Nu folosi umorul ca o mască

 

Evitaţi folosirea umorului în scopul de a vă ascunde emoţiile negative

nu folosi umorul ca o masca Umorul vă ajută să faceţi faţă cu bine la provocările vieţii. Dar există însă şi situaţii în care umorul nu este sănătos, ci dimpotrivă. Ne referim aici la situaţiile în care există tendinţa de a folosi umorul ca o mască, pentru a evita, mai degrabă decât pentru a transcende, emoţiile negative. Râsul şi umorul pot fi folosite pentru o deghizare a sentimentelor de durere, de frică, de furie şi de dezamăgire pe care nu doriţi să le simţiţi sau pe care nu ştiţi cum să le exprimaţi astfel încât să vă fie mai uşor.

 Puteţi privi adevărul din viaţa dumneavoastră cu umor, dar să ascundeţi acest adevăr nu este chiar aşa de amuzant. Atunci când încercaţi să folosiţi umorul şi spiritul de joacă pentru a masca emoţiile şi sentimentele negative, nu faceţi altceva decât să creaţi confuzie şi neîncredere în relaţiile dumneavoastră, ceea ce este cu atât mai grav dacă este vorba de relaţia sau de relaţiile de cuplu.

 

Câteva exemple negative, de folosire greşită a umorului

 Exemplul nr. 1: Un anumit bărbat face glume tot timpul, însă nu întotdeauna cele mai potrivite. Nimic nu pare să-l poată opri din acest obicei şi el nu ia niciodată nimic în serios. Indiferent ce i se petrece lui sau altcuiva, el face glume cu privire la situaţia respectivă, ba chiar ia situaţia ca pe o glumă. În realitate, însă, bărbatul respectiv este speriat de intimitate, de profunzime şi de responsabilitate în relaţiile sale, aşa că utilizează umorul, în mod excesiv, pentru a evita pe cât posibil sentimentele inconfortabile pentru el şi, de asemenea, pentru a-i ţine pe toţi ceilalţi la o distanţă care lui i se pare rezonabilă.

 O posibilă soluţie: În acest caz, bărbatul respectiv ar trebui să încerce să nu se mai ascundă în spatele umorului, să încerce să îşi înfrunte cu curaj propriile temeri. Ar trebui să încerce să abordeze cu mai mult curaj intimitatea şi responsabilitatea. Fricile pe care el încearcă să le ascundă ar putea fi cauza unor traume din trecut, caz în care ar fi bine să caute să îşi vindece acele traume.

 nu folosi umorul ca o masca 1Exemplul nr. 2: Într-un cuplu, femeia este foarte des geloasă şi posesivă faţă de iubitul ei, însă ea nu a învăţat încă să-şi exprime în mod direct şi deschis nesiguranţa şi temerile, nici să discute în mod deschis despre acestea. În loc să discute despre ceea ce este cu adevărat în sufletul ei, ea utilizează ceea ce crede ea că ar fi caracterizat de umor, în încercarea de a-şi exprima, în acest mod, emoţiile şi sentimentele. Glumele ei, însă, au adeseori o notă de sarcasm, sunt înţepătoare, aproape ostile, iar iubitul ei nu le găseşte deloc amuzante, ba dimpotrivă. În loc să se amuze, el răspunde adeseori la aşa zisele ei glume printr-o tăcere rece sau chiar printr-o formă de retragere.

 O posibilă soluţie: Şi în această situaţie, persoana în cauză, aici fiind vorba de femeie, ar trebui să găsească în ea curajul de a-şi exprima deschis emoţiile şi temerile. Fuga de propriile frici şi ascunderea după degete, sau cu alte cuvinte, în spatele unui umor nesănătos, nu sunt o soluţie bună, mai ales pe termen lung, căci pot duce la răcirea iremediabilă a relaţiei. Ea trebuie să înveţe să comunice în alt mod, prin care să nu-l lezeze şi să nu-l distanţeze pe celălalt de ea. Ar trebui să caute să înţeleagă mai clar de ce anume îi este frică şi să discute deschis despre aceste frici cu partenerul, cu iubitul ei.

 

Cum să vă verificaţi singuri dacă vă ascundeţi sau nu în spatele umorului

 Pentru a vă verifica dacă încercaţi sau nu să vă ascundeţi în spatele glumelor şi al umorului, puteţi, foarte simplu, să vă analizaţi propriile semne de comunicare nonverbală, cum ar fi, de exemplu, tonul şi intensitatea vocii. Dacă acestea vi se par într-adevăr pline de umor, atunci sunteţi pe drumul cel bun, însă dacă vi se par ca fiind un pic forţate sau că ar fi ceva în neregulă cu ele, atunci... aceasta ar trebui să vă dea de gândit.

 O altă modalitate de a vă verifica singuri dacă vă ascundeţi sau nu în spatele umorului, ar fi aceea în care să vă analizaţi propriile emoţii. Dacă umorul şi emoţiile pozitive sunt singurul gen de emoţii pe care le transmiteţi prin glumele dumneavoastră, atunci, din nou, sunteţi pe drumul cel bun. Însă, în cazurile în care, prin glumele dumneavoastră, exprimaţi şi alte sentimente, negative, cum ar fi tristeţea, nefericirea, frica şi mânia, atunci cu siguranţă că nu sunteţi pe drumul cel bun în ceea ce priveşte folosirea umorului.