Dudele un izvor de de vitamine si antioxidanti

 

Să mâncăm dude

dudele un izvor de de vitamine si antioxidanti

 Agudele, sau dudele, fructe originare din China, ce cresc la noi în țară în mod natural, adaptându-se la diverse condiții de climă. Dudele nu se bucură de multă prețuire în rândul nostru, așa cum ar merita, însă, la sate, lumea apreciază foarte mult aceste fructe pe care le consumă la timpul lor, în stare naturală.

 

Scurt istoric a dudelor

 Așa cum spuneam, dudele provin de undeva din Orient, mai exact din China, iar fructele se credea înainte că oferă oamenilor longevitate dar și puteri magice. În urmă cu 1000 de ani, indienii vorbeau de proprietățile tămăduitoare ale dudelor, având extrem de multe calități. Aceștia afirmau faptul că un consum regulat de dude, atunci când este sezonul lor, micșorează timpul de vindecare a bolilor, stimulează imunitatea, și reduce colesterolul rău. De-a lungul timpului, cercetători din toată lumea au făcut studii pe dude și au descoperit că dudele conțin numeroase proteine și vitamine necesare organismului.

 

Beneficiile dudelor

 Dudele sunt fructe de vară cu proprietăți de neegalat, ce aduc beneficii importante organismului nostru. Fiind pline de vitamine și antioxidanți, dudele favorizează dezvoltarea armonioasă a copiilor, stimulează imunitatea, combat insomnii, nevroze, și ajută la oxigenarea creierului.     Fructele de dud precum și frunzele de dud (în diverse preparate la plafar sau sub formă de ceai) mențin nivelul glicemiei în limite normale. De asemenea, dudele sunt excelente pentru un tratament cosmetic, și, aplicate pe față, acestea scad riscul îmbătrânirii premature, a apariției ridurilor și cearcănelor. Ceaiul din frunze de dud este recomandat pentru a trata diareea, ulcerul gastric și duodenal și diabetul zaharat.