Arhanghelul Uriel

 

Arhanghelul Uriel, lumina cea tainică a lui Dumnezeu

arhanghelul uriel

 Arhanghelul Uriel este unul din cei șapte arhangheli principali. El este numit și arhanghelul prezenței lui Dumnezeu, fiind unul din cele șapte spirite de lângă tronul lui Dumnezeu, așa cum menționează Evanghelia lui Ioan.  

 

Ce înseamnă numele Uriel și care sunt atributele sale?

 Numele Uriel înseamnă "lumina sau focul lui Dumnezeu". El reprezintă forța atotputernică a spiritului vieții. Atributul său este o flacără strălucitoare care reprezintă misiunea sa specifică de a trezi conștiințele ființelor umane prin focul cel tainic al adevărului.

 Arhanghelul Uriel poate fi reprezentat cu o carte sau un pergament. Acest atribut reprezintă rolul său de observator divin. Arhanghelul Uriel înregistrează toate sentimentele, gândurile și faptele ființelor umane din timpul vieții lor.

 Arhanghelul Uriel este reprezentat cu veșminte roșii sau portocalii cu străluciri aurii, culori relaționate cu focul și implicit cu calitățile sale transformatoare, cu distrugerea răului și cu iluminarea spirituală. Aceste culori sunt de asemenea culorile soarelui, astrul pe care John Milton îl asociază cu Uriel în opera sa numită Paradisul pierdut.

 

Arhanghelul Uriel în creștinism

 Arhanghelul Uriel era venerat alături de cei mai cunoscuți arhangheli: Mihail, Gabriel și Rafel în creștinismul din vechime. Odată cu trecerea timpului a apărut cultul îngerilor. Papa Zaharia, în timpul Consiliului din Roma din anul 745, a interzis numele arhanghelului Uriel. A dat de asemenea ordin să se distrugă imaginile sale din bisericile din Roma.

 În ciuda acestei interdicții, arhanghelul Uriel a continuat să fie prezent în gândurile credincioșilor fideli. Încă se mai pot găsi imagini cu arhanghelul Uriel care datează din secolul 17 în bisericile din America de Sud.

 Biserica Ortodoxă Orientală îl venerează pe arhanghelul Uriel și îl comemorează împreună cu ceilalți îngeri și arhangheli în cadrul "Sinaxei arhanghelului Mihail și a celorlaltor puteri" în data de 8 noiembrie. De asemenea, Biserica Anglicană îl include în rândul arhanghelilor importanți. Biserica Coptă, datorită faptului că a păstrat Biblia Septuaginta, care conține Cartea lui Enoh, l-a venerat întotdeauna pe arhanghelul Uriel.

 În evangheliile apocrife ale Bibliei, Uriel îl ajută pe Ioan Botezătorul să supraviețuiască în masacrul ordonat de Irod. Uriel îl conduce pe acesta împreună cu mama sa în Egipt unde se vor alătura familiei lui Isus. În Apocalipsa lui Petru, Uriel este Îngerul Pocăinței, iar în tradiția apocaliptică, Uriel este păstrătorul cheii Infernului, care se va deschide la sfârșitul timpurilor.

 

Arhanghelul Uriel în iudaism

 Iudaismul nu îl recunoaște oficial pe arhanghelul Uriel, însă numele său apare în diferite texte apocrife și în tradițiile mistice.

 Arhanghelul Uriel este menţionat şi în Cartea lui Enoh, el fiind cel care îl avertizează pe Noe de producerea potopului.

 Uriel apare şi în Testamentul lui Solomon și în Apocalipsa lui Esdras, unde îl instruiește pe profetul Esdras despre adevărul divin.

 În Legendele evreilor, Uriel este îngerul care i-a dat un nou nume lui Iacob şi cel care îl ghidează pe Abraham şi marchează ușile caselor evreilor din Egipt pentru a-i proteja.

 În Cartea lui Adam și Eva, Uriel este cel care veghează porțile Paradisului cu o spadă strălucitoare pentru a evita accesul la arborele vieții. În tradițiile mistice, Uriel este îngerul zilei de duminică, îngerul poeziei și unul din sefiroții sacrii.

 

Arhanghelul Uriel, călăuzitorul celor care caută înțelepciunea

 Uriel este cel mai înțelept dintre toți îngerii. Adeseori este reprezentat cu o flacără în palma deschisă. La el omenirea poate găsi alinarea suferințelor prin rugăciune. Arhanghelul Uriel este ghidul celor care caută ieșirea din ignoranță. El îi protejează pe maeștrii și pe liderii spirituali, pe preoți, filozofi, rabini și deopotrivă pe toți cei care caută înțelepciunea spirituală.

