fiecare moment, explică dr. Li, și reușește aceasta prin intermediul unui elaborat sistem de factori stimulatori și inhibitori.

 Însă în cazul anumitor boli, apar defecte în acest sistem, afirmă dr. Li.

 În unele cazuri, corpul devine incapabil să “genereze” vase sanguine extra, iar în alte cazuri nu poate produce suficiente vase noi.

 În aceste situații, angiogeneza este în dezechilibru, iar rezultatul acesteia este un mare număr de boli.

 De exemplu, o angiogeneză insuficientă (ce are ca rezultat foarte puține vase de sânge) poate provoca:

 - Răni cronice care se vindecă foarte greu

 - Probleme cardiace/stop cardiac

 - Tulburări cerebrale

 - Neuropatie

 - Disfuncție erectilă

 Pe de altă parte, excesul de angiogeneză (prea multe vase sanguine) poate determina apariția unor boli precum:

 - Cancer

 - Orbire

 - Artrită

 - Endometrioză

 - Scleroză multiplă

 Conform doctorului Li, există mai mult de 70 de boli importante, care afectează mai mult de un bilion de persoane în întreaga lume — care aparent par să fie complet diferite una de alta — însă toate au angiogeneza anormală ca factor comun.

 “Această descoperire ne permite să reconceptualizeze forma de a trata aceste boli —controlând angiogeneza,” a afirmat dr. Li.

 În prezent există din ce în ce mai multe studii de nutriție care atestează faptul că alimentaţia este cheia pentru prevenirea bolilor de orice tip, inclusiv cancerul. Investigaţiile doctorului Li explică şi validează în mod ştiinţific ceea ce mulţi dintre noi am experimentat şi ceea ce strămoşii noştri cunoşteau în mod intuitiv.

 Suntem ceea ce mâncăm și există mari diferențe între o alimentație sănătoasă și nutritivă și alimentele procesate pe bază de substanţe chimice care fac parte în prezent din alimentaţia multora dintre noi.

 

Strategii pentru a lupta împotriva cancerului și obezității

 În conferința TED, doctor Li s-a focalizat în principal asupra cancerului, deoarece angiogeneza este o trăsătură distinctivă a acestei boli. Așa cum s-a menționat anterior, celulele canceroase nu pot crește ca tumori vizibile fără cantitatea suficientă de capilare care le alimentează cu sânge bogată în oxigen și nutrienți.

 Rezultă faptul că majoritatea persoanelor are celule canceroase microscopice în corp, însă nu toate dezvoltă cancer.

 Aceasta se datorează faptului că, în timp ce corpul are abilitatea de a echilibra în mod adecvat angiogeneza, ar putea preveni ca vasele sanguine să se formeze pentru a alimenta aceste tumori microscopice. Problemele vor apărea doar atunci când celulele canceroase vor obţine propria reţea de alimentare cu sânge, moment în care se pot transforma din inofensive în mortale.

 "Terapia anti-angiogenică este metoda de a întrerupe furnizarea de sânge tumorii canceroase," explică Li. "Acest lucru este posibil pentru ca vasele de sânge ale tumorii, spre deosebire de vasele de sânge sănătoase, sunt anormale şi sunt prost construite, iar datorită acestui fapt, sunt foarte vulnerabile la tratamentele specifice.”

 În prezent există aproximativ o duzină de diferite medicamente anti-angiogenice pentru cancer, care conform statisticile doctorului Li, au crescut în mod semnificativ șansele de supraviețuire.

 Totuși, răspunsul la epidemia de cancer nu este doar acela de a prescrie cele mai bune medicamente pentru tratarea în etapele avansate. Cel mai important este să se prevină să se producă încă de la început, conform investigațiilor realizate de Dr. Li.

 În mod curios, obezitatea depinde de asemenea în mare parte de angiogeneză.

