Beneficiile mustului

 

Beneficiile mustului

Beneficiile mustului

 O dată cu venirea toamnei, apare și licoarea noastră favorită, mustul. Un suc minunat și extrem de aromat, parfumat, dulce-acrișor, obținut din struguri proaspeți, mustul este la îndemâna oricui la începutul toamnei. Ceea ce nu știam despre must este faptul că acesta are o mulțime de beneficii asupra organismului nostru, protejându-ne inima, alungând stresul din viața noastră și prevenind obezitatea. Mustul ne face să conștientizăm că vara a trecut și anotimpul rece se apropie, deci ar fi bine să ne vitaminizăm puțin organismul și să ne întărim sistemul imunitar, așa cum ne pricepem mai bine. Și cum am putea face aceste lucruri dacă nu cu ajutorul acestei ambrozii pentru trup și suflet, cu ajutorul mustului delicios și savuros, înțepător și totodată catifelat?

 

Ce conține mustul?

 Cu toții știm că mustul se obține din struguri, și anume prin procedeul de stoarcere a acestora până ce iese toată zeama aceea delicioasă și plină de vitamine, ce se va transforma, ulterior în vin. Mustul este extrem de bogat în vitamine, minerale, polifenoli, vitamina C și alte substanțe importante pentru organismul nostru. Mustul conține, așadar, vitaminele A, B1, B2 și vitamina C, și are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului și la stimularea imunității, mustul devenind și o puternică armă împotriva cancerului datorită conținutului mare în antioxidanți. Mustul cel mai bun se prepară din strugurii zdrobiți în blender, cu tot cu coajă, după ce au fost curățați de semințe. O dată preparat, mustul se consumă imediat și nu se fierbe deoarece se pierd toate vitaminele și mineralele esențiale.

 

Cura cu must

 Se face o cură cu must pe perioada toamnei, mustul să fie proaspăt stors și obținut din struguri cât se poate de naturali, românești, din piețe sau de la cunoștințe ce au vie la țară. Se consumă trei pahare de must pe zi, între mesele principale. Se poate crește cantitatea până ce ajungeți la doi litri de must pe zi iar pe tot parcursul curei este bine să nu mai consumați dulciuri ori fructe deoarece mustul conține deja foarte mult zahăr.

 

Beneficiile mustului asupra organismului

 Mustul abundă în vitamine și antioxidanți cu proprietăți antitumorale și de aceea este foarte recomandat tuturor persoanelor. Medicii recomandă mustul pentru a preveni și a trata numeroase boli, de ochi, de inimă, de rinichi, de stomac, de nutriție, de imunitate, precum și pentru a preveni și trata anemia, astenia, gingivita sau durerile reumatice. De asemenea, mustul este recomandat persoanelor bolnave de cancer dar și celor predispuse la această cumplită afecțiune deoarece mustul conține resveratrol, un antioxidant-minune din pielița strugurilor, ce previne și combate cancerul. Mai mult decât atât, același resveratrol are proprietăți antiinflamatoare, tonice, antidiabetice și protectoare pentru inimă. Mustul este de asemenea și un tonic pentru minte datorită conținutului său de lecitină și de săruri de fosfor, care ajută la îmbunătățirea activității intelectuale și la găsirea echilibrului nervos, și este ideal pentru persoanele ce suferă de boli precum Alzheimer, sau de pierderi de memorie. Mustul este un leac binecunoscut pentru constipație, de vreme ce acidul tartric stimulează tranzitul intestinal și ajută la reglarea digestiei.