Maniocul

 

Maniocul, planta tropicală energetică și fără gluten

manioc

 Un arbust din familia Euforbiaccee, maniocul, considerat a fi cartoful continentului negru, este destul de necunoscut și de neglijat. Mai ales acum când medicii trag din ce în ce mai mult un semnal de alarmă atunci când vine vorba despre intoleranța la gluten.

 

Maniocul, o plantă hrănitoare și fără gluten.

 Maniocul este o plantă cu numeroase calități, de unde și forța sa atunci când vine vorba despre alimentație. 100 de grame de manioc conțin aproximativ 130 kcal. Are un procent de 70% de apă, 33% glucide, 1, 5% proteine, 4% celuloză, 0,4 % lipide, este foarte nutritiv și mai ales, nu are gluten.

 Rădăcinile de manioc dulce, cu pulpa de culoare albă sub un veștmânt maro, se prepară la fel ca și cartofii. Alături de banane se pot consuma în foutou, un fel de mâncare tradițional african. Se poate face din manioc și o făină cu care se pot prepara prăjituri, clătite, pâine, tocăniță sau ciorbe.

 După ce l-ai curățat și fiert în apă, îl mai poți frige pentru a te bucura de un preparat foarte crocant. Îl poți folosi și pentru a prepara un couscous, tortilla, gogoși dulci sau sărate. Se poate regăsi și alături de carne sau de pește, fiert în apă sau preparat pe grătar. Frunzele sale se pot folosi și prepara la fel ca și spanacul.

 Maniocul amar se folosește pentru industria alimentară. Din el se poate prepara tapioca.

 Maniocul este o plantă foarte digestivă și energetică. Nu are multe proteine dar este foarte energetică. Joacă un rol foarte important atunci când vine vorba despre a înlocui făina de grâu.

 Trebuie să știi că amidonul și fibrele din manioc sunt ca un balsam pentru sistemul digestiv. Este deci ideal pentru cei care suferă din cauza inflamației colonului. Se recomandă și celor care suferă din cauza ulcerului, a problemelor gastrice sau a arsurilor la stomac.

Maniocul se poate integra și în dietele de tot felul.