8 sfaturi pentru a preveni acneea

 

De ce apare acneea?

8 sfaturi pentru a preveni acneea Unele persoane consideră că acneea este dificil sau imposibil de controlat, însă există multe modalități și remedii pentru a preveni acest tip de erupții pe piele, care sunt foarte frecvente în timpul pubertății sau al adolescenței, dar și în perioada menstruală sau în unele situații stresante. Este important să știm cum să procedăm în cazul puseurilor de acnee, deoarece tratarea acestora într-un mod greșit poate provoca răni și inclusiv semne ireversibile, precum și erupția continuă a acestora.

 În acest articol vă oferim câteva sfaturi pentru a preveni acneea și pentru a o combate într-un mod natural și eficient. Este important să luăm în considerare faptul că este necesar să menținem întotdeauna fața curată, deoarece acneea apare adeseori din cauza unei îngrijiri neadecvate a tenului.

 Acneea este provocată de obturarea porilor pielii cu un tip de grăsime numită “sebum” care în condiții normale oferă luciu pielii și părului. Așa cum am menționat deja, acneea este des întâlnită în perioada de pubertate, care datorită fluctuațiilor hormonale determină un exces de sebum la nivelul pielii. În general, adolescenții suferă de acnee, atât fetele, cât și băieții, iar această afecțiune afectează aproximativ 70% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

 

Acneea la vârsta adultă

 Totuși, este important să știm că în ultimii ani s-a produs o creștere considerabilă în rândul adulților care suferă de asemenea de această problemă cutanată.

 În mod obișnuit, persoanele adulte prezintă o acnee normală care constă în inflamația cronică a dermei cauzată de o infecție bacteriană. Însă de asemenea, în cazul adulților poate apărea și rozaceea care se prezintă ca o piele roșie aspră și îngroșată în zona nasului și o pomeților, cu vezicule, mici iritații roșii și vase de sânge vizibile pe suprafața pielii.

 Dintre cauzele cele mai comune ale apariției acneei la vârsta adultă se numără următoarele:

– Un exces în producerea de hormoni;
– Utilizarea unor medicamente de sinteză sau a drogurilor;
– O deficiență de vitamine (în special de vitamina E și A);
– Expunerea la unele produse chimice sau toxice;
– Un nivel mare de stres și tensiune.

 

De ce acneea afectează mai mult femeile?

 Este necesar să semnalăm faptul că în timpul adolescenței este mai frecventă acneea în cazul băieților, însă la vârsta adultă, femeile se confruntă în principal cu această afecțiune a pielii, datorită, în primul rând, schimbărilor hormonale pe care corpul le experimentează în timpul menstruației și a sarcinii.

 De exemplu, în timpul perioadei premenstruale există o supraproducție de hormoni care favorizează apariția pustulelor de acnee în partea inferioară a feței, în jurul mandibulei și a bărbii. Pentru a preveni această erupție de acnee în timpul perioadei menstruale este necesar să mențineți o bună hidratare a organismului și să curățați temeinic tenul în fiecare seară.

 De asemenea, este frecvent în cazul femeilor care nu au avut erupții de acnee în perioada adolescenței, însă au chisturi ovariene, ca această afecțiune să apară la vârsta adultă.

 Un alt aspect este utilizarea anticoncepționalelor sau a hormonilor de sinteză care în cazul femeilor poate provoca apariția acneeei. Dacă urmați un tratament cu hormoni sau anticoncepționale este bine de știut că acneea apare ca un efect secundar al acestora. În acest caz, consultați un medic specialist pentru a vedea dacă există și alte opțiuni de anticoncepționale.

1. Este important să curățați bine tenul

 Mai ales dacă aveți tenul predispus la apariția acneei, este indicat ca de cel puțin două ori pe zi să curățați bine tenul cu apă călduță și un săpun specific pentru persoanele care au tenul acneeic. Acest tip de produse se găsește în farmacii sau poate fi recomandat de un medic dermatolog.

2. Evitați să atingeți des fața sau părul

 Mâinile se află zilnic în contact cu diverse suprafețe care pot fi murdare sau pline de grăsimi, așadar este foarte important — nu doar din motive de igienă — să nu atingeți frecvent fața și părul, deoarece acest obicei poate provoca răspândirea bacteriilor nocive care determină iritarea și inflamarea porilor. Un alt aspect important este să vă spălați bine pe mâini înainte de a aplica orice produs pe față (creme, machiaj, tratamente faciale, etc.), dar și după servirea mesei, atingerea animalelor de companie, etc.

3. Evitați hainele și accesoriile mulate

 Evitați să purtați haine foarte strânse pe corp deoarece acestea nu permit ca pielea să respire și pot provoca iritații. Evitați fularele sau eșarfele foarte strânse, căciulile și pălăriile, dar și bretonul dacă aveți o erupție acneică în zona frunții, deoarece toate acestea provoacă un cumul de grăsime și murdărie în zona respectivă.

4. Demachiați-vă întotdeauna seara

 Mai ales dacă aveți pielea sensibilă sau predispusă la apariția acneei este important să alegeți cu grijă produsele de machiaj potrivite tipului de ten (fond de ten, corector, pudră, etc.), dar mai ales să vă demachiați cu grijă în fiecare seară și să vă spălați bine tenul înainte de a merge la culcare. De asemenea, este indicat să schimbați fața de pernă o dată la 5 zile pentru a evita acumularea impurităților și a celulelor moarte de piele pe această suprafață.

5. Uscați-vă bine după ce faceți exerciții

 Pentru a evita ca transpirația și murdăria să blocheze porii înrăutățind astfel acneea este bine să ștergeți bine fața cu un prosop curat după ce efectuați exerciții fizice intense și ați transpirat. Apoi spălați tenul și aplicați produsele specifice de îngrijire.

6. Nu stoarceți pustulele de acnee

 Stoarcerea erupțiilor acneice poate părea o modalitate de a le elimina de pe ten, însă este important să știți că stoarcerea unui coș poate propaga și mai mult infecția, împingând-o spre straturile mai profunde ale pielii. Astfel se declanșează inflamația și înroșirea tenului și chiar apariția semnelor și rănilor care sunt greu de vindecat ulterior. Este mult mai bine să urmați recomandările unui specialist dermatolog pentru a reduce riscul de infecție și pentru a folosi produsele potrivite pentru tratarea acestei afecțiuni.

7. Evitați stresul

 Adeseori stresul induce apariția erupțiilor de acnee, tocmai de aceea este recomandabil să evitați acele situații care vă pot cauza stres și anxietate. Este necesar să gestionați corect stresul, deoarece acesta activează glandele suprarenale și determină producerea unui exces de hormoni androgeni care favorizează apariția acneei. Ca și consecință a unei perioade stresante și tensionate, adulții se pot confrunta de asemenea cu creșterea nivelelor de corticosteroizi (acești hormoni sunt secretați de zona corticală a glandelor suprarenale fiind derivați din colesterol) care pot stimula producerea acneei și pot agrava această afecțiune odată cu înaintarea în vârstă.

8. Evitați alimentele care provoacă acnee

 Dacă v-ați obișnuit să consumați des sau chiar zilnic alimente procesate de tip fast-food sau junk-food, dulciuri, produse de patiserie, ciocolată în exces, băuturi răcoritoare sau care conțin cafeină încercați să le evitați cât mai mult posibil deoarece acest tip de alimente pot determina apariția erupții de acnee, mai ales dacă sunteți în perioada de pubertate sau în perioada premenstruală. Optați în schimb pentru cât mai multe legume și fructe proaspete și pentru mâncărurile ușoare, preparate în casă și care sunt pline de vitamine și de nutrienți esențiali.

 Alte recomandări pentru prevenirea acneei:

 - Eliminați orice produs (cosmetice, creme, loțiuni bronzante, etc.) care este gras și pe care îl folosiți frecvent;

 - Verificați ca produsele pe care le aplicați pe ten să fie testate dermatologic și clasificate ca oil free (fără grăsimi), pentru a nu bloca foliculii pielii;

 - Eliminați orice rest de machiaj la finalul zilei și îndepărtați excesul de grăsime de pe față;

 - Nu atingeți erupțiile de pe față (mai ales cu mâinile murdare);

 - Pe de altă parte, pentru a soluționa erupțiile acestei afecțiuni este important să se mențină pe cât posibil o stare de stabilitate emoțională și să se înlăture situațiile stresante.

 

Categorie: