Ce vrem noi de la un telefon mobil?

 

Chiar vrem noi așa multe de la un telefon ?

ce vrem noi de la un telefon mobil

 Salutare, azi am să vorbesc despre un lucru care știu că poate nu o să-ți placă dar fiind semen de-al meu adică om, consider ca și tu să fii informat despre niște lucruri care ar fi bine de luat în seamă când vine vorba de achiziționarea unui telefon nou. Poți să iei acest articol ca ghid de cumpărare al unui telefon deștept și inteligent. Dar în acest ghid voi trata și anumite aspecte puțin psihologice care stau la baza alegerii unui telefon nou și care poate nu tocmai sunt dorințele tale. Nu mă înțelege greșit din prima, nu doresc ca să scadă vânzarea smartphone-urilor ci doresc să=ți atrag atenția asupra unor chestii pentru care să dai bani dar tu să nu te folosești de ele niciodată.

 Mdaaa.... Suntem într-o eră minunată, avem tot felul de invenții tot mai sofisticate disponibile consumatorului de rând și asta este foarte bine, deoarece ne lărgim orizontul și experiențele de viață. Dar...! oare chiar avem nevoie de tot ce ni se oferă? Avem televizoare cu internet și 3D, ok să presupunem că este chiar util și de ce să nu avem parte de experiențe 3D și acasă, dar haide să vedem cum stăm cu cea mai mare piață care este în desfacere la ora actuală și anume cea a mobilelor.

 

Începutul telefoniei mobile

 Da minunatele telefoane mobile, dacă mă gândesc că prima cărămidă din 3 aprilie 1973 a apărut și mare bucurie pentru omenire, avem telefoane mobile la îndemână. Deși au existat telefoane mobile și anterior, dar acestea erau doar ca dotare pentru anumite vehicule. Nu și portabile în mână. Deci putem spune că Motorola a lansat primul celular portabil la mână, modelul DynaTAC. Apoi cu timpul au apărut tot felul de modele memorabile, cum ar fi aproape indestructibil considerat, modelul 3310 de la Nokia și multe altele.

 

Dar să vedem puțin care era scopul acestor telefoane?

 Ah.. da.. cred că de a comunica... sau ceva de genul. Inițial pentru asta s-a inventat telefonul. Iar urmașul telefonului fix fiind mobilul, a fost o revoluție tehnologică în industria telecomunicațiilor. Și asta datorită faptului că din anii 70 încoace am început să fim mai accesibil pentru toată lumea. Având mobilul la noi nu mai reprezenta o problemă faptul că ești la piață, la prieteni, la locul de muncă, căci puteai fi contactat oriunde și oricând. Cu excepția dacă ți se descărca bateria sau închideai intenționat dispozitivul.

 Evident au apărut modele tot mai îmbunătățite ale telefoanelor mobile, având semnal mai bun și în locurile mai izolate, cum ar fi cluburile, sau alte locații unde la început mai ales în orașele cu clădiri multe și înalte apărea această problemă cu semnalul slab la parter. Dar am evoluat și noi oamenii am remediat și această problemă.

 

Evoluția telefoanelor mobile

Evolutia telefoanelor mobile

 Evoluția ne ține în mișcare, iar mișcarea este viață. Singura constantă din univers este schimbarea care este mișcarea, care la rândul ei reprezintă evoluția. Și cercul s-a încheiat. Ei, până acum nimic negativ. Totul este perfect, dar evoluția la oameni este ciudată de multe ori. Mai ales de când se promovează consumul la nivel mondial. Ceea ce este ok, pentru noi toți. Dacă fabricăm, trebuie să și consumăm, iar ca să consumăm ne trebuie bani, pe care îi câștigăm fabricând și vânzând ceea ce fabricăm. Dar de unde știm ce fabricăm sau, dacă chiar avem nevoie de acele lucruri? Ei, de nicăieri. Și știi de ce? Pentru că tot timpul există cerere pentru ceva anume. Iar cererile se realizează prin idei, inovatoare cum s-ar zice. Așa au apărut primele telefoane mobile cu Player MP3 încorporat cum ar fi Siemens SL45, care este intitulat primul telefon cu memorie extinsă și redare MP3. Iar ideea a venit probabil de la cineva care s-a gândit că de ce să poarte el și Player-ul MP3 într-un buzunar și telefonul în altul și a întrebat ”Ce ar fi dacă aceste două le-aș putea avea într-un singur dispozitiv?” Răspunsul ce crezi că era? Evident ar fi superb. Mai ales dacă mergi la lucru pe autobuz, sau metrou este foarte util, deoarece asculți muzică la maxim și nu te mai lovește pe umeri colegul de vagon ”Băh, vezi că-ți sună telefonul”.

