Inhalatii contra racelii cu uleiuri esentiale

 

Inhalații contra răcelii – 4 rețete pe baza de uleiuri esențiale

inhalatii contra racelii cu uleiuri esentiale

 Nas care curge, nas înfundat, tuse… răceala este o infecție virală frecventă mai ales în perioada iernii. Dar pentru a putea respira mai bine trebuie sa optezi pentru o soluție la îndemână – inhalațiile. Eucalipt sau lavandă, chiparos sau naouli? Pe care plantă trebuie să mizezi? Iată sfaturile noastre pentru a alege plantele potrivite.

 Decongestionantă, inhalația umedă a unor uleiuri esențiale poate să degajeze și să îngrijească nasul înfundat. Răceală, rinită sau rinofaringită.. iată care sunt cele câteva rețete care îți pot veni în ajutor.

 

Cum îți poți prepara inhalația?

 - adaugă uleiurile esențiale într-un bol cu apă fierbinte.

 - închide ochii și pune deasupra frunții un prosop și apleacă-te deasupra bolului cu apă și cu uleiuri esențiale. Trebuie să încerci să respiri un maximum de vapori.

 - fă inhalațiile timp de 12 minute. În cazul în care simți o anumită jenă, încetează totul. Aceasta trebuie să aibă mereu un efect plăcut.

 

Rețeta numărul unu

 Este un preparat de bază. Uleiul esențial de eucalipt este cel care poate decongestiona căile aeriene superioare și care poate facilita respirația. Cel de lavandă este cel care este anti-inflamator.

 Pentru o inhalație ai nevoie de un bol de apă caldă în care să verși 3 picături de ulei esențial de eucalipt, de 2 picături de ulei esențial de lavandă, de o picătură de ulei esențial de pin, de o picătură de ulei esențial de niaouli dar și de o picătură de ulei esențial de oregano.

 

Rețeta numărul 2

 Dacă răceala este asociată unor probleme cu sinusurile poți înlocui în prima rețetă uleiul de oregano cu cel de mentă piperata.

 Menta este astringentă și te ajută să închizi mucoasele dar și să desfunzi canalul nazal. Dar nu trebuie să folosești decât o singură picătură deoarece usucă destul de tare.

 

Rețeta numărul 3

 Dacă răceala este asociată unei tuse productive trebuie să înlocuiești uleiul esențial de niaouli cu mirt deoarece are la nivelul plămânilor niște proprietăți anti-infecțioase și expectorante.

 

Rețeta numărul 4

 Dacă răceala este asociată unei tuse uscate trebuie să înlocuiești uleiul esențial de pin cu cel de chiparos care este anti-inflamatoriu, antitusiv dar și anti-spasmodic la nivelul bronhiilor.

 Dar nu uita că uleiurile esențiale nu se recomandă copiilor care au mai puțin de 6 ani, mai puțin de 12 ani în unele cazuri, nu se recomandă femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor care suferă din cauza astmului sau celor care au antecedente de convulsii sau de epilepsie.