Leușteanul

 

Legume din natura - Leușteanul

leustean

 Leușteanul este una din plantele pe care cu toții le cunoaștem, mulți dintre noi o consumăm în mod regulat în diverse mâncăruri preparate în casă, dar puțini dintre noi știm ce efecte minunate are asupra organismului nostru. Leușteanul are adevărate proprietăți terapeutice asupra organismului uman din mai multe puncte de vedere. Așadar, leușteanul este mai mult o plantă medicinală, decât un zarzavat pe care mulți dintre noi nu îl apreciem la adevărata sa valoare. Ce anume tratează leușteanul? O serie de afecțiuni importante cu care de multe ori organismul nostru se luptă. Leușteanul are acțiune terapeutică deosebită asupra aparatului respirator, a aparatului genital, urinar, asupra sistemului endocrin și de asemenea asupra sistemului imunitar. Atunci când este consumat ca și aliment, previne o serie de boli.

Cum se prepară și cum se administrează leușteanul?

 Leușteanul este o plantă ce poate fi consumată de oricine, având proprietăți nutritive deosebite. Leușteanul se poate consuma sub formă de suc. Așadar, mixați o mână de frunze proaspete de leuștean, adăugați câteva linguri de apă și lăsați produsul jumătate de oră la macerat, apoi filtrați. Consumați licoarea astfel obținută diluată în puțin suc de morcov. De asemenea, puteți prepara leușteanul și sub formă de infuzie combinată, ca adaos în mâncare, fiind excelent pentru supe, ciorbe. Se consideră chiar că leușteanul poate înlocui sarea, și este un excelent ingredient al borșurilor și ciorbelor.

 

Ce tratează leușteanul?

 Leușteanul poate trata o serie de afecțiuni la nivel intern, dar poate fi folosit și la nivel extern. Leușteanul este ideal pentru tratarea pietrelor la rinichi. Sucul de leuștean combinat cu cel de morcov poate face minuni. Leușteanul are proprietatea de a dizolva pietrele la rinichi, dar și de a preveni formarea lor. Consumați zilnic infuzia combinată de leuștean, preparată din două lingurițe de plantă uscată la o cană cu apă, sau suc de leuștean proaspăt. De asemenea, cistitele, cu care foarte multe femei se confruntă pot fi prevenite cu ajutorul leușteanului proaspăt adăugat în diverse mâncăruri. Dacă cistita deja s-a instalat, atunci puteți bea infuzie combinată de leuștean, câte două căni pe zi. Efectul diuretic și antispastic al leușteanului îl recomandă și în cazul retenției de urină care apare post-operator, spre exemplu.

 De asemenea, stările de greață dispar ca prin minune cu ajutorul frunzelor de leuștean proaspete, consumate înainte și după masă. Leușteanul stimulează secreția sucurilor gastrice și favorizează eliberarea bilei din colecist. Anorexia este o afecțiune u care din ce în ce mai multe tinere se confruntă, și care poate fi combătută dacă se consumă înainte de masă frunze proaspete de leuștean., care se mestecă mult. Uleiurile volatile din aceste frunze stimulează digestia și măresc pofta de mâncare. Leușteanul mai poate trata și balonarea, deoarece frunzele de leuștean conțin principii active și uleiuri volatile ce ajută la combaterea balonării. De asemenea, colitele, colicile intestinale, indigestiile și spasmele digestive se tratează cu ajutorul ceaiului fierbinte de leuștean. Răcelile, gripa, tusea productivă dar și febra se pot trata cu ajutorul ceaiului de leuștean și consumului de frunze de leuștean proaspete. Ceaiul de leuștean combate febra producând transpirație și vasodilatație. Menstruațiile dureroase și amenoreea pot fi combătute cu ajutorul ceaiului de leuștean, deoarece acesta are proprietatea de a stimula activitatea ovarelor și de a îmbunătăți circulația la nivelul aparatului genital feminin.

 La nivel extern, leușteanul acționează în mod miraculos. Alergiile la nivelul pielii și petele apărute pe piele dispar cu ajutorul frunzelor de leuștean proaspete, tocate sau mixate, învelite în tifon subțire și puse pe locul afectat. Acesta are proprietatea de a calma mâncărimile, de a diminua inflamația. Amigdalele umflate nu mai reprezintă o problemă. Gargara cu ceai de leuștean face minuni pentru a dezumfla amigdalele dureroase. De asemenea, gargara și mestecatul îndelung al frunzelor de leuștean sunt ideale și pentru ulcerațiile în zona bucală, și gingivite. În plus, dacă aveți probleme cu mirosul neplăcut al transpirației ce v-a invadat picioarele, este suficient să puneți câteva frunze de leuștean în șosete sau să faceți băi parțiale cu infuzie de leuștean.

 

Precauții la consumarea leușteanului

 Leușteanul nu se folosește în perioada sarcinii și a alăptării decât în cantități moderate, și anume 3 grame de plantă pe zi.