Sexualitatea in timpul sarcinii

 

Relaţiile sexuale în timpul sarcinii

sexualitatea in timpul sarciniiSexualitatea se poate practica în multe scopuri, însă unul din cele mai importante este apropierea, comunicarea corporală şi intimitatea în cuplu. Viaţa sexuală poate fi firească, fără sfaturi sau ajutor specializat, însă cu siguranţă dorinţa de învăţa lucruri noi, poate fi de un real ajutor pentru a amplifica apropierea dintre parteneri şi de a provoca emoţii şi experienţe tot mai sublime şi mai plăcute, pe lângă o înţelegere şi o comunicare mai profundă în cuplu.

În timpul sarcinii, sexualitatea poate fi practicată în continuare cu aceeaşi iubire şi chiar frecvenţă. Totuşi, trebuie luate în considerare încă din primul trimestru de sarcină anumite schimbări fiziologice şi anatomice ale femeii, precum greţurile, oboseala, stările emoţionale fluctuante care le afectează mult pe femeile însărcinate şi au desigur efecte şi asupra partenerului.

Schimbări fiziologice importante

Încă din primul trimestru femeia însărcinată poate avea sensibilitate şi dureri la nivelul sânilor, se schimbă secreţiile vaginale care sunt mai abundente şi îşi modifică mirosul şi gustul. Acestea pot fi un stimulent pentru relaţiile erotice, doarece fluxul secreţiilor vaginale sunt un lubrifiant natural.

 

Atracţia sexuală în timpul sarcinii

Cu toate că există femei care se bucură din plin de această perioadă şi nu au fluctuaţii emoţionale importante, iar viaţa lor sexuală nu este afectată de apariţia sarcinii, pentru multe femei sarcina implică multe procese de adaptare. Toate acestea pot afecta dorinţa şi viaţa sexuală a cuplului, iar adeseori (şi în general în cazul femeilor), se poate ca partenerii să nu se simtă atraşi nici sexual şi nici afectiv unul de celălalt, sau chiar pot simţi respingere faţă de apropierea de orice fel. Pe de altă parte, există femei în cazul cărora creşte atât nevoia de afecţiune şi atenţie, cât şi dorinţa erotică se amplifică considerabil.

Bărbaţii, cu toate că într-un grad mai mic, se pot simţi şi ei afectaţi din punct de vedere emoţional datorită implicaţiilor apariţiei unui nou membru în familie, mai ales dacă e vorba de primul lor copil, iar această stare de preocupare poate determina ca bărbatul să nu se mai simtă atras de partenera sa. Unii nu se mai simt motivaţi să aibă relaţii sexuale deoarece în opinia lor femeia “şi-a pierdut” calităţile erotice, adică corpul femii îşi pierde proporţiile cu care este obişnuit. Totuşi şi în ciuda celor afirmate anterior, mulţi bărbaţi se simt în mod special atraşi de partenerele lor în această perioadă, nu doar datorită entuziasmului de a simţi o stare de uniune specială cu aceasta, ci printre altele, pentru că corpul femeii devine pentru ei mai erotic, mai voluptuos, sânii şi şoldurile devin mai proeminente, ceea ce le amplifică stimularea vizuală şi dorinţa sexuală.

Acest tip de transformare anatomică nu este acceptat de către multe femei care simt că îţi pierd formele şi nu se mai simt atractive şi seducătoare. În acest caz, trebuie să ne reamintim că orice atitudine constă în felul în care se priveşte situaţia, respectiv dacă femeia se simte neatractivă şi îşi consideră corpul “urât” aşa va fi văzut şi de ceilalţi, însă dacă îl percep ca fiind frumos şi atrăgător, aşa îl vor percepe şi ceilalţi. Corpul unei femei însărcinate este la fel de frumos ca cel al unei femei care nu este însărcinată, cea mai importantă în acest caz este propria percepţie asupra acestei perioade şi felul în care această experienţă atât de intimă este receptat de femeia respectivă.

 

Relaţiile sexuale în timpul sarcinii

În timpul primelor trei luni de sarcină, relaţiile intime pot avea loc în mod normal şi în poziţiile obişnuite, însă pe măsură ce burtica creşte, trebuie practicate modalităţi speciale de penetrare, ceea ce constituie o invitaţie pentru ca cei doi parteneri să-şi amplifice imaginaţia şi să găsească noi forme de apropiere erotică şi intimitate. Iată câteva sugestii pentru ca actul erotic să poată avea loc în mod plăcut şi fără să implice vreun risc sau teama ca femeia ar putea fi afectată sau ca fătul să fie strivit sau să se declanşeze o naştere prematură.

Dacă nu există dorinţă sexuală, se poate ajuta partenerul oferindu-i un masaj relaxant cu uleiuri care poate fi un bun preludiu pentru stimularea dorinţei. Actul sexual trebuie oprit în cazul în care apare ruptura prematură a membranelor ovulare, infecţii genitale, hemoragii sau semne de naştere înainte de termen.

 

Poziţii sexuale sugerate în timpul sarcinii

 Poziţia misionarului sau bărbatul deasupra femeii: în acest caz, singura precauţie este ca greutatea bărbatului să nu apese asupra femeii.

 Femeia deasupra bărbatului: este o poziţie foarte comodă, deoarece femeia are controlul greutăţii sale şi asupra penetrării.

 Penetrarea dintr-o parte sau postura linguriţa: este o poziţie comodă, mai ales începând cu luna a patra de sarcină, deoarece abdomenul este relaxat, iar greutatea femeii se distribuie în mod egal.

 Penetrare din spate: este o poziţie bună pentru primele luni de sarcină, dar incomodă pentru ultimele două luni, deoarece abdomenul este mai voluminos.

Categorie: