Sucuri pentru întărirea sistemului imunitar

 

Ce este sistemul imunitar?

Sucuri pentru întărirea sistemului imunitar Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corpul îl folosește pentru a combate cauzele problemelor de sănătate, precum bacterii sau virusuri, precum și pentru a vindeca bolile sau tulburările de sănătate.

 Sistemul imunitar este unul din sistemele cele mai complexe din corpul uman. Celulele cu care ne naștem și cele care se dezvoltă odată cu creșterea noastră sunt propriile noastre celule, iar sistemul imunitar le recunoaște ca atare. În schimb, respinge tot ceea ce nu este al nostru. Astfel, bacteriile și virusurile sunt agenți străini pentru corp, iar sistemul imunitar reacționează contra acestora. De asemenea sunt recunoscute ca fiind agenți străini celulele dintr-o tumoare, la fel precum celulele care intră în contact cu corpul și nu sunt ale noastre (cum se petrece, de exemplu, în cazul transplanturilor).

 Toate aceste elemente străine pentru organismul nostru, recunoscute ca atare și respinse de către sistemul imunitar, au primit numele generic de antigeni. Mâncarea, chiar dacă este formată din substanțe diferite de corpul nostru, este supusă unui proces de transformare și asimilare care îi permite să fie acceptată ca fiind proprie acestuia înainte de a fi absorbită.

 Sistemul imunitar are două fațete: poate reacționa contra oricărui agent străin fără să-l distingă sau să fi fost în contact anterior cu acesta: este vorba de sistemul imunitar nespecific, sau poate reacționa contra elementelor străine care au fost deja în contact cu corpul: este vorba de sistemul imunitar specific. Principalele (însă nu unicele) componente ale primului sunt celulele fagocitare. Principalele componente ale celui de-al doilea sunt limfocitele și imunoglobulinele sau anticorpii.

 Când sistemul imunitar nu este în formă bună, nu este capabil să reziste la acești agenți patogeni. Echilibrul dintre toate aspectele vieții (alimentație, exerciții fizice, perspectiva mentală, activitatea socială și spiritualitate) contribuie la protejarea sistemului imunitar și la buna sa funcționare.

 Vă prezentăm în acest articol 7 rețete de sucuri pentru întărirea sistemului imunitar, precum și câteva recomandări pentru menținerea sănătății acestuia.

      Sucuri pentru întărirea sistemului imunitar

Rețeta nr. 1

Ingrediente:
 - 1 rondea de ananas, tăiată în bucăți mai mari
 - 2 portocale
 - 1 lămâie verde

Preparare:
 Cu ajutorul blenderului, extrageți sucul de ananas, portocale și lămâie verde. Amestecați bine și serviți într-un pahar cu puțină apă plată și eventual miere dacă doriți.

 Aveți grijă să îndepărtați semințele din portocale și lămâia verde înainte de extrage sucul acestora. Consumați acest suc zilnic în special în perioada rece când organismul este mai expus la răceli și gripă.

Rețeta nr. 2

Ingrediente:
 - 1 portocală
 - 2 pomelo, tăiați în bucăți mai mari
 - 1 lămâie

Preparare:
 Cu ajutorul unui storcător electric, extrageți sucul de portocală, pomelo și lămâie. Dacă doriți, puteți să adăugați miere sau stevia după gust, amestecați bine și serviți într-un pahar. Consumați acest suc zilnic în special dimineața pe stomacul gol.

Rețeta nr. 3

Ingrediente:
 - 1 portocală
 - 1 lămâie verde
 - 1 lămâie

Preparare:
Cu ajutorul unui storcător electric, extrageți sucul de portocală, lămâia verde și lămâia obișnuită. Amestecați bine și serviți într-un pahar cu puțină apă plată și eventual miere dacă doriți. Consumați acest suc zilnic, în special dimineața pe stomacul gol.

Rețeta nr. 4

Ingrediente:
 - 1 rodie
 - 2 portocale
 - 1 măr
 - 1 morcov

Preparare:
Mai întâi obțineți sucul de măr și morcov cu ajutorul unui storcător de fructe. Apoi, în blender, extrageți sucul de rodie, portocale și apoi combinați sucurile astfel obținute. Adăugați puțină apă plată și consumați acest suc zilnic.