 Uriel este arhanghelul flăcării rubinii. El este în slujba divinității și este conducătorul îngerilor păzitori. Prin intermediul razei sale sacre el ajută la răspândirea adevărului și a înțelepciunii divine în lume.

 Toate calitățile arhanghelului Uriel îl încoronează pe acesta ca fiind arhanghelul protector al spiritualității, al înțelepciunii și al devoțiunii față de adevărul divin. Împreună cu îngerul păzitor, arhanghelul Uriel veghează calea ființei umane către divinitate. Flacăra sa rubinie aprinde în ființa umană dorința de a trezi conștiința pentru a atinge pacea și gloria lui Dumnezeu.

 

Arhanghelul Uriel, manifestat ca ajutor divin în vis

 Visele sunt modalitatea cea mai comună prin care se manifestă îngerii, deoarece în timpul somnului egoul unei persoane este diminuat, iar astfel lumea spiritului se exprimă mai plenar. Nu toate visele sunt însă plăcute. Acesta este și cazul lui Karina, o tânără studentă de 21 de ani, care relatează această experiență personală cu un înger care i-a apărut în vis pentru a o ajuta și a-i arăta drumul cel bun. Iată povestea ei:

 "Este prima oară când împărtășesc această experiență de viață, deoarece am considerat că este prea intimă pentru ca lumea să mă înțeleagă cu adevărat și să nu mă judece.

 Am fost o adolescentă cu multe probleme. Sufeream adeseori de crize depresive puternice așa încât chiar am încercat la un moment dat să-mi iau viața și îmi acopeream brațele cu tăieturi și mă automaltratam. Fiind vulnerabilă, am intrat într-un grup de persoane care m-au dus pe o cale greșită, am ajuns să-l reneg pe Dumnezeu și tot ceea ce este bun. Am căutat consolare în locul cel mai greșit. Am petrecut câțiva ani în această situație tristă și dezolantă.

 Noapte după noapte aveam coșmaruri insuportabile în care îmi apăreau ființe întunecate, moarte și tot felul de orori. În unul din aceste coșmaruri mă aflam în casa în care locuisem împreună cu familia mea în copilărie. În acel vis, persoanele apropiate mie încercau să-mi facă rău și mă persecutau, iar eu încercam să fug din casă. În această încercare a mea de a evada din acea casă, deodată mi-a apărut în față o ființă extraordinară care iradia o lumină aurie și care avea un fel de scut pe pieptul său. Arăta exact ca unul din gladiatorii pe care-i vedem în filme însă chipul său nu apărea cu foarte multe detalii. Totuși, am câteva amintiri fugare despre părul său blond și cârlionțat. Această ființă de lumină m-a îmbrățișat și mi-a spus: 'totul va fi bine'. În acel moment, cei care mă persecutau în vis au dispărut, iar eu m-am trezit într-o stare de uimire totală.

 Am început să caut răspunsuri. În noaptea următoare, am început să rostesc rugăciuni și am întrebat cine era acea ființă care mi-a apărut în vis și am auzit un nume: 'Uriel'. Nu știam nimic despre îngeri pentru că acest subiect nu mă interesase niciodată și am crezut că mintea mi-a jucat o festă. Totuși, am căutat acest nume pe internet și astfel am avut parte de cea mai mare surpriză atunci când am văzut rezultatele căutării!

 Începând cu acea zi, viața mea s-a schimbat complet. Am cercetat tot mai mult despre acest înger numit Uriel și de fiecare dată sunt tot mai uimită de ceea ce aflu. Dacă în realitate arhanghelul Uriel s-a manifestat în visul meu, îi mulțumesc pentru că mi-a salvat sufletul și că mi-a arătat direcția cea bună pe care o pierdusem.

 Odată cu această experiență am învățat că, cu toate că credem în mod eronat că suntem singuri în această lume, nu suntem; iar problemele vieții nu se rezolvă învinuindu-l pe Dumnezeu și cu atât mai puțin căutând consolare în direcții greșite. Dumnezeu este mereu alături de noi, ne iubește pe toți și ne va ajuta să ieșim din situațiile cele mai dificile, mai ales dacă-i cerem ajutorul.

 Am luat cunoștință cu această ocazie de existența îngerilor și datorită acestui fapt am ajuns să înțeleg că în viață lucrurile se petrec dintr-un motiv și chiar dacă în acel moment nu înțelegem, Dumnezeu ne iubește și doar el știe de ce lucrurile se petrec într-un anume fel.

 După această experiență, simt că am crescut din punct de vedere spiritual și că am devenit o persoană mai bună."

Categorie: