Pătrunjelul, un buchet de sănătate

 

Pătrunjelul: un adevărat buchet de sănătate

patrunjelul un buchet de sanatate

 Pătrunjelul este planta aromatică cea mai folosită în bucătărie. De cele mai multe ori, pătrunjelul este subapreciat, chiar dacă are numeroase calități nutritive. Majoritatea nu cunosc beneficiile sale folosindu-l doar pentru a decora diferite preparate culinare.

 

Un concentrat de vitamine și minerale

 Principalul atu al pătrunjelului este conținutul bogat de Vitamina C. Pătrunjelul este o sursă bună de provitamina A, de vitamina K, de vitamina B9 și de minerale precum calciul, magneziul, potasiul si fierul. Pătrunjelul are un conținut bogat de apigenină, luteină și betacaroten, antioxidanți puternici. Pentru a beneficia de un aport semnificativ de vitamine și minerale, trebuie să consumi o porție generoasă de pătrunjel. 2-3 linguri de pătrunjel tocat adăugat în omletă, salată sau alt preparat sunt suficiente.

 

Pătrunjelul ajuta la detoxifierea organismului

 Pătrunjelul are proprietăți diuretice și depurative. Acesta curăță în mod natural rinichii și favorizează eliminarea toxinelor. Pune un buchet de pătrunjel într-un litru de apă. Lasă-l la fiert, filtrează și pune-l la răcit. Bea în fiecare zi câte un pahar din acest decoct timp de două săptămâni.

 

Împotriva respirației urât mirositoare

 Pătrunjelul posedă proprietăți digestive și antispasmodice. Este ideal pentru a lupta împotriva balonării, a colicilor sau împotriva gazelor intestinale. Înainte de masă, bea o infuzie pe bază de pătrunjel.

 

Pătrunjelul reglează fluxul menstrual

 Pătrunjelul conține apiol, o substanță cu proprietăți emenagoge. Cu alte cuvinte, pătrunjelul contribuie la reglarea fluxului menstrual. Pentru asta, trebuie consumat sub formă de infuzie.

 

Pătrunjelul este anti-septic și anti-inflamator

 Folosit sub formă de cataplasme, pătrunjelul poate calma mușcăturile de insecte sau să decongestioneze o echimoză. Sub formă de infuzie, pătrunjelul poate calma tusea.

 

Anti-cancer

 Apigenina conținută de pătrunjel a făcut obiectul a numeroase studii. Acest flavonoid are proprietăți anti-canceroase și contribuie la reglarea glucozei sanguine. O alimentație bogată în apigenină contribuie la diminuarea riscurilor de cancer.

 

Împotriva tulburărilor digestive

 Dacă ai arsuri la stomac, crampe, aciditate gastrică sau dureri de burtă, pătrunjelul îți poate fi de un real folos. În 250ml de apă infuzează timp de 10 minute o lingură de frunze de pătrunjel proaspăt. Strecoară și bea infuzia după masă.

 

Pătrunjelul te ajută să pierzi kilogramele în plus

 Pătrunjelul are proprietăți diuretice datorită faptului că fibrele sale sunt capabile să reducă stocarea grăsimilor. Pătrunjelul te ajută să scapi și de pofta de mâncare. Pentru asta, trebuie să îl adaugi în toate preparatele culinare. Pentru rezultate optime, prepară un suc de pătrunjel. Pune într-un blender un buchet generos de pătrunjel singur sau alături de alte legume și consumă sucul obținut.