Kale, varza care face minuni

 

Kale, o varză mică care face adevărate minuni

kale varza care face minuni

 Varza Kale este un tip de varză înrudită cu varza cunoscută la noi în țară dar care are o culoare verde mai pronunțată, ceea ce o face să arate ca o salată.

 Chiar dacă nu este atât de cunoscută și consumată la noi în țară, varza Kale are o multitudine de beneficii. Iată-le.

 

Sănătatea ochilor

 Puține legume, chiar și spanacul sau brocoli pot depăși bogăția acestui tip de varză în luteină și zeaxantină, doi antioxidanți extrem de importanți pentru vedere și pentru piele.

 

Varza Kale imbunatateste sistemul imunitar

 Kale conține un flavonoid cunoscut sub numele de kaempferol care posedă proprietăți anti-congestive și antioxidante. Acest element se dovedește a fi extrem de eficient în special în cazul gripei și tusei.

 Conform cercetătorilor coreeni, kale conține cantități importante de indole 3 carbinol, un fitonutrient cu proprietăți antibacteriene, un compus activ cu proprietăți anticanceroase care stimulează apărarea naturală a organimsului.

 

Varza Kale, producătoare de energie

 Kale este bogată în magneziu și potasiu, doi nutrienți care, consumați în combinație, sporesc energia cu până la 91%. Magneziul este implicat în metabolismul adenoziei trifostat, carburantul celulei. Potasiul conținut de varza kale stimulează circularea oxigenului, un alt element folosit de celule pentru producerea energiei în organism.

 

Indice glicemic

 Varza Kale este bogată în fibre solubile și insolubile care încetinesc trecerea glucozei în sânge prevenind în acest fel creșterea nivelului de glicemie.

 

Varza Kale este bogată în Vitamina K

 O jumătate de cană de varză kale conferă 600% din doza zilnică recomandată de vitamina K. Rolul esențial al acestei vitamine este contribuția la coagularea sângelui. Persoanele aflate sub medicație anticoagulantă nu ar trebui să se abțină de la consumul alimentelor bogate în Vitamina K. Conform cercetătorilor japonezi, extrem de activi în studiul acestei vitamine, Vitamina K ne protejează de osteoporoză și de calcifierea arterelor.

 

Colesterol și sănătatea inimii

 În plus, conținutul bogat de Vitamina C și A face ca acest tip de varză să inhibe oxidarea colesterolului rău din sânge. Kale se prepară la fel ca restul tipurilor de varză. Se poate găti la aburi, cu ulei de măsline sau cu ulei de cocos, adăugând mirodenii aromate sau alte legume verzi. Varza Kale se poate pune și în supă.

 

Varza Kale reduce riscurile de cancer

 Mai multe studii scot în evidență faptul că varza kale conține sulforafan, un compus care ne ajută să luptăm împotriva cancerului. Rezultatele acestor studii arată că un regim alimentar bogat în legume crucifere precum brocoli, varză și kale, reduc riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer printre care cancerul de sân.

 Kale este o legumă care conține mai multă Vitamina C decât o portocală. Astfel, 67g de varză Kale conține în jur de 134% din doza zilnică recomandată de Vitamina C, 133% din doza zilnică de Vitamina A și mai mult calciu decât laptele. Consumată în mod regulat, varza Kale protejează împotriva sclerozei și a tumorilor.