Piperul, mirodenia care vindecă
Piperul are proprietăți digestive, anti reumatice, anti durere, contribuie la tratarea unei gastroenterite, a bronșitei și stimulează libidoul. Mai multe despre această mirodenie magică în cele ce urmează.
Piperul este excelent pentru digestie
Piperul ajută digestia. Piperul începe prin a separa unii compuși din alimentele pe care le-am consumat pentru a le face mai ușor de asimilat de organism și ne protejează dinții reducând aciditatea din mediul bucal. Chavicina, o rășină picantă prezentă în piper, posedă proprietatea de a crește producția de salivă. De unde și acțiunea sa pozitivă asupra procesului digestiv.
Piperul luptă împotriva kilogramelor în plus
În cazul în care urmezi un regim de slăbit, piperul dă un gust mai plăcut supelor, salatelor, cărnii sau peștelui. Efectul picant al piperului poate fi util în cele mai neprevăzute situații. Îmbătrânind, persoanele în vârstă observă cum simțul gustativ se alterează. Dintr-o dată, totul devine insipid. Adăugarea în mod regulat de piper în felurile de mâncare permite stimularea mugurilor gustativi.
Piperul tratează cu succes bronșita, laringita și gripa
Piperul facilitează eliminarea mucozităților și posedă o acțiune dezinfectantă și antalgică locală. De aceea, este ideal împotriva afecțiunilor specifice iernii: bronșită, laringită sau gripă. În 25 cl de apă clocotită lasă la infuzat 20 de semințe de piper și doi căței de usturoi. Îndulcește totul cu puțină miere. De consumat de trei ori pe zi în caz de laringită.
Piperul calmează durerea
Bunicile noastre foloseau un amestec pe bază de uleiuri pentru fricționarea corpului și alinarea anumitor dureri. La fel ca muștarul, piperul poate fi folosit în prepararea unui amestec împotriva durerilor de cap, durerilor articulare, musculare sau a gutei. Într-o cratiță mică pune o lingură de piper pudră împreună cu 10 cl de ulei de susan, lasă la fiert puțin după care filtrează. După ce s-a răcit aplică amestecul pe zona dureroasă.
Piperul stimulează libidoul
Piperul are o acțiune afrodiziacă, această acțiune datorându-se proprietăților tonifiante și acțiunii vasodilatatoare. Pentru seri mai plăcute, piperează-ți felurile de mâncare.
Piperul luptă împotriva gastritei
Suferi în mod frecvent de tulburări intestinale și gastroenterită? Mizează pe piper. Piperul este un antibiotic și un antiparazitar intestinal care permite reducerea fermentării. Dacă deja afecțiunea s-a instalat, îl poți amesteca cu coriandru, cu ghimbir și curcuma. Astfel, vei obține un cocktail dezinfectant extrem de puternic.
Piperul este diuretic
Piperul ajută organismul să elimine toxinele deoarece posedă proprietăți diuretice. Provoacă dilatarea arterei renale, ceea ce înseamnă că sporește producția de urină. Această proprietate detoxifiantă este amplificată de un alt proces. Piperul sporește calibrul vaselor sanguine de la suprafața pielii, ceea ce are un efect diaforic. Pe scurt, facilitează transpirația.
Piperul este anti dispeptic
Piperul contribuie la tratarea dispepsiei și a simptomelor acesteia: balonare, flatulențe, eructație. Piperina, principalul activ din piper excită enzimele digestive, facilitează asimilarea proteinelor, lipidelor și a unor glucide furnizate de alimentație. Înainte de a apela la un medic, încearcă să folosești mai mult piper în felurile de mâncare preparate.
Piperul curăță organismul
Avantajul piperinei este următorul: stimulează producția bilei, îi permite acesteia să se debaraseze de toxine.