Cum sa combatem lenea

 

Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi

cum sa combatem lenea

 Majoritatea oamenilor se confruntă cu lenea. Mulţi dintre ei nu fac mai nimic, iar cei care lucrează ajung la un moment dat să nu mai aibă chef de alte priorităţi, cum ar fi curăţenia prin casă, spălatul, prepararea mâncării etc. Toţi ne confruntăm cu această lene la un moment dat şi este foarte bine să ştim cum să o combatem şi să devenim productivi.

 

Ce este de fapt lenea?

Lenea este o stare emoţională în care simţi că nu mai vrei sau nu mai ai chef să faci nimic, doar să stai. Apare de obicei atunci când nu mai avem energie sau când scade nivelul de vitalitate. Apare când suntem prea obosiţi şi starea noastră nu este una ideală pentru a realiza alte obiective. Dar asta înseamnă că ne lăsăm duşi de valul lenei care este ca şi o boală. Dacă o băgăm în seamă şi o lăsăm să ne influenţeze viaţa vom fi tot mai leneşi cu fiecare zi care trece. Se întâmplă însă uneori să nu avem motivaţia necesară sau să fim cuprinşi de o depresie.

 

Şomerii pot trece printr-o perioadă de lene

 Dacă ai fost dat afară de la locul de muncă este foarte probabil să îţi doreşti odihnă în primul rând. Acest lucru este foarte bun şi indicat dar să nu devină un obicei. Atâta timp cât devine un obicei tu vei ajunge să nu mai ai chef de nimic şi să nu mai faci mare lucru în viaţă. Noi am venit aici ca să experimentăm şi să realizăm lucruri fizice. Dacă tu simţi că acest lucru este greu de realizat pentru tine, posibil să ai deja o depresie.

 

Propune-ţi scopuri şi obiective

 Un prim pas în combaterea lenei este notarea scopurilor şi a obiectivelor. Atunci când îţi doreşti să faci ceva, notează-le pe o foaie de hârtie sau într-un caiet. Acest lucru te va ajuta să te şi mişti şi să-l realizezi. Dacă nu reuşeşti, pur şi simplu întreabă-te: cum ar fi să fac acest lucru? Cum ar fi să am o energie interminabilă şi să realizez scopurile şi obiectivele mele? Imaginează-ţi apoi că deja ai realizat aceste obiective. De câte ori un obiectiv este realizat spune-ţi în gând: bravo! Ştiam eu că poţi şi că eşti o persoană productivă, felicitări! Simte-te bine pentru faptul că ai reuşit să realizezi ce ţi-ai propus. Mai ales dacă te confrunţi cu starea de lene.

 

Motivează-te întotdeauna

 Pentru a face un lucru este nevoie de motivaţie. Când eşti la muncă îţi faci îndatoririle şi primeşti o anumită sumă de bani. Există însă momente când faci ceva dar nu primeşti nimic în schimb. Atunci este timpul să te motivezi singur/ă. Propune-ţi că atunci când realizezi ceva să te recompensezi cu ceva ce îţi place ţie foarte mult. Poate îţi cumperi o carte, poate faci o baie fierbinte, poate mănânci ceva bun sau orice altceva îţi doreşti. Când nu există motivaţie din exterior este foarte important să te motivezi singur. Vei vedea că atunci lucrurile le vei face cu plăcere.

 

Motivarea internă sau externă

 Sunt două tipuri de motivări. Există motivaţia externă care este suma de bani primită la muncă, cadourile pe care le doreşti, întâlnirile cu prietenii etc. Există şi motivaţia internă. Aceasta este motivaţia sufletului tău. Această motivaţie îţi dă aripi să zbori şi să fii mai productiv ca niciodată. Motivaţia interioară este cea care îţi spune: du-te pe acest drum şi vei ajunge ceea ce îţi doreşti. Fă acest lucru şi vei deveni ceea ce iubeşti cel mai mult. Cu această motivaţie te pui seara la somn şi tot cu ea te trezeşti şi astfel toate lucrurile ţi se par simple şi foarte frumoase. Mergi cu mare drag la muncă, munceşti cu plăcere acasă şi faci toate lucrurile care înainte ţi se păreau prea grele sau chiar lipsite de sens. Acum totul are un sens. Pentru că tu eşti deja pe drumul scopului tău în viaţă.

 

Exerciţiile fizice

 Un alt lucru care te poate scoate din rutina lenei sunt exerciţiile fizice. Ştiu că este mereu mai uşor să spui decât să faci dar aceste exerciţii te pot scuti de foarte multe neplăceri. Făcând zi de zi chiar şi zece minute dimineaţa, vei reuşi să fii o persoană productivă iar cu timpul îţi va plăcea şi vei acorda mai mult timp exerciţiilor de dimineaţă. Începutul în orice este cel mai greu de făcut. După ce ai pornit nu te mai poate opri nimeni şi nimic!

 

Respiraţia ajuta la combaterea lenei

 Un lucru atât de simplu precum respiraţia poate să ajute la combaterea lenei. Şi asta pentru că în timp ce respiri te gândeşti la modul în care respiri, la durată, eşti concentrat/ă pe respiraţie şi pe nimic altceva. Cinci minute de concentrare asupra respirației te poate ajuta la motivarea şi începerea unui lucru pe care ţi-l doreşti dar simţi că nu ai chef. Nu este dificil deloc. Stai liniştit/ă, începi să respiri încet şi să te concentrezi doar asupra respiraţiei. Nu există nimic decât respiraţia şi tu. Mintea atunci dispare şi lasă locul vieţii să pătrundă în corpul tău. Iar viaţa înseamnă mişcare.

 

Lenea poate să distrugă viaţa

 Chiar dacă aparent nu este nimic rău în a fi leneş, totuşi există nenumărate efecte pe care le poate produce. Dacă nu facem nimic toată ziua, ne irosim viaţa. Nu poţi să trăieşti stând în starea de lene. Ai venit pe pământ pentru a realiza, pentru a fi şi a face ceva. Eşti aici ca să trăieşti experienţe. Dar cum le poţi trăi atâta timp cât doar stai şi poate visezi? Trebuie să acţionezi. Chiar dacă îţi pare greu la un moment dat totul va începe să devină uşor şi clar pentru tine. Trebuie doar să vrei. Repetă-ţi mereu: sunt o persoană productivă, sunt o persoană activă. Simte că mişcarea face parte din viaţa ta. Simte că lucrurile pe care le vezi în mintea ta devin realităţi pentru tine. Fă toate aceste lucruri şi realizează că lenea nu poate să fie bună. Dacă totuşi persişti în a fi leneş este probabil o depresie sau o oboseală acumulată. Corpul tău este lipsit de energie şi vitalitate. Îl poţi revigora prin meditaţii, rugăciuni şi plimbări în aer liber.

 Lenea este aici pentru a învăţa din ea. A învăţa că nu este bine să stai. Tu te simţi bine când stai şi nu faci nimic? Practic îţi strici singur viaţa. Dacă eşti obosit sau lipsit de energie reîncarcă-te. Pune-te şi dormi şi apoi te trezeşti şi iar te apuci de mişcare. Altfel, pierzi singur viaţa şi toate frumuseţile ei.