Înțărcarea copilului

Procesul natural de înțărcare a copilului

intarcarea copilului

 Înțărcarea copilului este un proces cât se poate de natural. După naștere, copilul are nevoie minimum șase luni de viață de laptele mamei. Laptele de la mama îi oferă anticorpi, și toate substanțele nutritive necesare creșterii și dezvoltării copilului. Acum, specialiștii susțin alăptarea prelungită până la doi ani de viață ai copilului, și înțărcarea naturală, care trebuie să aibă loc treptat. Dar ce ne facem când copilul nu renunță atât de ușor la dulcele lapte de mamă pe care îl primește? Există soluții naturiste în acest sens? Care este cea mai bună metodă de înțărcare a copilului?

 

Metode de înțărcare a copilului

 Sunt o mulțime de metode de a înțărca copilul. Putem cumpăra de la farmacie pastile speciale pentru acest procedeu, putem alege să plecăm de lângă copil, să dăm cu diverse substanțe care colorează sânul și să explicăm copilului că nu mai poate primi lapte, să dăm cu diverse substanțe care mai de care mai amare, acre, sărate pe sân pentru a determina copilul să renunțe singur la sân. Metodele sunt diverse, dar multe dintre acestea provoacă traume copilului, traume emoționale. La o vârstă fragedă, copilul nu înțelege de ce dintr-o dată nu mai poate primi lapte, de ce mama trebuie să plece de lângă el. Se produce o ruptură emoțională între copil și mamă o dată cu înțărcarea bruscă. Dar mai aveți și alte variante, doamnelor. Ce-ar fi să rămâneți, treptat, fără lapte matern? Există soluții și pentru acest tip de înțărcare. Sunt plante pe care le puteți consuma sub formă de infuzii, zilnic, crescând cantitatea treptat, pentru ca laptele matern să se reducă treptat și copilul să înțeleagă că nu mai este lapte.

 

          Plante pentru scăderea cantității de lapte matern

 Care sunt plantele care ajută la scăderea cantității de lapte matern? În general, cele de care vă fereați în alăptare.

 Salvia este poate cea mai renumită plantă care ajută la înțărcarea copilului. Salvia se folosește și în cazurile unui exces de lapte, dar trebuie să aveți mare grijă pentru a nu înțărca bebelușul. Salvia este considerată drept o plantă miraculoasă cu proprietăți tămăduitoare, datorită conținutului său bogat în vitamine. Salvia conține un complex de vitamine, printre care enumerăm vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc și sodiu, fiind un adevărat izvor de substanțe folositoare organismului. De la salvie se folosesc frunzele și florile, și acestea sunt foarte bogate în uleiuri volatile. Salvia se poate folosi sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură, și oțet. În gastronomie, salvia are nenumărate întrebuințări. Salvia se poate folosi ca și condiment în diverse preparate. Așadar, infuzia de salvie se prepară din o linguriță de frunze de salvie uscate la o ceașcă de apă clocotită, ce se lasă la infuzat vreme de 10 minute. Se bea la început o cantitate mai mică de ceai de salvie, câteva guri, pentru ca treptat să se ajungă la o cană-două de ceai pe zi. Puteți consuma salvia și amestecată în suc de legume, sau în mâncăruri, în sandwich-uri.

  Varza este o plantă care este recunoscută pentru proprietățile sale miraculoase asupra organismului. Varza este bogată în vitamina C, conține o cantitate mult mai mare a acestei vitamine decât portocalele, și, în plus, conține potasiu, calciu, vitamina A, vitamina K, vitamina B2, B3, B5, iod, cobalt, fitonutrienți și magneziu. Varza este un fel de aliment-medicament, dar să nu uităm că varza are mai multe proprietăți, fiind folosită și în cosmetică, spe exemplu. Varza se poate folosi și pentru a ajuta la procesul natural de înțărcare, consumată sub formă de suc, câteva zile la rând. De asemenea, se mai pot pune și cataplasme cu varză pe sâni.

 Alte plante ce ajută la scăderea cantității de lapte pentru a înțărca copilul sunt iasomia (de la care se folosesc florile, ce se strivesc și se aplică pe sâni, și astfel va scădea fluxul de lapte), menta (sub formă de ulei esențial, sau sub formă de infuzie de mentă, dar consumată în cantități foarte mari), oregano, urzica (infuzia de urzică se prepară din o lingură de frunze de urzică proaspete, tocate, peste care se toarnă o ceașcă de apă clocotită și se lasă la infuzat vreme de 15 minute) și măcrișul.