Ceaiul verde

 

Elixirul din ceașcă – ceaiul verde

Ceai verde

 Ceaiul verde este un adevărat elixir pentru sănătate. Însă nu mulți dintre noi cunoaștem beneficiile consumului de ceai verde. De fapt, în România, consumul de ceai este foarte redus, suntem abia la începutul descoperirii acestor licori magice din plante. Puțină lume știe câte beneficii ne poate aduce o singură ceașcă de ceai, și cât de multe afecțiuni pot trata plantele. De multe ori nici nu este nevoie să apelăm la medicamente, ci ne putem găsi leacul în puterea miraculoasă a plantelor. Așa se întâmplă și cu ceaiul verde – un ceai minunat, foarte aromat, de culoarea prospețimii și cu savoarea tinereții, acest tip de ceai este apreciat din timpuri străvechi pentru proprietățile sale. Ceaiul verde este un diuretic excelent, și are un spectru foarte larg de prevenire a multor boli. Așadar ceaiul verde stimulează activitatea cerebrală, stimulează arderea grăsimilor din organism și împiedică formarea celulelor tumorale. Ceaiul verde este indicat în curele de slăbire, este indicat pentru ten deoarece are proprietatea de a întârzia îmbătrânirea acestuia, în igiena dinților, deoarece împiedică formarea cariilor dentare li a tartrului, în prevenirea și tratarea obezității, a oboselii și epuizării intelectuale dar și fizice și reținerea apei în organism.

Cum se obtine ceaiul verde

 Ceaiul verde este un tip de ceai ce se obține în mod natural din planta Camelia sinesis, din aceeași plantă din care se obține și ceaiul negru, însă fiecare are proprietăți diferite. Așadar, ceaiul verde se obține prin culegerea frunzelor proaspete ale plantei Camelia sinesis, după care acestea sunt trecute prin abur și rulate pentru a împiedica procesul de fermentare. Ceaiul verde este un remediu naturist cunoscut de către om și îndelung cercetat vreme de 4000 de ani. Ceaiul verde provine din sud-estul Asiei, mai exact din India, China și Myanmar.

 

Scurt istoric a ceaiului verde

 Ceaiul verde are o istorie foarte îndelungată și de asemenea foarte frumoasă. Ceaiul verde este cunoscut de patru mii de ani, însă a fost cultivat abia în anul 700 e.n în Japonia. Asiaticii au considerat-o vreme de sute de ani o plantă medicinală, și nu o simplă băutură. Însă în jurul anului 1600 această plantă apare în scrierile din Europa, în Veneția mai exact, sub denumirea de chai catai, de unde vine și numele de ceai. Acest ceai a fost introdus mai întâi ca și un tip de condiment sau folosit în diverse mâncăruri prin fierbere, însă dinastia Han a început să îl aplice ca și medicament, și de atunci este îndelung cercetat de către experți.

 

Ce conține ceaiul verde?

Ceaiul verde 3

Poate vă întrebați ce conține ceaiul verde încât are atâtea proprietăți benefice? Ei bine, ceaiul verde este considerat a fi un remediu miraculos pentru sănătatea întregului trup. Acest tip de ceai conține o mulțime de substanțe mai mult decât benefice organismului nostru printre care numărăm uleiurile esențiale, cafeina, teina, substanțele flavonoide precum cuercetină, quercitrina, aminoacizi, vitamina C, tearubigina, teaflavina, calciu, fier, proteine, fluor, și componenta principală epigallocatechina gallata. Să ne oprim puțin asupra substanțelor flavonoide. Flavonoidele sunt substanțe ce se pot găsi în toate tipurile de plante, și sunt responsabile de coloritul minunat al plantelor. Ori de câte ori vedem culorile electrizante pentru ochi, precum galben, oranj sau roșu, ne gândim automat la minunățiile de pe acest Pământ. Dar flavonoidele sunt responsabile în mare parte de varietatea de culori ale plantelor. Beneficiile pe care flavonoidele le aduc organismului nostru sunt multiple. În primul rând, vasele de sânge sunt mult mai curate, mai sănătoase, și este mult mai puțin probabil să se rupă. Apoi, flavonoidele asigură organismului nostru un supliment de vitamina C deosebit de important iar inflamațiile la nivelul tuturor organelor și al corpului uman sunt prevenite. Flavonoidele acționează la fel ca orice altă substanță, spre exemplu vitaminele și mineralele, care, o dată ce interacționează cu organismul uman, își fac datoria și acționează ca un scut împotriva multor afecțiuni. Spre exemplu, flavonoidele protejează celulele de orice tip, deoarece flavonoidele acționează în interiorul corpului uman ca niște substanțe antioxidante. Mai mult decât atât, flavonoidele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri (deși nu purtau acest nume) pentru proprietățile lor antioxidante. Ceaiul verde, lemnul dulce sunt doar câteva exemple de alimente ce conțin flavonoide și au fost și sunt folosite în medicina orientală. Quercitina este un flavonoid deosebit de important ce se găsește în ceai verde, în măr și în ceapă și ajută la prevenirea și tratarea multor boli.

 

Cum preparăm ceaiul verde

 Este deosebit de important să știm și cum să preparăm ceaiul verde pentru a obține beneficii maxime de pe urma acestuia. Așadar, acest ceai este plin de substanțe benefice, de flavonoide și de antioxidanți iar absorbția acestora de către organism depinde în foarte mare măsură de prepararea ceaiului. Pentru efecte maxime asupra sănătății se recomandă consumul a câtorva căni de ceai pe zi (două maxim trei). Funcția sa terapeutică depinde însă și de modul de preparare. Așadar, e bine să știm că ceaiul verde poate înlocui cu succes cafeaua din dieta noastră zilnică. Se recomandă consumul a maximum trei cești de astfel de ceai până în ora 17 pentru a nu avea tulburări ale somnului. Ceaiul verde se face prin infuzie, două grame de ceai verde la o cană de 250 ml, sau prin infuzarea pliculețelor de ceai ce se găsesc în farmacii naturiste și plafaruri. Însă cel mai bine este să folosiți ceaiul sub formă de frunze deoarece cel la pliculeț își mai pierde din antioxidanți și din proprietăți. Lăsați la infuzat frunzele de ceai vreme de cinci minute, după care strecurați și serviți-l cald. Culoarea ceaiului verde preparat în mod corespunzător ce aduce beneficii asupra sănătății trebuie să fie un verde-pal și să aibă un gust plăcut, nicidecum foarte amar.

 

Beneficiile ceaiului verde asupra organismului

Ceai verde 1

 O cură cu ceai verde poate aduce nebănuite beneficii pentru organismul nostru de multe ori slăbit datorită stresului cotidian, a mâncării de tip fast-food, a consumului de tutun, cafea sau alcool. Astfel, o cură cu ceai verde este imperios necesară. Să vedem însă ce beneficii aduce acest tip de ceai organismului nostru.

Menține inima sănătoasă

 Ceaiul verde conține numeroase substanțe antioxidante și nu numai care aduc beneficii asupra organismului nostru și reușesc să ne protejeze inima de diverse boli. Așadar, ceaiul verde, datorită conținutului de antioxidanți și substanțe flavonoide ne menține inima sănătoasă. Aceste substanțe flavonoide joacă un rol foarte important pentru protejarea inimii și ar trebui să facă parte din dieta noastră zilnică. Flavonoidele sunt și astăzi în centrul atenției cercetătorilor din întreaga lume care au descoperit că flavonoidele și vitamina C se înțeleg de minune, și anume fiecare substanță accentuează beneficiile pe care cealaltă le aduce asupra organismului. Un consum regulat de ceai verde ne protejează organismul de anumite boli ale inimii și previne cu succes infarctul, mărește nivelul de energie al organismului, stimulând inima, sistemul respirator și creierul.

Ceaiul verde are efecte diuretice

 Ceaiul verde acționeaza ca un stimulent al sistemului digestiv și al metabolismului, și ajută astfel corpul să se purifice de toxine. Cura de detoxifiere cu ceai verde durează o lună, după care se face pauză, și se consumă trei cești de ceai pe zi. Acesta poate fi procurat cu ușurință de la magazinele naturiste, de la plafaruri, este la îndemâna oricui și conține o cantitate foarte mare de antioxidanți naturali care neutralizează radicalii liberi. Acesta are proprietatea de a ajuta la reglarea nivelului de colesterol din organism.

Ceaiul verde scade colesterolul și ajută în curele de slăbit

 Ceaiul verde conține multe substanțe utile, printre care și polifenoli care absorb grăsimea din sânge și scad colesterolul. De asemenea, aceștia ajută și la scăderea greutății corporale.

Ceaiul verde este un excelent tonic psihic

Ceai verde 2

Tonusul stării psihice și psihologice este redat și îmbunătățit cu ajutorul consumului de ceai verde, datorită consumului de L-teanină, astfel veți avea o stare generală de bine și veți face față provocărilor cotidiene.

Ceaiul verde vă scapă de mătreață

 Ceaiul verde are proprietatea de a crește vitalitatea părului, de a reduce mătreața și de a ameliora problemele cauzate de părul gras. Folosiți un litru de ceai verde (preparat sub formă de infuzie cu cinci lingurițe de plantă) pentru a vă clăti părul după fiecare spălare.

Ceaiul verde tratează acneea

 Ceaiul verde este de asemenea foarte indicat pentru persoanele ce suferă de acnee și acesta poate fi consumat ca atare sau folosit sub formă de comprese pe tenul afectat.

Ceaiul verde acționează împotriva ridurilor

 Ceaiul de mușețel, ceaiul verde și ceaiul negru sunt remedii excelente împotriva ridurilor. Pentru ridurile din jurul ochilor se tamponează zona cu infuzia călduță rezultată din aceste ceaiuri (niciodată în amestec), sau, se pot aplica pliculețele de ceai după ce ați preparat infuzia cu ajutorul acestora, pe fiecare ochi. Pliculețele trebuie să nu fie fierbinți. Se lasă să acționeze timp de un sfert de oră.

Ceaiul verde face minuni pentru sistemul imunitar și previne apariția cancerului

 Ceaiul verde consolidează sistemul imunitar, tratează depresia, reglează metabolismul, crește nivelul de energie, și împiedică formarea celulelor tumorale.

 

Atenție! Contraindicații la consumul de ceai verde

 Ceaiul verde nu este indicat persoanelor ce au probleme la stomac (ulcer, gastrite, duodenite), mamelor care alăptează sau femeilor însărcinate, persoanelor hipotensive, persoanelor care au probleme cu asimilarea calciului, și se recomandă să nu se depășească doza recomandată zilnică.