 Și așa au început tot feluri de îmbunătățiri la design și la implementări de tehnologii tot mai sofisticate. Totul a fost bine, au apărut niște telefoane mobile cu design revoluționar care mai de care elegante, luxoase sau futuristice. Puteam la un moment dat să ne alegem carcasele pe anotimpuri sau stări emoționale. Lucru de care în ziua de azi nu prea ne mai putem bucura. Deoarece modelele actuale nu permit prea multe variante de design. (dar despre asta am să vorbesc mai încolo).

 Au mai apărut telefoane mobile cu camere foto, evident la plângerea multora care fiind oameni, au avut parte de evenimente memorabile și nu aveau un aparat foto la îndemână. Așa că ce ar fi să avem camere fot în telefon. Normal ce ar putea fi? De ce nu? Cu toate că primul telefon cu cameră a fost făcută de japonezi în anii 90 și lansat în 2000, acesta era făcut de către Sharp și avea numele de J-phone. Totuși telefoanele cu camere au devenit mai populare după apariția telefoanelor cu player MP3. Țin minte că la noi cel puțin era febră mare cu apariția lui Nokia 6230i, deși acesta a apărut după 2005, iar printre primele telefoane Nokia cu camere era 7650 din 2002. Cu timpul au început abuzările de tehnologii de care poate nu neapărat aveam nevoie. Au început pozările și filmările fără acord al multor persoane care au apărut apoi pe internet și unii de ce nu și la știrile de pe posturile noastre de televiziune de la ora 17:00.

 Iar dacă privim tehnologiile de azi, deja ar fi indicat să ne întrebăm ce vrem defapt de la un telefon. Îl mai folosim pentru scopul lui inițial, adică de a apela pe cineva, sau doar pentru a avea cu ce să ne lăudăm în societate? Sau să ne folosim de uimitoarele puteri de procesare pe care unele modele de telefoane le oferă și multe deja ajung la nivelul de performanță al unui netbook sau chiar notebook.

 

Tu chiar îți folosești telefonul mobil la capacitatea lui maximă?

ce dorim noi de la un telefon mobil

 Probabil este o întrebare stupidă. Doamne cine ar întreba așa ceva. Dar pe cât de stupidă ți se poate părea pe atât de importantă devine în momentul în care decizi să cumperi un telefon mobil. Tu la ce te uiți când vrei să cumperi un telefon nou?

 Hai să vedem un caz mai modern și cumperi telefonul online, nu de alta dar nu vreau să te plictisesc cu strategiile de marketing cu care te înfășoară angajații companiilor de telefonie. Și nu o fac pentru că asta e intenția lor ci pentru că asta trebuie să facă. Deci dacă te irită ceva la modul de abordare al angajaților de la companiile de telecomunicații, ei nu-s de vină, își fac doar datoria de angajat și încearcă să câștige și ei un ban în mod legal. Nu te enerva pe ei. Bun să revenim la faptul că tu comanzi noul și super betonul telefon de pe internet. La ce aspecte te uiți înainte de al cumpăra? (te rog să detailezi aceste lucruri într-un comentariu dacă dorești, deoarece acesta este important și sunt curios după ce te ghidezi când cumperi un telefon nou).

 Probabil te uiți să fie cu ecran destul de mare, dar nici foarte mare deoarece nu prea mai încape în buzunar. La hardware te interesează ce procesor ultramodern are telefonul sau câte zeci de nuclee și sub-nuclee are? Hai că înțeleg că vrei să navighezi pe internet ceea ce este util ca un telefon să aibă acces la internet, deoarece nu știi niciodată, poate ai nevoie să trimiți un email sau ceva, etc. Iar pentru că știu că sistemele de operare și browser-ele sunt făcute în așa fel încât să pape foarte mult RAM, te înțeleg perfect dacă în ziua de azi vrei un telefon cu minim 1GB Ram sau chiar 2GB mai ales pe Sistemele de operare Android.

