Algele marine: o sursă de nutrienți și de sănătate

 

Algele marine în bucătăriile popoarelor

Algele marine o sursa de nutrienti si de sanatate

 Sunt puține popoare care obișnuiesc să consume alge marine și puține persoane care să fie obișnuite cu gustul lor mai special. Internaționalizarea mâncărurilor tradiționale japoneze ne-a familiarizat cu alga nori, care se folosește în prepararea sushi-ului și cu alga wakame care se folosește în supa de miso, dar există și alte culturi care au o anumită tradiție legată de consumul de alge marine, dar care în timp și-a pierdut popularitatea.

 În țările scandinave, Noua Dietă Nordică încearcă să recupereze beneficiile produselor locale – amenințate de mâncarea de tip fast-food – iar algele vor avea din nou un rol important în dieta scandinavilor. Macrobiotica consideră că consumul zilnic, sau cel puțin o dată pe săptămână, a algelor marine, este o parte obligatorie dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă.

 Există de asemenea, într-o mai mică proporție, tradiția de a consuma alge în țările din America de Sud, mai ales în Chile și Peru. Aici, este frecvent consumul algelor de apă dulce, precum spirulina, cu toate că mai puțin pentru consum gastronomic și mai mult pentru utilizare medicinală, datorită conținutului lor ridicat de clorofilă.

 Consumul de alge marine, din punct de vedere nutrițional, este foarte prețios pentru sănătate. Algele marine conțin concentrații de minerale net superioare algelor terestre. În plus, algele marine sunt o sursă de minerale cheie pentru sănătate, precum iodul și seleniul.

 

Algele marine sunt o sursă excelentă de fibre

 Algele marine au un conținut de fibre similar cu cel al multor legume, uneori chiar mai mare. Totuși, spre deosebire de acestea, nu produc fermentație în intestinul subțire. Avantajul lor este că amplifică senzația de sațietate și în același timp, diminuează absorbția carbohidraților.

 Aproximativ opt grame de alge marine aduc în organism 12.5% din necesitățile zilnice estimate de fibre: trebuie să subliniem faptul că fibrele sunt foarte bune pentru sănătate, iar că populațiile foarte sănătoase depășesc de 3 sau chiar de 5 ori recomandările minime de fibre vegetale.

 Algele marine au un indice glicemic mic și ajută tranzitul intestinal. Diferite alge au un conținut mai mare de fibre. De exemplu, alga agar-agar, care se folosește pentru prepararea gelatinei vegetariene și în alte alimente industriale, este în mod special bogată în fibre solubile. Alga nori, care se folosește la prepararea sushi-ului, are mai multe fibre decât o banană, alga kombu, una din algele cel mai folosite în Orient, au mai multe fibre decât orezul integral și este considerată ca fiind cele mai nutritive plante de pe Pământ.

 

Algele marine conțin minerale

 Datorită mediului marin în care se dezvoltă, algele sunt o mai bună sursă de minerale decât alimentele terestre. Diferitele feluri de alge au un aport nutrițional distinct, uneori cu variații semnificative, însă toate algele marine contribuie în mod clar la menținerea unei sănătăți optime. De exemplu, o varietate de algă marină numită salata de mare sau ulva lactuca conține de 7 ori mai mult calciu decât brânza cheddar. Alga dulce palmaria palmata conține de 50 de ori mai mult fier decât o bucată de carne, iar 12 grame de algă kombu aduc un aport 100% din doza minimă recomandată de magneziu. Algele marine de culoare maro sunt o sursă excelentă de magneziu, cupru, fier, iod și alte elemente rare.

 

Algele marine conțin grăsimi sănătoase

 Algele marine, precum vegetalele, nu sunt o sursă importantă de grăsimi. Grăsimile sunt în realitate o importantă sursă de nutrienți, însă puțin apreciată în ultimii ani. Algele marine conțin în medie 2% grăsimi (mai puțin dacă se hidratează), Omega 3 și Omega 6 și acizi grași esențiali.

 

Vitaminele din algele marine

 Conform mediului, algele marine pot avea diferite spectre vitaminice. Multe dintre ele, în special cele expuse la soare, sunt bogate în antioxidanți și sunt bogate în vitaminele A, C, E și complexul vitaminic B.

 Alga wakame are de aproximativ 6 ori mai multă vitamina E decât avocado. Algele roșii conțin 25 miligrame de vitamina C la fiecare 100 de grame, mai mult decât orice alt aliment oferit de natură.

 Algele marine sunt de asemenea o sursă rară de vitamina B12, atât de importantă mai ales vegetarieni.

 

Algele, proteine din mare

 Pentru cei care practică sporturi solicitante, algele marine sunt de asemenea o sursă importantă de proteine. Alga nori, care se folosește pentru sushi și care se poate adăuga de asemenea în supe sau salate, are o concentrație de până la 47% de aminoacizi: mai mult decât cea mai bună bucată de carne.

 Chiar dacă sunt puține algele care conțin toți aminoacizii esențiali, se combină ușor cu cerealele. Algele, în diferite proporții, sunt bogate în histidină, isoleucină, leucină și valină, având concentrații similare cu cele conținute de legume sau ouă.

 

Alți nutrienți conținuți de algele marine

 În plus față de aportul ridicat de vitamine și minerale, algele marine conțin de asemenea cantități importante de clorofilă, flavonoizi și polizaharide care ajută la îmbunătățirea stării de sănătate și care sunt folosite intens în industria alimentară, de multe ori pentru a adăuga calități nutritive alimentelor mai sărace în nutrienți și care fără adaosul de alge nu ar fi apte pentru consum.