Plantele ideale pentru imunitate

 

Fitoterapia un ajutor de preț

plantele ideale pentru imunitate

 În perioadele de puternice circulații virale sau de oboseală, fitoterapia este mereu un ajutor de preț atunci când vine vorba despre sistemul tău imunitar. Echinaceea, chiparos, soc… plantele sunt cele care vin cu beneficii nebănuite pentru tine.

 Toamna sau iarna plantele sunt extrem de utile pentru a pregăti terenul imunitar. Mai ales la persoanele fragile cum ar fi copiii, persoanele în vârstă, femeile însărcinate, dar și cele care suferă din cauza diabetului, a problemelor respiratorii sau cardiace.

 Și pentru o și mai mare eficiență este judicios să asociezi plantele cu alți activi care pot să susțină sistemul imunitar. Aici intră probioticele, produse din stup și/sau vitamine antioxidante.

 

Echinaceea este o plantă imunostimulantă și anti-infecțioasă.

 Rădăcina sa este cea care conține activi de genul polizaharide sau alkylamide. Se poate face o cură de 10 zile pentru a te proteja de viruși respiratorii. În caz de teren fragil se face o cură de 5-7 zile până în februarie. Se poate asocia cu chiparosul sau cu afinele.

 

Chiparosul, un antiviral puternic.

 Fructele conțin tanini, proantocianide, care împiedică virușii să adere la celule și care îi omoară. Se poate face un tratament curativ și preventiv în caz de infecții virale precum gripa sau herpesul. Se pot face cure de 10 zile pe lună sau de 5-7 zile în funcție de riscul infecțios personal.

 

Socul este un antigripal înainte de toate.

 Fructele sale conțin polifenoli. Sucul de soc poate să contribuie la scurtarea perioadei simptomatice a gripei. Are efecte anti-inflamatorii și expectorante. Se poate folosi în tratament preventiv sau curativ, sub formă de extras fluid, 2, 3 lingurițe pe zi.

 

Coacăzele negre.

 Frunzele și fructele conțin flavonoizi. și flavonoizii sunt cei care conferă coacăzelor negre proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. În caz de infecții repetate trebuie să se ia extras fluid sau tinctură de coacăze 5-7 zile pe lună în funcție de senzația de oboseală.

 

Ridichea neagră este detoxifiantă și fluidizantă.

 Rădăcina sa este bogată în sulf, dar și în derivați ai sulfului și în minerale. Ridichea neagră are beneficii pentru detoxifierea ficatului care este implicat în reglarea imunitară. Este și antibacteriană și fluidizează secrețiile bronhice și ale foselor nazale. Se recomandă în caz de rinită, de sinuzită sau de bronșită cronică. Se poate face o cură de 2 lingurițe de ridiche neagră de 15 zile în timpul rinitelor și sinuzitelor cu repetiție, mai mult la fumători.