 Bun mergem la spațiul de stocare. Te înțeleg parțial și aici, fiindcă în multe cazuri sistemele acestea de operare cam face Ham-Ham și cu jumate din spațiul de stocare. Asta în cazul în care optezi pentru un spațiu modest cuprins între 8-16GB, dacă este mai mult nu prea trebuie să-ți faci griji. Acum doresc să insist parțial pe partea de înțelegere parțială. Dacă optezi între 8-16GB te înțeleg, peste 16GB nu prea și îți explic de ce. Sincer ce faci cu 32/64/XGB spațiu de stocare? Chiar nu ai ce face mai bun decât să te chinui vizionând filme pe un ecran de maxim 6”? Sau chiar crezi că vei reuși să asculți 20 de discografii de câteva mii de melodii? Sincer au am avut și pe PC peste 15000 melodii și crede-mă nu apuci să le asculți în câțiva ani, mai ales că de multe ori dorești să reasculți multe dintre melodii de câteva ori. Sau crezi că umpli spațiul cu filme, cu muzică și cu vreo câteva sute de cărți? Sincer Fix pe telefon o să citești romanele tale preferate? Sau vrei să faci propriul film cu camerele Full HD și 4K pe mobil? Nu vreau să te judec dacă toate astea le faci, dar chiar nu ai ce faci cu banii și cu sănătatea ta (dacă citești sau vizionezi filme pe un ecran cuprins între 4-6”).

 Acum vreau să revin puțin asupra procesoarelor. Ce vrei să faci cu un procesor quad-core de 2.5GHz? Să nu mai vorbesc de Octa-core? Vrei să ai workstation pe mobil? Dacă nu faci altceva decât să intri pe net, să trimiți mail-uri și să mai joci câteva jocuri sau să te folosești de anumite aplicații utile, atunci îți este de ajuns și un dual-core cu 1GB ram și stocare de 8GB sau 16GB dacă vrei să faci și filmări. Restul este cam aberație dacă nu te folosești de ele.

 Și altceva ce mai poți face cu un telefon mobil ca să-ți necesite asemenea putere de procesare colosală? Probabil te joci cele mai noi jocuri 3D pe el, sau alte aplicații sofisticate. Iar cu aceste nu este nici o problemă cât timp asta vrei să faci cu telefonul. Dar adu-ți aminte că este totuși un telefon.

 Îmi place și mie ideea de avea toate într-unul dar nu am așteptarea ca telefonul să aibă camera foto la fel de bună ca și un aparat foto/video dedicat. La ce te ajută? Ți-ai pus întrebarea asta? Telefonul nu este un PC și nici nu va fi în curând. Deși se vor încerca multe tehnologii care să aducă telefonul la nivelul unui PC, deja se implementează încet procesoarele pe 64 Biți, încă nici procesoarele desktop nu se pot folosi de ele prea mult. În afară de faptul că poate comunica cu mai mult de 3GB RAM, nu prea este folosit la altceva, încă puține aplicații beneficiază la nivel de performanță de procesoarele 64 biți pe PC-uri. Și cele care beneficiază de aceste sunt mai mult aplicații care sunt foarte intensive din punct de vedere al procesării și al transferului masiv de informații.

 La un telefon ce vom face cu un CPU x64? Unde vrem să ajungem cu telefoanele mobile? Ce vrem să facă telefoanele? Cam 70% dintre cumpărătorii nici măcar nu se gândesc la asta, deoarece marketingul este atât de bine făcut încât lumea fuge orbește la prima apariție a unui model nou de telefon hyper-extra-super-mega-fantastic. Și în maxim 7 zile se vor plictisi de el. Și se vor mai bucura de diferitele aplicații de chit-chat care apar pe parcurs.

