10 ciuperci cu proprietăți terapeutice

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani

10 ciuperci cu proprietăți terapeutice Medicina alternativă se bazează pe experiențe de vindecare empirică realizate de mai multe generații având culturi diferite timp de secole cu substanțe furnizate de natură. Dar astăzi există mii de studii științifice care susțin acest fond empiric. Acest lucru este evident mai ales în cazul ciupercilor medicinale, ale căror proprietăți terapeutice au fost dovedite științific folosindu-se aceleași metodologii farmacologice care guvernează moleculele sintetice ale remediilor prescrise de medici.

 Medicina tradițională chineză a recomandat utilizarea ciupercilor terapeutice timp de mii de ani. Acestea conțin anumite substanțe fitochimice care ne protejează de tumori, inflamații și boala Alzheimer, stimulează sistemul imunitar și reglează glicemia, printre altele.

 În prezent există numeroase cercetări științifice care susțin proprietățile terapeutice ale ciupercilor medicinale. De exemplu, în urmă cu aproximativ 90 de ani, dr. Fleming a descoperit proprietățile antibiotice ale ciupercilor. Conform cercetărilor medicale, ciupercile medicinale sau terapeutice sintetizează anumite substanțe chimice de milioane de ani pentru a se apăra de bacterii, virusuri și alți agenți patogeni.

Ciupercile medicinale stimulează sistemul imunitar

 Unele dintre substanțele conținute în ciupercile medicinale nu acționează direct împotriva agentului patogen respectiv, ci stimulează mecanismele de apărare ale organismului nostru, chiar și la nivel epigenetic. Adică, în unele cazuri, aceste ciuperci modulează expresia anumitor gene, fie pentru a inhiba procesele dăunătoare, fie pentru a activa anumite gene silențioase care contribuie la menținerea sănătății noastre.

 Printre numeroasele substanțe pe care le conțin ciupercile medicinale, menționăm compușii fenolici și diferite tipuri de polizaharide, lectine, lentinieni, ergosterol, erithedenină, enzime fibrinolitice, triterpeni variați, adenozină, trehaloză hidratantă și multe altele. În plus, este necesar să subliniem contribuția anumitor minerale din ciupercile medicinale care sunt practic absente în dieta convențională și care sunt vitale pentru metabolismul nostru.

 

         Puterea sinergiei: efectele benefice ale ciupercilor medicinale

  Spre deosebire de agenții sintetizați de chimia farmaceutică, remediile naturale și în special ciupercile medicinale au numeroase și eficiente sinergii de vindecare pentru organismul uman. De exemplu, un extract din ciuperca Reishi nu numai că fluidizează sângele, ci în plus, scade tensiunea arterială și are efecte anti-inflamatorii, anti-diabetice, hematopoietice (potențează generarea de celule sanguine) și protectoare ale ficatului, printre altele.

 Există aproximativ 250.000 de specii de ciuperci, dar doar aproximativ o mie au fost studiate pentru proprietățile lor terapeutice și doar o sută au fost avizate prin metode experimentale științifice. Dintre toate, le-am ales pe cele care au mai multe studii științifice și sunt ușor de găsit în prezent. Iată care sunt acestea:

1. Reishi: ciuperca longevității

 Deși această ciupercă nu este comestibilă, s-a demonstrat că extractele de Ganoderma lucidum au multe proprietăți terapeutice, printre care se evidențiază acțiunile lor anti-îmbătrânire, derivate din efectele lor de îmbunătățire a sistemului imunitar și din stimularea producției de sânge nou. O revizuire Cochrane - o bază de date importantă a studiilor bazate pe dovezi, din 2016 - afirmă că extractul din ciuperca Reishi poate fi administrat alături de tratamentul convențional al cancerului, datorită potențialului său extraordinar de a stimula răspunsul sistemului imunitar la această boală.

2. Maitake: conține molecule cu acțiune antitumorală

 Ciuperca Maitake sau Grifola frondosa este utilizată în Japonia ca terapie complementară la tratamentele convenționale pentru cancer, datorită conținutului său de molecule antitumorale. Efectele anti-inflamatorii și analgezice ale ciupercii Maitake sunt, de asemenea, semnificative. Dr. Hirohaki Nanba studiază efectele anti-tumorale ale fracției D (medicament obținut din betaglucanii din ciuperca Maitake) încă din anul 1987. În 2003 a prezentat o lucrare definitivă care dovedește eficacitatea ciupercii Maitake pentru inhibarea metastazelor.

3. Shiitake: are proprietăți antivirale și antibiotice

 Numele său științific este Lentinus edodes și este o ciupercă gustoasă, cu proprietăți antivirale și antibiotice remarcabile, la care se adaugă capacitatea sa de a combate excesul de colesterol și de trigliceride din sânge. De asemenea, ciupercile Shiitake au acțiuni stimulante asupra libidoului și fertilității. Conform studiilor efectuate în Japonia, principalul său polizaharid, lentinanul, stimulează macrofagele, limfocitele T și sinteza imunoglobulinelor care inhibă creșterea tumorilor.

4. Coama-leului: regenerează neuronii

 Ciuperca Coama leului sau Hericium erinaceus conține substanțe care stimulează generarea factorului de creștere neuronală (NGF), cu efecte împotriva bolii Alzheimer și Parkinson, precum și a depresiei și anxietății. Echipa doctorului Chia-Wei Phan a verificat în 2015, prin teste in vitro, efectele potențante ale sintezei factorului de creștere a nervilor din extractele de Coama-leului.

5. Ciuperca-soarelui: reglează răspunsul imunitar

 Această ciupercă este un deliciu gastronomic și, în plus, Agaricus subrufescens Peck are proprietăți reglatoare ale sistemului imunitar, care permit combaterea eficientă a bolilor autoimune și a alergiilor. Cercetătorii L.K. Ellersten și G. Heitland, de la Spitalul Universitar din Oslo, au raportat în anul 2008 că extractul de Agaricus sau Ciuperca-soarelui restabilește echilibrul necesar între limfocitele Th1 și Th2 și poate fi utilizat atât pentru prevenirea cât și în tratamentul alergiilor.

6. Ciuperca-omidă: secretul vitalității

 Ciuperca-omidă sau Cordyceps sinensis este puțin cunoscută, dar ar trebui să fie mai cunoscută pentru capacitatea sa de a crește vitalitatea, libidoul și fertilitatea. Această ciupercă specială este, de asemenea, un protector renal și stimulator al capacității respiratorii. Suma acțiunilor benefice ale acestei ciuperci este considerată eficientă și pentru întârzierea îmbătrânirii. Mai mulți experți internaționali au descoperit în anul 2011 că extractul de ciupercă Cordyceps a prelungit durata de viață a animalelor de laborator în medie cu 16%.

7. Coada de curcan: ajută contra cancerului

 O altă ciupercă cu tradiție estică îndelungată și care este folosită ca supliment ca adjuvant pentru tratamentele pentru cancer este Coriolus versicolor, atât pentru acțiunea conținutului său de molecule antitumorale, cât și pentru puterea sa de a stimula activitatea sistemului imunitar. În anul 2013, medicii T.C. Hsieh și J.M. Wu a demonstrat că ciuperca Coriolus denumită și coada de curcan a fost capabilă să favorizeze apoptoza sau moartea programată a celulelor tumorale. În anul 2003, dr. R. W. Tsang dovedise deja cu pacienții săi diagnosticați cu cancer pulmonar că această ciupercă medicinală a produs îmbunătățiri și a încetinit dezvoltarea bolii.

8. Enokitake: stabilizează sistemul imunitar

 Având denumirea științifică Flammulina velutipes, Enokitake este o ciupercă prețioasă de iarnă care, pe lângă faptul că are o aromă și o textură delicată, conține mai multe principii active antivirale și antibiotice, reglând în același timp sistemul imunitar. Acest lucru o face un remediu eficient împotriva bolilor și alergiilor cauzate de un sistem imunitar exacerbat sau slăbit. Echipa condusă de Dr. D. C. Tang, de la Universitatea Monash din Malaezia, a prezentat, într-un articol amplu publicat în 2016, efectele anti-tumorale, antiinflamatorii, anti-îmbătrânire și antihipertensive ale ciupercii Enokitake.

9. Polyporus: previne infecțiile urinare

 Polyporus umbellatus este o ciupercă medicinală fără utilitate gastronomică (este amară), dar ca supliment alimentar combină o acțiune bactericidă cu proprietăți diuretice, deci este eficientă pentru tratarea infecțiilor urinare. Dar, de asemenea, această ciupercă medicinală se remarcă pentru efectele sale antitumorale și antimetastatice, printre altele. În 2009, Dr. Y. Y. Zhao și colaboratorii săi au identificat o nouă moleculă, numită ergon, ca fiind cel mai activ compus diuretic din ciuperca Polyporus. Studiile ulterioare au descoperit, de asemenea, că această ciupercă medicinală are și proprietăți antitumorale.

10. Pleurotus: combate colesterolul

 Având o textură albă gustoasă, ciuperca Pleurotus ostreatus se remarcă prin conținutul său ridicat de lovastatină, compusul natural care a servit ca model pentru crearea statinelor sintetice utilizate pentru combaterea colesterolului. În plus, extractul său conține de asemenea antioxidanți puternici și protectori ai ficatului. Studiile clinice publicate în 2011 de dr. Inga Schneider și colegii săi de la Universitatea din Hanovra au arătat că consumul regulat al ciupercilor Pleurotus a dus la o scădere semnificativă a colesterolului total și a trigliceridelor din sânge.