Aliatii anti-cancer din alimentatie

 

Alimentație: aliații anti-cancer

Aliatii anti cancer din alimentatie

 Alimentația reprezintă un element cheie în prevenirea cancerului. Iată cinci aliați de nădejde pe care trebuie să îi introduci cât mai des cu putință în alimentația de zi cu zi.

 

Usturoiul: ideal pentru sfera digestivă

 Beneficiile usturoiului: legumele din familia aliaceelor (usturoi, ceapă, praz) conțin o serie de compuși sulfurați care accelerează eliminarea substanțelor cancerigene. Consumul regulat de usturoi reduce substanțial riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în special din sfera digestivă: stomac, intestin, colon.

 Recomandări: șase căței de usturoi crud pe săptămână. Folosește usturoiul în salate și nu îl găti, deoarece una din enzimele sale binefăcătoare este dezactivată din cauza căldurii.

 

Varza: familia detox

 Beneficiile verzei: principalul său atu constă în conținutul bogat de compuși sulfurați, glucozinolați în special. În timpul digestiei aceștia se transformă în izotiocianați, molecule ce activează sistemul de detoxifiere și accelerează eliminarea substanțelor cancerigene, împiedicându-le să provoace pagube asupra materialului genetic al celulelor.

 Recomandări: consumă varză de cel puțin două ori pe săptămână. Evită să fierbi varza deoarece compușii sulfurați se pierd.

 

Curcuma, vedeta anti-inflamatorie

 Beneficii: curcuma conține curcumină, una din cele mai anti-inflamatorii molecule din regnul vegetal. Or, inflamația joacă un rol major în apariția unui număr mare de boli. Împiedicând fabricarea moleculelor inflamatorii de către celulele canceroase, curcumina contribuie la prevenirea cancerului.

 Recomandări: un vârf de linguriță zilnic. Folosește curcuma  în felurile de mâncare gătite. Trebuie să consumi curcuma împreună cu un corp gras precum uleiul pentru a facilita absorbția intestinală.

 

Ceaiul verde, un antioxidant excelent

 Beneficii: frunzele de ceai verde sunt extrem de bogate in catechine, molecule cu o putere antioxidantă excelentă. Acestea blochează angiogeneza, adică formarea rețelei sanguine necesare dezvoltării celulelor canceroase, facilitând apoptoza (moartea celulară programată) a acestora din urmă.

 Recomandări: studiile arată că la băutorii de ceai verde riscurile de cancer au scăzut cu până la 50%. Însă un consum de două cești de ceai verde pe zi este suficient pentru a profita de beneficiile acestuia.