Alimente pentru un păr sănătos

 

Alimente pentru un păr sănătos

Alimente pentru un par sanatos

 Podoaba ta capilară are nevoie de o serie de nutrienți care îi vor asigura acesteia starea de sănătate și vor evita căderea. În unele cazuri, pierderea părului – cunoscută și sub numele de alopecie – se poate datora unor carențe nutriționale. Este normal să pierzi în jur de 50-100 de fire de păr pe zi. Fă-ți provizii din alimentele pe care le vom enumera mai jos pentru a avea mereu un păr strălucitor și sănătos.

 

Peștele

 Dacă îți dorești un păr strălucitor, atunci proteinele nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic. Peștele și carnea conțin o serie de acizi aminați precum metionina și cistina care sunt precursorii keratinei. Aceasta din urmă este principala componentă a părului, ameliorând structura acestuia. Toți peștii albi precum morunul sunt mai puțin grași decât ceilalți și mai bogați în proteine. Printre altele, sunt și ideali pentru siluetă.

 

Germeni de grâu și alte cereale

 Vitaminele din grupa B contribuie la creșterea părului și la frumusețea capilară. Vitaminele din acest complex sunt capabile să regleze secreția de sebum, stimulează circulația sângelui de la nivelul scalpului, fortifică rădăcinile și conferă strălucire părului. Chiar dacă germenele de grâu este un ingredient foarte bogat în vitaminele din grupa B, este important să variezi sursele de cereale pentru a obține o gamă de vitamine din această grupă (de la B1 la B12). Musli, pâine integrala, fulgi de ovăz, hrișcă…

 

Legumele și fructele colorate

 Cea mai importantă vitamină este Vitamina C care, alături de flavonoide protejează foliculii și previne căderea părului. Fumătorii și persoanele active au nevoie de mai multă Vitamina C, deoarece stresul oxidativ produs de fumat fragilizează absorbția acesteia. Recomandarea este să se consume cel puțin cinci fructe și legume pe zi.

 

Cacao și ciocolată neagră

 Un alt nutrient indispensabil sănătății capilare este fierul care sporește nivelul de hemoglobină pentru o oxigenare cât mai bună a scalpului. Fierul este un mineral ce joacă un rol primordial în procesul de creștere al părului. Cacao și derivații acesteia furnizează o doză importantă de fier.

 

Linte și leguminoase

 Aceste alternative nutriționale reprezintă un adevărat jackpot nutrițional cu lotul lor de proteine, vitamina din grupa B și zinc. Zincul contribuie la strălucirea părului, la creșterea părului și la limitarea pierderii acestuia. Leguminoasele sunt abordabile și practice în bucătărie. Leguminoasele au un conținut scăzut de calorii.

 

Ulei de in și de măsline

 Uleiurile vegetale precum cel de in și de măsline au un conținut bogat de grăsimi bune. Aliatele sănătății cardiace, aceste uleiuri furnizează o serie de acizi grași esențiali (Omega 3) care ameliorează textura părului. Uleiul de in și de măsline se pot folosi într-o multitudine de rețete naturale pentru păr. Păstrează uleiul de in și de măsline la frigider pentru conservarea proprietăților gustative și nutritive.

 

Migdalele și nucile de toate tipurile

 Vitamina E favorizează creșterea părului și hrănește scalpul. Consumul regulat de migdale și nuci îți garantează un păr superb. Migdale, nuci, arahide, alune, există o multitudine pentru toate gusturile. Le poți adăuga fără probleme în cerealele pe care le consumi dimineața.