Cele mai cunoscute infuzii și proprietățile lor
Relaxare, digestie, răceală…există o mulțime de infuzii care vindecă sau tratează o mulțime de afecțiuni. Infuzia reprezintă procedeul de extragere, prin apă fierbinte a substanțelor medicamentoase, active din vegetale. Pentru infuzare, apa se va încălzi la temperatura de fierbere – chiar înainte de a da în clocot - și va acționa asupra produselor vegetale.
Menta
- are proprietăți antiseptice, stimulante și antispasmodice;
- este carminativă, ajută la eliminarea gazelor și stimulează funcțiile stomacului și ficatului;
- este analgezică, este perfectă ca și infuzie de vară sau sub formă de compresie aplicată pe o arsură solară;
- este antioxidantă, ceea ce contribuie, printre altele, la scăderea nivelului de colesterol.
Roinița
- este calmantă, tonifică sistemul digestiv și reduce tahicardia, spasmele stomacului și ale colonului, migrenele, menstruația dureroasă;
- este relaxantă și sedativă, contribuie la calmarea anxietății;
- are proprietăți antivirale, este extrem de utilă în caz de oboseală.
Ovăzul
- este o plantă nutritivă și un tonic nervos;
- consumată în mod regulat, infuzia de ovăz te ajută să-ți regăsești energia, claritatea mentală și bucuria de a trăi;
- combinată cu alte plante, infuzia de ovăz te ajută să ai un somn regenerator;
- deoarece conține multe minerale, aceasta ajută la alcalinizarea organismului în caz de aciditate și va fortifica oasele, unghiile și părul;
- infuzia de ovăz contribuie la creșterea vitalității sexuale masculine și a libidoului feminin.
Mușețelul
- tonic nervos, mușețelul este recunoscut pentru proprietățile sale calmante;
- este antiinflamator, antispasmodic, o plantă ideală atât pentru durerile interne cât și pentru cele externe;
- se poate folosi pentru artrită și sistemul reproducător feminin;
- este digestiv și carminativ, ajută la stimularea digestiei. De aceea, mușețelul este folosit de cele mai multe ori după o masă copioasă;
- conține calciu, ajută la asimilarea acestuia;
- este antibacterian și antiviral, este un lejer stimulat imunitar.
Echinaceea
- rădăcinile acestei plante tonifică sistemul reparator;
- este o plantă antibacteriană, antivirală, ce stimulează sistemul imunitar în special în caz de gripă, bronșită sau sinuzită;
- sub formă de infuzie, cel mai bine este să folosești echinacea angustifolia deoarece verișoara sa, echinacea purpurea, odată uscată, își pierde proprietățile.
Ghimbirul
- stimulează circulația sanguină și fluidizează sângele, contribuind la gestiunea grăsimilor și la circulație;
- are capacități afrodisiace;
- activează digestia și diminuează intensitatea crizelor de reflux gastric sau indigestiile;
- este recomandat femeilor însărcinate pentru diminuarea grețurilor;
- este util și împotriva durerilor menstruale;
- combate răul de mișcare.
Rozmarinul
- este stimulent circulator și are particularitatea de a face circulația mai rapidă, spre extremități în special;
- poate înlocui cu succes efectele cafelei de dimineață;
- este o plantă utilă în caz de oboseală și epuizare.
Urzica
- este nutritivă și conține, printre altele, magneziu, fier, calciu și clorofilă, contribuind la alcalinizarea și detoxifierea organismului;
- te ajută să îți regăsești energia pierdută și să te simți plin de vitalitate;
- este cea mai bună plantă în caz de anemie;
- este tonică pentru rinichi, diuretic lejer;
- se recomandă în caz de artrită, reumatism, lumbago sau sciatică;
- pe termen lung, urzica este antihistaminică, diminuând procesele alergice;
- este prietena de nădejde a femeilor însărcinate.
Gingko Biloba
- de sute de ani, gingko biloba este considerat elixirul vieții, încetinind procesul de îmbătrânire;
- conține o mulțime de antioxidanți benefici;
- este un puternic stimulent circulator, această plantă, la fel ca rozmarinul, stimulează facultățile cognitive, memoria și concentrarea;
- este un fluidizant sanguin, este extrem de util în caz de probleme cardiace și de circulație.
Socul
- ajută la scăderea febrei;
- este antiviral și stimulent imunitar, este excelent împotriva afecțiunilor respiratorii;
- este bogat în flavonoide ceea ce îl face un antioxidant puternic.