Cum îți dai seama dacă ai o lipsă de magneziu?

 

Magneziu participă la toate marile procese metabolice.

Cum iti dai seama daca ai o lipsa de magneziu

 Formă, relaxare, echilibru… Magneziul este un mineral indispensabil pentru asta. Dar atunci când vine vorba despre a ști cum trebuie să îl iei și sub ce formă, lucrurile se complică.

 Magneziul este unul din mineralele cele mai prezente în corp. Acesta participă la toate marile procese metabolice, cel al glucidelor, al lipidelor şi al proteinelor pe care le transformă în energie.

 Magneziul contribuie și la buna funcționare a diferitelor țesuturi și organe, deoarece este implicat în numeroase reacții enzimatice cu o afinitate particulară pentru mușchi. Aici intră și inima dar și creierul și sinapsele prin care se transmit influxurile nervoase.

 

Cum se poate manifesta un deficit de magneziu?

 O carență de magneziu se poate manifesta prin:

 - oboseală.

 - nervozitate.

 - anxietate.

 Sunt niște semne însă puțin specifice deoarece deficitul de magneziu afectează întregul corp în general. Alte motive ale acestor simptome ar trebui deci să fie identificate, la nevoie de către medic înainte de a se stabili dacă într-adevăr cauza lor este un deficit de magneziu.

 

Oboseala şi constipația poate să fie un semn al lipsei de magneziu.

 Oboseala poate să fie şi ea un semn al lipsei de magneziu dar şi constipația. Apele bogate în magneziu care sunt caracterizate printr-un nivel ridicat de sulfaţi şi de magneziu dau dovadă de eficienţă mai ales în cazul în care suferi din cauza constipației.

 

Cele mai evocatoare sunt însă:

 - furnicături în extremități.

 - tremurul spontan al picioarelor.

 - tremurul spontan al obrajilor şi al pleoapelor.

 - crampele nocturne.

 - sau chiar şi o hiperexcitabilitate globală, psihică şi cardiacă- o inimă care bate prea repede care nu se limitează doar la mușchi.

 

Unde se găsește în mod natural magneziul?

 Magneziul este prezent în:

 - cacao, deci şi în ciocolată.

 - în semințele oleaginoase, nuci de caju, migdale sau alune.

 - în grâul integral sau în germeni.

 - în fulgii de ovăz.

 - în cerealele integrale.

 - în fructele uscate: aici intră prunele sau curmalele.

 - în anumite legume: spanac, năut, fasole..

 - în anumite fructe de mare- creveți sau sardine.

 

Când trebuie să faci o cură de magneziu?

 O sursă suplimentară de magneziu poate să fie utilă în cazul în care eşti stresat deoarece stresul este cel care accelerează pierderea de minerale prin urină. Şi un deficit puternic de magneziu este cel care poate să amplifice reacția în fața stresului.

 Un cerc vicios care se poate rupe făcând o cură timp de 5, 6 săptămâni, primăvara, în perioada examenelor sau la sfârșitul perioadei de sarcină.