Dieta curcubeu – culori pentru sănătate

 

Culorile fructelor și legumelor și beneficiile lor pentru sănătate

Dieta curcubeu – culori pentru sănătate În natură, nimic nu este la întâmplare. De exemplu, este mai puțin cunoscut faptul că în funcție de culoarea pe care o au fructele, legumele și verdețurile acestea au anumite beneficii, anumiți compuși antioxidanți și alți nutrienți buni pentru sănătate.

 În prezent mulți nutriționiști semnalează importanța de a consuma alimentele în funcție de culori. Așa a apărut dieta curcubeu, care se bazează pe ideea conform căreia, mâncând o varietate de alimente de culori diferite, oferim organismului nostru diverse vitamine şi minerale. Acest lucru se bazează mai ales pe faptul că atât vitaminele cât şi mineralele, antioxidanţii sau fitochimicalele se află în pigmentul care colorează fructele şi legumele. Respectând culorile curcubeului, dieta trebuie să conțină alimente roșii, galbene, portocalii, verzi, albastre, violet și respectiv albe.

 Consumând cât mai des fructe și legume viu colorate ajutăm organismul să lupte împotriva multor boli și tulburări și inclusiv împotriva cancerului. Este esențial să se consume fructele și legumele cât mai crude (bineînțeles cele care pot fi consumate fără a fi fierte sau coapte) sau sub formă de suc proaspăt.

 

 Să vedem în continuare care sunt proprietățile specifice pentru vegetalele de diferite culori:

Fructele și legumele de culoare violet

 Acestea sunt alimentele vegetale în special bogate în antocianine și alte bioflavonoide având beneficii antioxidante foarte utile pentru reducerea acțiunii negative a radicalilor liberi, care așa cum se știe, sunt relaționate cu apariția anumitor boli, ca de exemplu bolile de inimă sau cancerul. Fructele și legumele de culoare violet sunt o sursă excelentă de compuși fenolici. Acești compuși au un rol foarte important pentru organismul nostru și ne protejează împotriva procesului de oxidare de la nivel celular. Compușii fenolici susțin de asemenea buna funcționare a sistemului imunitar, circulator și respirator.

 Acest tip de alimente ne mai protejează de bolile cardiovasculare, totodată reduc nivelul de colesterol rău LDL și mențin starea de sănătate a tractului urinar.

 Principalele fructe și legume de culoare violet sunt: strugurii, coacăzele, murea, afinele, smochinele, vinetele, varza roșie, ceapa roșie, sfecla roșie, conopida violet, sparanghelul violet.

 

Fructele și legumele de culoare portocalie

 Trebuie să diferențiem fructele și legumele de culoare portocalie de cele care sunt mai degrabă de culoare galben spre portocaliu, deoarece proprietățile lor variază în funcție de aceste nuanțe.

 Astfel, de exemplu, în cazul alimentelor vegetale de culoare portocalie, acestea sunt foarte bogate în betacaroten. Betacarotenul este o substanță carotenoidă cu proprietăți puternic antioxidante care ajută la reducerea acțiunii radicalilor liberi, stoparea procesului de îmbătrânire prematură, menținerea sănătății sistemului respirator și prevenirea apariției cancerului. Betacarotenul ajută de asemenea la reducerea riscului de a suferi de boli cardiace și previne tulburările de vedere, deoarece organismul folosește betacarotenul pentru a produce vitamina A.

 Principalele fructe și legume de culoare portocalie sunt: portocalele, mandarinele, grapefruitul, mango, papaya, nectarinele, piersicile, caisele, pepenii cantalup, morcovii, cartofii dulci, dovlecii, ardeii portocalii.

 

Fructele și legumele de culoare galbenă

 Fructele și legumele de culoare galbenă se caracterizează prin bogăția lor de beta-criptoxantina, un carotenoid având o puternică acțiune antioxidantă. De asemenea, ele mai conțin betacaroten, zeaxantină, flavonoide, licopen, potasiu și vitamina C. Aceste substanțe reduc riscul de cancer de prostată, ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, la formarea colagenului și a articulațiilor sănătoase. Ele luptă contra radicalilor liberi nocivi și împreuna cu magneziul și calciul ajută la formarea oaselor sanatoase. 

 Totodată, regenerează țesuturile și ajută la prevenirea cancerului și a bolilor degenerative.

 Principalele fructe și legume de culoare galbenă sunt: lămâile, pomelo, ananasul, perele, merele galbene, pepenele galben, porumbul, cartofii, ardeii galbeni, fasolea galbenă.

 

Fructele și legumele de culoare roșie

 Fructele și legumele de culoare roșie se remarcă prin conținutul lor ridicat de licopen, un carotenoid al cărui consum este fundamental mai ales în cazul bărbaților pentru a preveni cancerul de prostată. Fructele și legumele de culoare roșie mai conțin și antocianine, care sunt flavonoide cu acțiune antioxidantă.

 Printre beneficiile cele mai importante ale fructelor și legumelor de culoare roșie putem menționa capacitatea acestora de a preveni tulburările legate de prostată, bolile cardiace și întărirea sistemului imunitar.

 Principalele fructe și legume de culoare roșie sunt: merele roșii, coacăzele roșii, pepenele roșii, cireșele, vișinele, rubarba, căpșunii, zmeura, rodia, fructele goji, merișoarele, strugurii roșii, roșiile, ardeii și ridichile roșii.

 

Fructele și legumele de culoare albă

 Acest tip de alimente vegetale este foarte bogat în polifenoli dintre care se remarcă antoxantinele, care au o mare capacitate și acțiune antioxidantă. Acestea conțin de asemenea alicină și alți bioflavonoizi.

 Printre beneficiile cele mai importante ale fructelor și legumelor de culoare albă putem menționa: menținerea unei tensiuni arteriale scăzute, combaterea infecțiilor bacteriene, prevenirea riscului de cancer de sân sau de prostată și încetinirea procesului de îmbătrânire.

 Principalele fructe și legume de culoare albă sunt: perele albe, bananele, usturoiul, ceapa, prazul, conopida, ciupercile champinion, țelina, păstârnacul, ridichile albe, vinetele albe.

 

Fructele și legumele de culoare verde

 Fructe și legume de culoare verde sunt foarte bogate în luteină, xeazantină, clorofilă, fibre, calciu, acid folic, vitamina C si betacaroten. Aceste substanțe nutritive reduc riscul de cancer, scad tensiunea arterială și nivelul de colesterol rău. Ele normalizează timpul de digestie, mențin sănătatea retinei, luptă eficient împotriva radicalilor liberi nocivi și stimulează activitatea sistemului imunitar.

 Printre calitățile cele mai importante ale fructelor și legumelor de culoare verde se remarcă mai ales reducerea riscului de apariție a problemelor de vedere (de exemplu pierderea vederii și cataracta), întărirea sistemului imunitar și prevenirea apariției cancerului. În plus, fructele și legumele de culoare verde sunt ideale pentru menținerea sănătății sistemului circulator și pentru prevenirea osteoporozei.

 Principalele fructe și legume de culoare verde sunt: lămâile verzi, kiwi, strugurii și merele verzi, avocado, castraveții, varza, varza de Bruxelles, varza chinezească, brocoli, mazărea, fasolea verde, spanacul, salata verde, sparanghelul, ardeii verzi, dovlecii, pătrunjelul, mărarul, busuiocul, țelina.