 "La fel ca celulele din tumori, celulele de grăsime cresc atunci când vasele de sânge cresc" afirmă Li. Așadar, în esență, o alimentație care folosește la prevenirea cancerului va fi de asemenea o alimentație pentru prevenirea obezității.

 

Dieta preventivă contra cancerului

 Întrebarea în acest caz este: cum putem preveni angiogeneza fără să luăm medicamente?

 Rezultă că "Mama Natură ne-a oferit un mare număr de alimente, băuturi și plante care inhibă în mod natural angiogeneza," afirmă doctor Li.

 Astfel încât, consumând aceste alimente anti-angiogenetice, acestea ar putea în mod natural să impulsioneze sistemul de apărare al corpului și să prevină formarea vaselor sanguine care alimentează tumorile microscopice care ar putea exista în corpul nostru la un moment dat.

 Alimentația reprezintă un procent de cel puțin 30-35% din cancerul cauzat de mediul ambient. Tocmai de aceea, faptul de a "mânca pentru a distruge cancerul" ar putea avea un impact important în statisticile despre cancer din întreaga lume.

 Conform doctorului Li, resveratrolul din strugurii roșii, este un exemplu clar cum se poate inhiba angiogeneza anormală cu un procent de 60%. Chiar și mai puternic este acidul elagic care se găsește în căpșuni.

 

Alte alimente anti-angiogenetice sunt:

Ceaiul verde

Fructele de pădure: căpșunii, murea, zmeura, coacăzele

Cireșele

Strugurii roșii

Varza creață, salata Kale

Turmericul

Nucile

Anghinarea

Pătrunjelul

Usturoiul

Roșiile

Ciupercile Maitake

 În mod logic, alimentele conțin diferiți potențiatori de compuși anti-angiogenetici. Însă în mod curios, atunci când cercetătorii au evaluat o combinație de două dintre ceaiurile mai puțin puternice, au descoperit că acest ceai combinat avea o mai mare putere decât orice ceai simplu.

 "Există o sinergie," afirmă dr. Li, care nu ar trebui să fie surprinzătoare pentru cei care sunt bine informați despre nutriția holistică.

 Sinergia este fără îndoială ceea ce face ca alimentele să fie proaspete și atât de nutritive. Suma acestora este cu mult mai mare decât părțile individuale, iar datorită acestui motiv, este cu mult mai important să ne focalizăm asupra unei alimentații care să conțină multe alimente organice cât mai variate, în loc să acordăm atenție doar nutrienților individuali.

 

Unele alimente sunt la fel de puternice sau chiar mai puternice decât medicamentele anti-angiogenetice!

 În conferința sa, Dr. Li prezintă un grafic care compară medicamente anti-angiogenetice cu alimentele. Este o ilustrație excelentă despre cât de puternice pot fi acestea, deoarece așa cum afirmă dr. Li: "alimentele își mențin proprietățile, iar în unele cazuri sunt mai puternice decât medicamentele."

 Unele exemple de alimente care egalează sau depășesc puterea medicamentelor anti-angiogenetice sunt usturoiul, strugurii roșii și pătrunjelul.

 În prezent Dr. Li este implicat în crearea primului sistem calificator din lume care va marca alimentele conform proprietăților lor anti-angiogenetice, care previn cancerul. Însă nu există niciun motiv să așteptăm o lista completă, deoarece deja știm că pentru a avea o sănătate bună care constă într-o amplă varietate de alimente organice.

 Așa cum un singur aliment conține compuși sinergici, tot la fel o combinație de alimente poate acționa împreună în mod sinergic, o alimentație sănătoasă va ajuta la prevenirea oricărui tip de boli, inclusiv a cancerului.

 De exemplu, echilibrarea nivelelor de insulină va avea un efect benefic și protector într-o mulțime de boli, inclusiv cancerul.

 

Alte strategii importante care pot ajuta la prevenirea cancerului

 Este practic imposibil să se vorbească azi despre prevenirea cancerului fără să discutăm tema vitaminei D, când evidența științifică asupra beneficiilor sale anti-cancerigene este realmente impresionantă.

