Castanele comestibile, elixir pentru sanatate

 

Delicii de toamna – castanele  comestibile

Castanele comestibile elixir pentru sanatate

 Puțini dintre noi au gustat delicioasele castane comestibile coapte sau piureul cremos de castane, iar și mai puțini dintre noi știu câte beneficii poate aduce consumul de castane organismului nostru. Castanele comestibile au un gust aparte, rafinat, cremos, pe care trebuie să îl descoperiți, și cu siguranță vă veți îndrăgosti de el. Pe lângă gustul lor inconfundabil, castanele comestibile ajută la tratarea și prevenirea numeroaselor afecțiuni și beneficiile pe care acestea le aduc organismului sunt inegalabile.

 

Ce conțin castanele comestibile?

 Castanele comestibile au un conținut bogat de vitamina E, vitamina B, vitamina C, fosfor, lecitină, calciu, fier, mangan, zinc, potasiu, și sunt o sursă excelentă de fibre și de tiamină, vitamina care vă conferă energie, vă echilibrează digestia și apetitul, și de riboflavină, care ajută la îmbunătățirea funcționării metabolismului.

 

Beneficiile consumului de castane comestibile

 Preparatele pe bază de castane comestibile sunt adevărate elixire pentru sănătate. Castanele se folosesc  în tratamentul varicelor, a afecțiunile cardiovasculare, precum și afecțiunile renale, venoase, arteriale dar și hemoroizii și depresiile. Piureul de castane amestecat cu puțină miere face minuni în cazul varicelor și a hemoroizilor. De asemenea, castanele comestibile întăresc sistemul imunitar,  combate oboseala musculară, previne anemia, reduce nivelul colesterolului din sânge, previne și tratează afecțiuni ale sistemului nervos.

 

Cum gătim castanele

 Toamna, castanele comestibile sunt cea mai potrivită alegere pentru o gustare. Așadar, castanele coapte sunt o gustare reușită în drum spre serviciu sau spre școală, dacă avem posibilitatea să le cumpărăm de la comercianții stradali. Castanele se aleg din cele mai tari, grele, cu coaja frumoasă, care strălucește și radiază parcă de sănătate. Castanele cu pete sau cele crăpate, ori cele ce încep să se usuce nu sunt o alegere tocmai potrivită.

 

Cum păstrați cel mai bine castanele?

 Păstrați castanele la frigider, în pungi simple de plastic, unde pot sta până la două săptămâni, ori în congelator, unde stau proaspete chiar și trei luni. Înainte de fierberea, prăjirea ori coacerea castanelor, crestați-le finuț în formă de x, pentru a nu exploda.

 Evitați consumul de castane crude, datorită conținutului ridicat de tanin,

 Când fierbeți castanele, procedeul pe care trebuie să-l urmați este următorul: se spală castanele, se pun la fiert în apă rece, după ce ajung la punctul de fierbere, se dă focul la minim, unde se lasă vreme de 15 minute. Se curăță coaja cu grijă. Dacă vreți să coaceți castanele, țineți-le în apă caldă la înmuiat vreme de jumătate de oră, după care băgați-le la cuptorul încins și lăsați-le la copt 15 minute.