Pătrunjelul

 

Legume din natura - Pătrunjelul

patrunjel

 Cu toții am folosit și folosim această plantă miraculoasă, pătrunjelul, atunci când gătim sau când preparăm sucuri naturale. Pătrunjelul este nelipsit din cămara gospodinelor, fie sub formă uscată, fie crudă. Unele persoane aleg să planteze pătrunjel în spații special amenajate în balcoane sau în propriul apartament în anotimpul rece. Dar câți dintre noi știm de fapt câte proprietăți miraculoase are pătrunjelul, și că pătrunjelul nu este un simplu ingredient care dă gust mâncării?

Pătrunjelul un medicament la îndemâna tuturor

 Denumirea latină a pătrunjelului este Petroselium crispum, și putem spune că este cel mai ieftin medicament de pe piață, la momentul actual. Pătrunjelul poate trata o gamă variată de afecțiuni și este ideal pentru sistemul imunitar. Grecii considerau pătrunjelul a fi o plantă medicinală de excepție, așadar, aromatizau mâncarea cu frunzele și rădăcina tratau diferite afecțiuni, printre care și mușcăturile de șarpe sau de scorpion. Pătrunjelul este poate cel mai folosit zarzavat dintre toate, la momentul actual. Medicina populară românească i-a găsit numeroase întrebuințări de-a lungul timpului – cu pătrunjel se frecau gingiile, se făceau fierturi pentru a curăța ficatul, etc. în ultimii ani, însă, pătrunjelul a devenit subiectul unor studii foarte importante și unii cercetători au ajuns la concluzia că pătrunjelul și-ar avea locul mai degrabă în rafturile farmaciilor decât pe tarabe.

Prepararea frunzelor de pătrunjel

 Frunzele de pătrunjel sunt folosite pentru a da gust, aromă și savoare mâncărurilor, dar le mai putem folosi și în alte moduri. Frunzele de pătrunjel nu trebuie consumate doar ocazional, în mâncare, nu au efecte terapeutice. În schimb, consumul de frunze de pătrunjel regulat dă roade și unele afecțiuni sunt învinse. Pentru a obține sucul de la frunzele de pătrunjel, trebuie să luăm o mână de frunze proaspete, spălate, pe care le macerăm vreme de 30 de minte în câteva linguri de apă, și la final se filtrează. Sucul astfel obținut este ideal ca și remediu puternic, și se poate administra cu suc de morcov. De asemenea, salata de frunze de pătrunjel consumată regulat face minuni. Pentru a evita problemele la stomac, pentru a mări puterea de digestie, se face o salată de frunze de pătrunjel tocate fin, amestecate cu câteva feliuțe de roșii, cu suc de lămâie și puțină ceapă. Această salată se consumă zilnic, și, după preferințe se poate adăuga ulei de măsline, usturoi pisat sau tocat fin și zeamă de lămâie sau semințe de dovleac. Vreme de 60 de zile se consumă câte o porție de salată care este tonică, revigorantă și întărește sistemul imunitar.

 

Ce tratează pătrunjelul?

 O gamă foarte variată de afecțiuni sunt tratate cu ajutorul pătrunjelului. În primul rând, pătrunjelul acționează ca o porție zilnică de multi vitamine pentru organismul nostru deoarece acesta conține betacaroten care ajută ficatul, plămânii și colonul, clorofilă, cu efect antibacterian, vitamina B12 care este ideală pentru creșterea normală a celulelor, fluor pentru oase și dinți puternici, acizi grași esențiali care mențin creierul și inima sănătoase și vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar.

 La nivel intern, pătrunjelul este un remediu ideal pentru intoxicația etilică, sau beția. Se recomandă așadar mestecarea îndelungă a două legături de pătrunjel. Și fumatul poate fi stopat cu ajutorul acestei plante miraculoase. Cum anume? Ei bine, pătrunjelul previne afecțiunile aparatului respirator și de asemenea cancerul de plămâni datorită uleiurilor volatile pe care le conține. Se consumă zilnic câte 50 ml de suc de pătrunjel vreme de o lună, cu pauze. Ateroscleroza este una din afecțiunile ce pot fi tratate cu ajutorul pătrunjelului, precum și hipertensiunea, deoarece acesta are efecte benefice asupra vaselor de sânge. În acest sens, salata de pătrunjel sau pătrunjelul proaspăt consumat săptămânal, de minim trei ori pe săptămână este ideal pentru menținerea sănătății noastre. Pătrunjelul tratează și anorexia datorită conținutului crescit de vitamina C, care stimulează și pofta de mâncare dar combate și greața. Halena este una din cele mai jenante afecțiuni pe care pătrunjelul le tratează, astfel că acesta acționează ca și un dezinfectant al căilor respiratorii medii și superioare. Imunitatea scăzută poate fi stimulată cu ajutorul consumului de pătrunjel deoarece acesta conține Vitamina A, C, B12 și o substanță denumită luteolină care stimulează producția de celule ale sistemului imunitar, activându-le pe cele existente. Cancerul nu mai este de mult timp o enigmă pentru noi. Cancerul poate apărea la orice vârstă, și poate afecta aproape orice organ al corpului uman. Așadar, să consumăm salată de pătrunjel pentru a preveni și a trata cancerul. Pătrunjelul ajută trupul să lupte cu cancerul și duce la restabilirea unui echilibru din punct de vedere hormonal. Afecțiunile aparatului genital feminin precum dismenoreea, sindromul post-menopauză sau fertilitatea slabă, sunt tratabile cu ajutorul acestei plante miraculoase, pătrunjelul, consumat zi de zi sub formă crudă, de salată sau de suc. Dacă vreți să preveniți procesul de îmbătrânire, trebuie să consumați din belșug pătrunjel deoarece acesta conține substanțe ce previn îmbătrânirea celulelor.

 La nivel extern, pătrunjelul poate fi folosit pentru a trata inflamațiile sânilor la femeile care alăptează. Așadar, cataplasmele cu pătrunjel se aplică pe locul afectat și se lasă vreme de 30 de minute. Sucul de frunze de pătrunjel se poate folosi ca și compresă ce se aplică pe inflamațiile ochilor, în vreme ce frunzele strivite se aplică pe mușcăturile de insecte.

Sucul de pătrunjel - precauții și contraindicații

 Sucul de frunze de pătrunjel nu se folosește nediluat deoarece poate provoca probleme de digestie. De asemenea, în doze mai mari de 200 ml de suc de pătrunjel, la adulți, poate provoca hiperexcitabilitate nervoasă și deranjamente digestive. Pătrunjelul este total contraindicat să fie folosit în scop terapeutic de către femeile gravide deoarece are efect abortiv.