Rețeta nr. 5

Ingrediente:
 - 3 portocale
 - 1 morcov
 - 1 cană de coacăze roșii întregi, proaspete sau congelate
 - 1 linguriță de scorțișoară măcinată

Preparare:
 Cu ajutorul unui blender, extrageți sucul de portocale, morcov și coacăze roșii. Adăugați scorțișoara și amestecați bine toate ingredientele. Consumați acest suc zilnic.

Rețeta nr. 6

Ingrediente:
 - 1 nectarină fără sâmbure și tăiată în sferturi
 - 1/2 portocală curățată
 - ½ grapefruit curățat

Preparare:
 Procesați cu ajutorul unui blender nectarina, portocala și grapefruitul. Serviți într-un pahar și adăugați dacă doriți, puțină puțină apă plată sau minerală. Consumați acest suc zilnic.

   Rețeta nr. 7
Ingrediente:
1 mango mic
2 portocale
1 mandarină

Preparare:
 Extrageți sucul de portocale și mandarină, iar apoi procesați-l într-un blender împreună cu fructul de mango tăiat. Omogenizați bine toate ingredientele. Consumați acest suc imediat, o dată pe zi.

 

        Alimente care ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic:

Fructele și legumele proaspete

 Fructele (în special citricele precum portocalele, mandarinele, grapefruitul, lămâile etc.) și legumele proaspete, crude și ecologice sunt surse esențiale de vitamine, minerale, enzime digestive și de antioxidanți necesari pentru a menține în stare optimă de funcționare sistemul imunitar.

Usturoiul

 Usturoiul conține alicină, care este un compus foarte eficient pentru întărirea sistemului imunitar și care ne protejează de diverse infecții și bacterii. Cercetătorii au descoperit că 1 mg de alicină are puterea a 15 unități standard de penicilină. Usturoiul conține peste 200 de tipuri de ingrediente biologic-active, precum şi vitamine, minerale, aminoacizi şi enzime și este o sursă bună de seleniu și minerale. Pentru a beneficia de toate proprietățile excepțional ale usturoiul, acesta trebuie consumat crud, zdrobit în prealabil, pentru a elibera alicina.

Iaurtul

 Iaurtul este unul din alimentele esențiale dintr-o dietă sănătoasă, iar sistemul imunitar beneficiază din plin dacă îl consumăm în mod regulat. Este important să amintim aici că iaurtul este un probiotic natural, care ajută la proliferarea bacteriilor benefice de care are nevoie corpul nostru pentru a se bucura de o stare de sănătate optimă. În plus, unele studii medicale au demonstrat că acele persoane care au suficiente probiotice în corp, își reduc până la jumătate perioada de îmbolnăvire și convalescență în cazul gripei și a răcelii.

Recomandări:

 Reduceți consumul de carne care în general, conține antibiotice și hormoni steroidieni, care perturbă și slăbesc sistemul imunitar.

 Evitați excesul de grăsimi animale, care afectează imunitatea organismului.

 Evitați alimentele rafinate, procesate sau conservate, precum băuturile răcoritoare, care scad nivelele de minerale din organism și care conțin zahăr în exces.

 Reduceți sau renunțați la consumul de zahăr alb, care contribuie la deteriorarea sistemului nervos, „fură” calciul din oase și demineralizează în general întregul corp. Zahărul cauzează de asemenea inflamația cronică, ceea ce crește implicit riscul de cancer.

 Evitați consumul de aditivi alimentari și de pesticide care se găsesc în alimentele care nu sunt de proveniență ecologică sau bio.

 Evitați margarina, dressingurile pentru salată și uleiurile hidrogenate și folosiți în schimb uleiurile presate la rece și uleiul extravirgin de măslin.

 Evitați nitrații prezenți în mezeluri, șuncă și cârnați și care se transformă în substanțe toxice în organism. Nitritul și nitratul de sodiu care se găsesc în acest tip de alimente sunt responsabile de un risc foarte crescut de apariție a cancerului de colon precum și a altor tipuri de cancere.

 Din acest motiv, cel mai bine ar fi să renunțați la acest gen de produse, însă dacă nu doriți aceasta, încercați măcar să consumați produse care nu conțin nitrați și pe cât posibil, din surse de încredere sau de proveniență bio.

 Beți cât mai multe lichide zilnic (cel puțin opt pahare mari de apă, sucuri proaspete de legume sau fructe și infuzii din plante). Hidratarea corectă este esențială pentru menținerea sănătății sistemului imunitar.