Antioxidantii, aliati de pret pentru o viata sanatoasa

 

Antioxidanții în nouă culori

Antioxidantii aliati de pret pentru o viata sanatoasa

 Subiectul antioxidanților este dezbătut foarte mult în ultimul timp. Le-au fost asociate 1001 beneficii, alimentele care conțin antioxidanți au fost numite alimente miraculoase, secrete ale longevității sau promisiuni de sănătate….

 Antioxidanții nu sunt nici miraculoși, nu sunt nici un gaj de sănătate dar sunt niște aliați de preț pentru un regim de viață sănătos. Alimentele care conțin în mod natural antioxidanți sunt cel mai adesea colorate şi savuroase. Deoarece sunt variate și au un gust foarte bun vei numai de câștigat dacă le faci un loc în meniul tău.

 

Albastru.

 Niște fructe mici și extrem de savuroase, coacăzele vin cu un mare avantaj – sunt printre cele mai bogate alimente în antioxidanți. Deci trebuie să începi să le consumi cât mai des.

 

Mănâncă portocaliu.

 Dovlecei, mango, morcovi sau cartofi dulci… toate au în comun culoarea lor portocalie. Această culoare indică un nivel interesant de carotenoizi, niște compuși foarte buni pentru vedere și pentru prevenirea anumitor boli. Mango este un delicios fruct exotic iar legumele sunt ideale de consumat în supe sau în tocănițe de legume.

 

Roșu de ici și de colo.

 Cel mai adesea se spune că fructele colorate sunt o mină de antioxidanți. Este adevărat şi că merișorul, zmeura, căpșunile sau cireșele pe lângă faptul că sunt draguțe, colorate şi au un gust minunat sunt şi bogate în antocianină.

 Poți apela și la coacăzele roșii, la fructele de soc, la rodie, dar și la fructele mai exotice precum goji şi acai. Vin cu mai multă varietate în meniu și sunt extrem de parfumate. Le poți folosi în salate – într-o salată de crudități sau cu verdeață dar şi în niște feluri de mâncare mai dulci, pentru clătite sau alte tarte şi prăjituri. Poți apela și la alimentele care le conțin-suc, biscuiți, etc.

 

Să nu uităm de alb.

 Ceapa, prazul sau usturoiul fac parte din familia aliaceelor care conțin unii compuși care pot contribui la prevenirea unor anumitor tipuri de cancer. Un lucru interesant pentru niște ingrediente atât de comune ca şi ceapa sau usturoiul.

 

Farfuria ta în verde.

 Pe lângă faptul că sunt pline de vitamine şi extrem de savuroase, legumele verzi – spanacul, mazărea, broccoli, conţin şi luteină, un compus care ar putea printre altele să contribuie la ameliorarea unor probleme legate de vedere care vin o dată cu înaintarea în vârstă.

 

Negru… cacao.

 Pentru marea plăcere a gurmanzilor, ingredientul cacao vine cu un nivel ridicat de antioxidanţi. Din aceste motive ciocolata neagră conţine mai mulţi decât cea cu lapte. O bucurie de savurat însă în porţii rezonabile.

 

Galben curcuma.

 Curcuma este un alt ingredient de descoperit nu numai datorită culorii sale ci şi gustului său. Studiile tind să îi confere un rol preventiv în anumite tipuri de cancer. Curcuma este de adoptat în bucătărie pentru a colora orezul, curry-ul sau alte marinate.

 

Roşu şi alb- vinul.

 Vinul roşu, ideal de degustat la masă vine cu beneficii reale datorită polifenolilor. Vinul alb nu rămâne nici el în urmă. Un pahar de vin trebuie deci consumat în fiecare zi.

 

Negru şi verde-ceaiul.

 Ceaiul este o altă băutură de inclus în meniul zilnic.