Anghinarea, medicament pentru organism

 

Anghinarea este campioana alimentelor protective.

Anghinarea medicament pentru organism

 Anghinarea se află în topul celor mai bogate legume în antioxidanți și polifenoli. Aceștia din urmă sunt utili împotriva procesului de îmbătrânire dar și împotriva unui număr mare de afecțiuni. Anghinarea este campioana detoxifierii: depurativă și protectoare a ficatului și rinichilor, diuretică digestivă și hipocolesterolemiantă.

 

Anghinarea este un antioxidant puternic

 Originară din bazinul mediteraneean, anghinarea, legumă mai puțină cunoscută, este precursoarea ciulinului, consumat mult timp pentru frunze și flori. Grecii și Romanii îi atribuiau ciulinului o mulțime de proprietăți terapeutice. Anghinarea este apreciată atât pentru frunzele sale cât și pentru receptaculul floral (inima de anghinare). Sursă excelentă de fibre, minerale și vitamine numeroase, anghinarea are o puternică acțiune antioxidantă ceea ce îi oferă o mulțime de beneficii asupra sănătății.

 

Anghinarea, cea mai bogată legumă în polifenoli

 Molecule cu proprietăți antioxidante superioare vitaminelor și prezente în majoritatea fructelor și legumelor, polifenolii suscită de mai bine de 15 ani un interes crescut pentru nutriționiști și epidemiologi. Atuul lor: neutralizarea faimoșilor radicali liberi care ne atacă celulele și accelerează declinul organismului nostru și, astfel, încetinește îmbătrânirea celulară și ne protejează de un număr mare de boli.

 Fructele și legumele cu un conținut bogat de polifenoli sunt adesea mai puțin consumate. După studii aprofundate, specialiștii au ajuns la concluzia că anghinarea este cea mai bogată legumă în polifenoli. Cei mai importanți polifenoli din anghinare sunt cianina și luteolina. Cianina stimulează secreția bilei și îmbunătățește digestia. Luteolina inhibă sinteza colesterolului rău și îmbunătățește funcționarea vaselor sanguine. Aceasta participă și la prevenirea bolilor cardiovasculare.

 

Anghinarea are proprietăți uimitoare asupra sănătății

 Vitaminele (B, C, A, E și K), mineralele (magneziu, cupru, fier, fosfor, zinc și calciu), fibrele și compușii antioxidanți ai plantei joacă un rol protectiv. Anghinarea posedă proprietăți:

 - Coleretice: care sporesc secretarea și eliminarea bilei cu ajutorul ficatului și colagoge – care facilitează evacuarea bilei situată în căile biliare extra-hepatice și mai ales în veziculă, spre intestin, hepatoprotectoare și regeneratoare ale celulelor hepatice;

 - Diuretice și depurative;

 - Hipocolesterolemiante și hipotensive;

 - Aperitive și digestive, fibrele pe care le conține anghinarea facilitează tranzitul intestinal;

 - Îmbunătățește funcțiile ficatului;

 - Diminuează zahărul din sânge având rezultate excelente în cazul persoanelor care suferă de diabet;

 - Este utilă pentru pierderea în greutate ducând la apariția mai rapidă a senzației de sațietate;

 - Reglează tranzitul intestinal datorită conținutului bogat în fibre;

 - Este ideală pentru femeile însărcinate datorită conținutului bogat de acid folic;

 - Permite combaterea bacteriilor patogene;

 - Detoxifică organismul;