Beneficiile coacazelor

 

Secretele coacăzelor

Beneficiile coacazelor

 Coacăzele negre, dar și cele roșii, sunt adevărate miracole pentru sănătate, sunt fructele cele mai utilizate de-a lungul timpului, cu efecte dovedite pentru tratarea oboselii, a surmenajului, a gutei, a artritei, a pietrelor la rinichi, a inflamațiilor bucale, a afecțiunilor pulmonare sau digestive. Coacăzele negre aduc beneficii senzaționale organismului și protejează împotriva cancerului și a altor boli grave.

 

Ce conțin coacăzele negre și cele roșii?

 Coacăzele negre au mari concentrații de substanțe antioxidante, de substanțe active și de vitamine. Coacăzele negre abundă în vitamina C, vitamina B1, B2, B3 și B6, dar și vitamina A. În plus, coacăzele negre mai conțin și sodiu, potasiu, calciu, magneziu și substanțe anti-cancerigene. Coacăzele roșii conțin acid citric, tartric și malic, precum și calciu, fosfor, sodiu, zinc, cupru, fluor, complexul de vitamine B, Vitamina C.

 

Preparate din coacăze negre

 Coacăzele negre se pot consuma ca atare, iar aceasta este cea mai bună și mai eficientă metodă prin care coacăzele revigorează și tonifică întregul organism. Coacăzele negre mai pot fi preparate și sub formă de suc, ce tratează oboseala cronică, durerile reumatice, hepatita sau bronșita, și de asemenea se mai poate aplica sub formă de comprese și în mod extern, pentru a reduce inflamațiile, iar o gargară cu suc de coacăze negre tratează afecțiunile gâtului. Siropul de coacăze negre este la fel de bun pentru organism, deoarece vindecă tot ce înseamnă dureri de gât, răgușeală, amigdalită, și de asemenea combate oboseala. La plafaruri veți găsi și mugurii de coacăz negru sub formă de macerat, pentru întărirea sistemului imunitar și pentru tratarea afecțiunilor ginecologice. De asemenea, veți găsi și pulberea de coacăze negre la plafar, sau o veți prepara dvs. în casă prin măcinarea cu ajutorul râșniței de cafea a fructelor uscate.

 

Întrebuințările coacăzelor roșii

 Coacăzele roșii, deși nu diferă foarte mult de cele negre, au diferite întrebuințări. Așadar, fructele de coacăz roșu se pot consuma ca atare, sau se pot prepara sub diverse forme, ca și suc, sirop, compot, dar și marmeladă, gem, dulceață, jeleu și chiar vin. Se preferă consumul fructelor sau a preparatelor din fructe dimineața, pe stomacul gol, și puteți face chiar o combinație delicioasă cu iaurt și fulgi de cereale și miere, ca și mic dejun. Sucul și jeleul de coacăze roșii au aceleași proprietăți, și sunt ideale pentru ameliorarea funcției hepatice.

 

Ce afecțiuni tratează coacăzele negre?

 Coacăzele negre sunt adevărate medicamente minune pentru organismul nostru. Acestea sunt o sursă importantă de vitamina C și de substanțe antioxidante care previn apariția cancerului. Coacăzele negre, așa cum afirmam puțin mai sus, sunt indicate persoanelor care suferă de gută și reumatism, dar și de artrită, deoarece acționează împotriva tensiunii arteriale, și de asemenea acestea au proprietatea de a reduce sensibilitatea infecțiilor renale, intestinale și respiratorii. Coacăzele negre mențin sănătatea creierului și a ochilor, și de asemenea ameliorează simptomele tractului urinar. Pe lângă toate aceste minunate proprietăți, coacăzele negre previn întinderile musculare, scad nivelul colesterolului rău și nivelul acidului uric.

 

Ce afecțiuni tratează coacăzele roșii?

 Coacăzele roșii sunt ideale pentru digestia leneșă și pentru a preveni dischinezia biliară, precum și migrenele cauzate de aceasta. De asemenea, coacăzele roșii tratează hepatita cronică, dar și congestia hepatică și ciroza hepatică inițială, prin consumarea sucului de coacăze roșii, câte un pahar înainte de mesele principale ale zilei. O cură cu fructe proaspete de coacăze roșii vă va detoxifia organismul și va preveni accidentele vasculare, obezitatea, hipertensiunea arterială, iar acuitatea vizuală va fi mult îmbunătățită. O cantitate mare de coacăze roșii consumată zilnic vă va ajuta la eliminarea toxinelor din organism și la eliminarea apei din organism, favorizând grăbirea procesului de slăbire. Din frunzele de coacăz roșu se prepară un decoct sau o infuzie ce se va consuma zilnic, dimineața și seara, pentru a trata afecțiunile arteriale și venoase, dar și colicile nefritice, infecțiile urinare și durerile menstruale.

 

Cum se aleg și cum se păstrează coacăzele?

 Coacăzele, atât cele negre cât și cele roșii, se recoltează în luna iulie, și pot fi consumate proaspete, ori congelate, chiar și după câteva luni de la congelare. De asemenea, acestea se mai pot consuma și uscate sau sub formă de pulbere și alte produse ce se găsesc la plafaruri și magazine naturiste.