Riscurile pentru sănătate ale sedentarismului

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!

Riscurile pentru sănătate ale sedentarismului Un studiu medical recent sugerează faptul că dacă avem o muncă de birou trebuie să ne ridicăm de pe scaun mai des, mai exact la fiecare 30 de minute! Să stăm mai puțin așezați și să ne mișcăm mai mult: acestea sunt recomandările experților din domeniul sănătății pentru a contracara efectele dăunătoare ale unei vieți sedentare.

 Studiul menționat anterior și care a fost publicat în Revista de Medicină Internă din Statele Unite, a constatat că persoanele care stau pe scaun timp de una până la două ore, fără să se ridice au un risc mai mare de deces decât cele care, deși stau în total același număr de ore pe tot parcursul zilei, se ridică să-și întindă picioarele. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat activitatea zilnică a 7985 de adulți cu vârsta peste 45 de ani, timp de o săptămână. Pentru acest studiu, cercetătorii au plasat monitoare speciale pe șoldurile participanților.

 Ei bine, persoanele care au stat pe scaun sau pe canapea mai multe ore în total (aproximativ 13) și care s-au ridicat mai puțin au avut aproape de două ori mai mare riscul de deces precoce decât cele care au petrecut mai puțin timp așezate și s-au ridicat mai mult.

 Studiile anterioare au relaționat stilul de viață sedentar și faptul de a petrece mai multe ore pe zi așezate cu un risc mai mare de apariție a problemelor cauzate de excesul de greutate, diabet zaharat tip 2 și unele tipuri de cancer. Potrivit lui Keith Diaz, un cercetător de la Departamentul de Medicină de la Columbia University Medical Center (CUMC) și coordonator al acestui studiul, ar trebui să ne ridicăm de pe scaun dacă lucrăm la birou la fiecare 30 de minute.

 De fapt, participanții la acest studiu care se ridicau de pe scaun la cel puțin o jumătate de oră au fost aceia care au prezentat un risc mai scăzut de deces. Monika Safford, co-autor al studiului și cercetător la Centrul de Medicină Weill Cornell din New York, s-a referit la lipsa de activitate fizică ca la o „nouă adicție“ și ne invită să căutăm modalități creative de a întrerupe aceasta „dependență nocivă“ pentru scaun și canapea.

7 motive bune pentru a vă ridica de pe scaun

 Iată în continuare câteva idei pentru a include în rutina dumneavoastră zilnică gestul simplu de a vă întinde picioarele din când în când și de a vă deplasa minim:

 1. Ascultați-vă corpul. Faceți câteva exerciții de respirație pentru a vă conecta chiar și puțin cu acesta. Este cel mai eficient gest pe care îl puteți include în rutină, pentru că dacă îl ascultați, vă veți da seama că el cere doar să vă mișcați.

 2. Ridicați-vă să beți un pahar de apă sau să preparați o infuzie din plante medicinale. Pe lângă faptul că veți face puțină mișcare, vă veți și hidrata organismul. Deshidratarea afectează, de asemenea, sănătatea dumneavoastră, dar refacerea rezervelor de lichide vă va liniști și vă va ajuta să vă concentrați mai bine.

 3. Dacă beți mai multe lichide, va trebui, de asemenea, să mergeți mai des la baie. Acest lucru înseamnă că puteți profita de această mică pauză de la lucru și pentru a face unele mișcări de stretching.

 4. Priviți pe fereastră cât mai în depărtare și odihniți-vă ochii. Dacă vă aflați în fața unui computer, a unui televizor sau a unei cărți sau pur și simplu lucrați într-un spațiu închis, a avea grijă de ochii dumneavoastră este un motiv bun pentru a vă ridica. Cel mai important lucru este să schimbați focalizarea: priviți pe fereastră timp de cel puțin cinci sau zece secunde într-un loc îndepărtat posibil și apoi se joace alternativ să se concentreze într-un punct aflat la distanță, apoi la un alt punct mai apropiat. Puteți, de asemenea, să profitați de ocazia de a merge la baie și de a vă hidrata ochii dacă simțiți că sunt uscați.

 5. Dacă lucrați de acasă, introduceți rutine mici de zi cu zi, care necesită să luați unele măsuri și chiar, de ce nu, chiar să și ieșiți din casă pentru câteva momente: cum ar fi să cumpărați o pâine bună și integrală, să serviți un smoothie sau o cafea sau doar să vă plimbați printr-un loc relaxant și care vă place din apropierea casei.

 6. Dacă vă aflați într-un birou, profitați de ocazia de a face o mică plimbare în pauza de prânz. În acest fel, vă veți asigura că cel puțin o dată pe zi soarele vă oferă principala sursă de vitamina D pentru organism.

 7. Dacă vă uitați la televizor, profitați de pauzele publicitare pentru a vă ridica. Întrebați-vă și dacă ceea ce vă vedeți vă interesează cu adevărat și, dacă nu, opriți-l și lăsați canapeaua pentru puțină mișcare în aer liber.

 În cele din urmă, amintiți-vă că faptul de a vă ridica mai des de pe scaun vă ajută, dar că includerea unui exercițiu fizic sau a unei practici conștiente de mișcare în rutina săptămânală va fi de două ori mai benefică pentru sănătatea dumneavoastră.

Categorie: