Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric

 

Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric

Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric

 Pe lângă proprietățile sale anticancerigene și antiinflamatorii, această băutură ușor de preparat ajută și la prevenirea sau combaterea multor altor afecțiuni și la protejarea creierului de daunele oxidative.

 

Proprietățile anticancerigene ale acestei băuturi

 Această băutură naturală cu turmeric este o combinație dintre acest condiment special și nutritivul lapte de cocos, piperul negru și ghimbir. Aceste alimente se disting datorită efectelor antiinflamatorii care ajută dacă suferiți de anumite afecțiuni sau boli cronice.

 Turmericul provine din planta Curcuma Longa și este unul dintre cele mai folosite condimente din cadrul medicinii naturiste. Există date care ne asigură că această plantă este utilizată datorită numeroaselor beneficii pentru sănătatea umană de mai bine de 4000 ani, atât în India, cât și în alte țări ale Orientului. În prezent, turmericul este un ingredient important din sute de rețete și remedii alternative.

 Turmericul conține o substanță activă numită curcumina care, pe lângă faptul că oferă culoarea particulară acestui condiment, este cea responsabilă de efectele sale anticancerigene, antioxidante și analgezice. În numeroase studii medicale s-a demonstrat efectul pozitiv al curcuminei contra cancerului, aceasta putând să distrugă anumite tipuri de celule maligne. Consumul regulat al turmeriului ajută la evitarea înmulțirii celulelor canceroase, iar în același timp, împiedică celulele sănătoase să se transforme în celule canceroase. Specialiștii din domeniul nutriției afirmă că acțiunea antioxidantă a curcuminei este de 300 ori mai mare decât a vitaminelor C și E. Datorită acestui fapt, turmericul este unul dintre cele mai recomandate ingrediente pentru a combate deteriorările oxidative pe care le cauzează radicalii liberi. Substanțele active din turmeric împiedică de asemenea acumularea grăsimilor în corp și în sânge, ceea ce este un element cheie pentru a preveni obezitatea și nivelele crescute de colesterol. Un alt beneficiu notabil al turmericului este faptul că acesta acționează ca un protector cerebral, reducând riscul de boli neurodegenerative cum este boala Alzheimer.

 

Piperul negru

 Considerat drept regele neîncoronat” al condimentelor, piperul negru poate fi folosit ca antidepresiv natural și ajută la absorbția vitaminelor și a nutrienților din alte alimente, îmbunătățind astfel starea generală de sănătate.

 Conform unui articol publicat în "Revista Internațională de Ayurveda și Medicină Integrală" în anul 2010, s-a demonstrat că piperina crește absorbția vitaminei C, a seleniului, betacarotenului, vitaminei A, vitaminei B-6 și coenzimei Q10 în organism. Piperina are de asemenea unele proprietăți anticancerigene. De exemplu, un articol medical publicat în "Revista laboratoarelor de științe" în anul 2008, a indicat că piperina inhibă creșterea celulelor de cancer de colon cultivate în laborator.

 Piperina, substanța activă din boabele de piper conține substanțe antioxidante care, conform cercetărilor de specialitate, inhibă dezvoltarea celulelor tumorale. În combinație cu turmericul, piperul negru potențează efectul anticancerigen al acestuia cu aproximativ 200%.

 

Ghimbirul

 Ghimbirul este un foarte bun stimulent natural al sistemului imunitar și are proprietăți anti-inflamatorii și analgezice datorită compușilor săi fenolici bioactivi. Numeroase cercetări medicale au indicat faptul că ghimbirul are virtuți antiproliferative, ceea ce arată că acesta ar putea acționa ca un agent chimiopreventiv.

 Un studiu publicat anul trecut în British Journal of Nutrition (Revista britanică de nutriție) a demonstrat că extractul de ghimbir exercită efecte inhibatorii asupra creșterii și dezvoltării celulelor umane în cazul cancerului de prostată și a cancerului de colon. Conform cercetătorilor, extractul de ghimbir împiedică dezvoltarea celulelor canceroase prin: deteriorarea progresiei ciclului celular, stoparea capacității reproductive celulare, modularea ciclului celular și modularea moleculelor care reglează apoptoza (moartea celulară).

 Consumat în mod regulat, ghimbirul poate reduce de asemenea riscul de a suferi un atac cerebral și este foarte util pentru combaterea infecțiilor bacteriene intestinale.

 

Cum se prepară băutura antiinflamatorie și anticancerigenă pe bază de turmeric?

 Așa cum am menționat anterior, această băutură pe bază de turmeric conține și alte ingrediente sănătoase care îi potențează proprietățile.

 Laptele de cocos aduce un aport semnificativ de carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase care îi oferă corpului un impuls de energie pentru a avea un mai mare randament fizic și mental.

 Pe de altă parte, piperul negru și ghimbirul întăresc acțiunea antiinflamatorie pentru a ameliora durerile și pentru a combate anumite tulburări inflamatorii precum artrita.

 Consumul regulat al acestei băuturi stimulează activitatea anticorpilor în organism și reduce în mod semnificativ riscul apariției diferitelor tipuri de cancere.

Ingrediente:

 - 2 căni de lapte de cocos (500 ml)

 - 1 linguriță de turmeric (5 g)

 - ¼ linguriță de piper negru măcinat (1,2 g)

 - o bucată de ghimbir proaspăt (2,5 cm)

 - 2 linguri de miere (opțional) (50 g)

Preparare:

 - Într-o crăticioară, încălziți la foc mediu laptele de cocos.

 - Adăugați apoi condimentele sub formă de pulbere și amestecați bine cu o lingură de lemn.

 - Când amestecul începe să fiarbă, reduceți focul și lăsați încă cinci minute.

 - Dacă considerați necesar, strecurați ghimbirul și adăugați mierea de albine (doar când băutura se răcește, altfel mierea își pierde proprietățile benefice).

 - Consumați această băutură o dată sau de două ori pe zi.

 

Pentru ce afecțiuni este recomandată această băutură anticancerigenă?

 Datorită bogăției sale de nutrienți, această băutură naturală poate ajuta la tratarea unor afecțiuni precum:

 - Artrita reumatoidă și osteoartrită;

 - Acumularea de acid uric;

 - Retenția de lichide, excesul de greutate și obezitatea;

 - Bolile cardiovasculare;

 - Problemele circulatorii;

 - Durerile de cap și pierderea concentrării;

 - Durerile musculare și articulare;

 - Bolile imunologice;

 - Afecțiunile respiratorii, infecțiile virale și bacteriene;

 - Cancerul de plămâni, sân și prostată;

 - Problemele cutanate.

Recomandări:

 Consumul acestei băuturi anticancerigene nu trebuie să fie mai mare decât doza recomandată, deoarece aduce între 280 și 300 calorii la un pahar mediu (100 ml).

 Dacă se vor consuma porțiile recomandate nu va exista riscul creșterii în greutate. Această băutură este indicată și pentru persoanele intolerante la lactoză deoarece laptele de cocos nu conține această substanță. Turmericul nu este recomandat persoanelor care au afecțiuni ale vezicii biliare sau celor care iau medicamente anticoagulante.

Sursa: Ayurvedic Medica