 

Design-ul telefonului mobil

Design ul telefonului mobil

 În ultima vreme nu prea putem vorbi de design-uri prea variate, avem de ales între telefoane cu forme bazate pe unghiuri frânte, puțin rotunjite la colțuri, sau telefoane rotunjite în partea de sus și jos al dispozitivului. Este bine că avem parte de modele tot mai subțiri dar prea puțini se gândesc la baterie. Cele mai subțire telefoane fiind în format UniBody, adică fără posibilitatea de a schimba bateria. Ecranele nu prea sunt bazate pe design, excepție făcând cele mai noi apariții tehnologice care permit ca ecranul să aibă o margine de doar 1mm. Așadar avem de ales între mai nimic și culori. Cred că la capitolul design este cam moartă piața. Avem aceleași forme de la 60% din producători. (aștept sugestii de design)

 

Ce este important la alegerea noului telefon?

 Aici nu o să mă întind la prea multe povești deoarece sunt lucruri de bază și doar o să explic pe scurt decizia.

Bun să vedem ce ar fi indicat să ne intereseze la un telefon mobil nou:

 - rețeaua ( mai nou avem și 4G, dar minim 3G este indicat pentru un semnal constant și bun)

 - ecranul de preferat IPS sau AMOLED + protecție (dimensiunea potrivită ar fi după mâna pe care o are fiecare, și nu după marketingul care promovează televizoarele cu ecrane de X inch în mână)

 - memoria RAM – minim 1GB maxim 2GB ar trebui să fie suficient pentru orice aplicație

 - bateria – dacă se poate în jur de vreo 3000 mAh (pentru a permite o utilizare mai îndelungată)

 - CPU – (un dual core de 1.5 GHz este arhisuficient pentru majoritatea aplicațiilor dar cum evoluează lucrurile un Quad-core modest la 1.2GHz te va ajuta la orice, iar Octa-Core nu are nici o relevanță încă)

 - conectivitate – USB, BlueTooth, NFC, Wi-Fi + Wi-Fi hotspot

 - sistemul de operare – care este de preferat – eu prefer să rămân imparțial, dar părerea mea este că pe Windows Phone ai performanțe mai ridicate cu un dual-core decât pe Android cu configurație similară. Îmi place Android mai mult decât Windows dar faptul că mă forțează să cumpăr telefon mai performant pentru că altfel OS-ul începe să se miște greu din cauza update-urilor nu prea îmi place. Iar la capitolul acesta iOS cu iPhone va avea câștig tot timpul, deoarece pe iOS mai nimic nu este pe gratis și nu degeaba sunt cele mai puține probleme, chiar dacă sunt.

 Ceea ce am notat mai sus sunt doar lucrurile de bază după care te poți ghida când achiziționezi un telefon mobil nou. Totodată nu este obligatoriu sau nu acesta este cel mai bun ghid de alegere al telefonului mobil. Dar am vrut să punctez niște aspecte pe care dacă nu ne deschidem bine ochii, putem să cumpărăm ceva de care nu-l om folosi la potențialul său maxim.

 Este o regulă foarte importantă și cu acesta și închei articolul. Această regulă se aplică la toate produsele electronice în special cele bazate pe putere de calcul. Un dispozitiv dacă nu este folosit la capacitatea lui maximă este un dispozitiv irosit. Deoarece ele sunt făcute ca să fie utilizate pentru ceva, în proporție de vreo 40% dacă ne raportăm la general. Dar dacă ne raportăm strict la telefoane, atunci procentajul s-ar putea să scadă drastic. Dacă aceste aparate electronice nu sunt folosite la capacitatea lor maximă se strică mai repede. Cel puțin din experiențele mele. Deoarece dacă sunt forjate, aceste aparate se mișcă, iar dacă nu se mișcă ele se degradează mai repede. Și asta mai ales că în zilele noastre materiile prime folosite la fabricarea acestor aparate electronice nu sunt de înaltă calitate.

 Deci dacă nu ești sigur că te vei putea folosi la maxim de un hardware cu CPU quad-core la noul tău telefon, atunci mai bine aleg un dual-core, pe care să-l folosești la maxim. Dar decizia îți aparține.

 Eu îți mulțumesc ca ai fost alături de noi și dacă ți-a plăcut acest articol apasă pe butonul de Like și lasă-ne părerea ta mai jos într-un comentariu.

Categorie: