Rosia, miracolul verii

 

Roșia, miracolul verii

rosia miracolul verii

 Chiar dacă din punct de vedere botanic roșia este un fruct, aceasta a fost mereu consumată ca și legumă. Cu un conținut bogat de apă, roșia este ideală pentru a ne păstra în formă, pentru a elimina toxinele și pentru a preveni un număr mare de afecțiuni.

 În ciuda mărimii sale, roșia este bogată în minerale, oligoelemente și vitamine. Acest fruct-legumă conține 20 calorii/100g, 3g de zahăr și 1g de proteine. Roșia are un conținut de apă de 90%. Roșia are un conținut bogat de potasiu, de zinc, beta-caroten și vitamine din grupa B precum vitaminele B3, B6 si B9.

 Roșia este bogată în licopen, pigmentul principal care îi conferă și culoarea. Datorită conținutului bogat de licopen și beta-caroten, roșia este una din cele mai sănătoase legume. Roșia este diuretică, tonifiantă și remineralizantă, este un laxativ lejer și are proprietăți aperitive și digestive.

  Roșia diminuează frecvența unor anumite tipuri de cancer precum cel la stomac, la plămâni și la prostată. Roșia este ideală pentru menținerea siluetei, contribuie la buna funcționare a sistemului renal. Roșia favorizează digestia, de aceea, se recomandă consumul acesteia înainte de masă: nota sa acidulată stimulează secrețiile digestive și pregătește asimilarea hranei. Cu ajutorul potasiului, roșia facilitează contracția mușchilor și participă la transmiterea influxului nervos.

 Datorită conținutului bogat de antioxidanți (carotenoizi și licopen) roșia previne bolile cardiovasculare și alte boli legate de înaintarea în vârstă. Roșia contribuie la formarea hemoglobinei și colagenului în organism. Roșia contribuie la fabricarea globulelor roșii contribuind la transportarea oxigenului. Aceasta protejează membrana care înconjoară celulele și este extrem de benefică bunei funcționări a sistemului imunitar. Roșia contribuie la sănătatea oaselor, favorizează absorbția fierului conținut în vegetale și accelerează procesul de cicatrizare.

 Roșia joacă un rol antioxidant și îmbunătățește vederea. Roșia este necesară fabricării de proteine care participă la coagularea sângelui și la formarea oaselor. Coaja și semințele roșiei conțin fibre care stimulează tranzitul intestinal.