 De exemplu, a lua suplimente de  calciu și vitamina D3 ar putea preveni în mod potențial 58.000 de cazuri noi de cancer de sân și 49.000 de cazuri noi de cancer colorectal, anual în Statele Unite și Canada, conform unui model complex de predicție cu ajutorul computerului.

 Acest model a prezis de asemenea că un procent de aproximativ 75% din decesele datorate acestui tip de cancer ar putea fi evitate datorită unui consum adecvat de calciu și de vitamina D3.

 Teoriile care relaționează carențele de vitamina D cu anumite tipuri de cancer au fost verificate și confirmate de mai mult de 200 de studii epidemiologice, înțelegerea bazei sale fiziologice provine din mai mult de 2.500 de studii de laborator, conform epidemiologului Cedric Garland, Dr. PH, profesor de medicină de familie și preventivă în cadrul facultății de medicină a UC San Diego.

 Dr. Garland este foarte cunoscut ca fiind principalul epidemiolog al vitaminei D și al relației sale cu sănătatea. Acesta a condus cele mai recente studii referitoare la vitamina D pentru prevenirea cancerului și a propus un nou model de dezvoltare a cancerului, care se centrează asupra pierderii capacității ca celulele canceroase să rămână împreună.

 Modelul este o abatere de la modelul cel mai vechi de dezvoltare a cancerului, care se centrează asupra mutațiilor genetice ca fiind primii factori declanșatori ai cancerului. Conform Dr. Garland:

 "Primul eveniment care apare în cazul cancerului este pierderea comunicării dintre celule datorită puținei cantități de vitamina D și nivelelor de calciu, printre altele. În acest nou model, sugerăm faptul că această pierdere poate avea un rol cheie în cazul cancerului, întrerupând comunicarea între celule, permițând ca celulele canceroase mai agresive să preia controlul."

 În mod clar, nu există un plan pentru a preveni cancerul care să fie complet fără aceste simple modificări ale stilului de viață.

 Normalizarea nivelelor de vitamina D cu perioade sigure de expunere la soare este una din strategiile cele mai eficiente și mai puțin costisitoare și care este disponibilă pentru majoritatea persoanelor. Ideal ar fi să vă supravegheați nivelele de vitamina D pentru a se asigura de faptul că nivelele de vitamina D să aibă o valoare terapeutică de-a lungul întregului an.

 

Iată câteva strategii suplimentare variate pe care le puteți include pentru a elimina riscul apariției cancerului:

 1. Controlați-vă nivelele de insulină limitând consumul de alimente procesate și de dulciuri rafinate cât mai mult posibil.

 2. Obțineți cantități adecvate de grăsimi de tip omega 3 sau omega 6.

 3. Faceți exerciții fizice. Unul din principalele motive pentru care exercițiile fizice funcționează este acela că scade nivelele de insulină. Controlarea nivelelor de insulină este una din modalitățile cele mai puternice de a reduce riscurile apariției cancerului.

4. Se pare că există un scurtcircuit neurologic care poate activa genele cancerigene. Cele mai recente cercetări din domeniu indică faptul că aproximativ 85% dintre tumori sunt cauzate de emoții negative acumulate. Este probabil ca acest factor să fie mai important decât toate celelalte fizice enumerate aici, așadar asigurați-vă că soluționați conflictele interioare și emoțiile nefaste.

 5. Doar 25% din populație consumă suficiente vegetale, de aceea este important să se consume cât de multe legume și fructe proaspete.

 6. Mențineți o greutate corporală ideală.

 7. Odihniți-vă suficient.

 8. Reduceți expunerea la toxinele ambientale precum pesticidele, detergenții chimici, deodorantele sintetice și contaminarea aerului.

 9. Fierbeți, gătiți sau preparați la aburi alimentele, în loc să le prăjiți sau să le faceți la grătar.

Sursă: Ayurvedic Medica

Categorie: