Spanacul

 

Spanacul – aliment și tratament

spanac

 Spanacul are anumite calități curative ce se cunosc din cele mai vechi timpuri. Strămoșii noștri foloseau spanacul pentru a se trata de anumite afecțiuni, ca și iarbă de leac, dar de asemenea ca și hrană. Spanacul a mai fost numit și „mătura intestinului„ deoarece consumul de spanac este poate cel mai bun mijloc de a ne curăța intestinele și de a regenera sistemul digestiv.

 

Cum se consumă spanacul?

 Spanacul se consumă ca și aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, și lista poate continua. Aveți grijă însă! Dacă în timpul preparării spanacul își schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat în stare crudă, sau, foarte puțin opărit. Dar gospodinele noastre au găsit mai multe metode de preparare a spanacului, și unele dintre ele nu sunt tocmai indicate. Se consumă așadar frunze proaspete de spanac în salate în diverse combinații, și se poate bea chiar un pahar de suc proaspăt de spanac, dimineața, pentru combaterea depresiei, acesta ajutând și la refacerea organelor bolnave, la tratarea ulcerului, a anemiei, tratează de asemenea migrenele, abcesele dentare, sângerarea gingiilor, bolile de rinichi sau vezică, convulsiile, și lista poate continua. Se pot face și cataplasme cu frunze de spanac opărite cu care se tratează anumite răni.

 

Ce conține spanacul?

 Spanacul conține săruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic, clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină), lipide, protide, glucide, mucilagii. Să nu uităm de faptul că spanacul crud și cel opărit este o sursă importantă de beta-caroten, luteină și xanten, ajutându-ne să ținem deoparte afecțiunile oculare. De asemenea, spanacul are un conținut ridicat în minerale, și anume potasiu și sodiu, astfel că tensiunea arterială este reglată mult mai ușor iar fluxul sangvin intră în parametrii normali, ceea ce determină sănătatea inimii. Antioxidanții din compoziția spanacului determină, și ei, la rândul lor, consolidarea mușchilor inimii și tratarea unor afecțiuni cardiovasculare destul de grave. Vitamina K conținută de spanac joacă un rol important în reținerea calciului în oase și prevenirea osteoporozei. Razele vătămătoare ale soarelui nu ne vor mai leza atât de ușor pielea, datorită conținutului crescut de pigmenți și fitonutrienți din spanac.

 

Ce tratează și previne spanacul?

 Spanacul întărește sistemul imunitar, este extrem de nutritiv și de asemenea, tonifiant, combate scorbutul și remineralizează organismul. De asemenea, spanacul are proprietatea de a curăța tubul digestiv, de a retrage toxinele și de a le elimina, stimulează activitatea inimii, crește cantitatea de urină eliminată, stimulează creșterea, secrețiile gastrice, și de asemenea este ideal în tratarea paraziților intestinali.

 

Contraindicații la consumarea spanacului

 In principiu, consumul de spanac nu este contraindicat total. Spanacul poate fi introdus în alimentația bebelușilor încă dinainte ca aceștia să împlinească un an. Dar hiperuremicii, persoanele cu litiază urică, trebuie să consume spanac cu moderație.