Compatibiltățile alimentare conform Ayurveda

 

Compatibiltățile alimentare în Ayurveda

compatibiltatile alimentare conform ayurveda

 În prezent, știm că Ayurveda acordă o importanță capitală mecanismelor digestiei. Focul digestiv, Agni în sanscrită este determinant pentru digerarea alimentelor fără să lase subproduse prost metabolizate, cunoscute sub numele de Ama. Cu toate acestea, chiar dacă focul digestiv este puternic, unele combinații alimentare ar trebui evitate deoarece acestea provoacă tot felul de tulburări digestive. Această noțiune de compatibilitate alimentară există deja de multă vreme în mai multe tradiții culinare, inclusiv în Occident.

 Combinațiile alimentare compatibile conform Ayurveda reprezintă o cunoștință esențială pentru persoanele care vor să fie sănătoase.

 Aceasta este bazată pe trei factori principali care caracterizează fiecare aliment în parte – gustul, efectul post-digestiv și natura energiei acestuia. În funcție de combinarea acestor trei factori, focul digestiv se poate dovedi a fi insuficient pentru ca digestia să fie optimă. Sistemul enzimatic este astfel inhibat ceea ce favorizează producția de Ama. Dacă alimente cu caracteristici diferite în ceea ce privește gustul, energia și efectele post-digestive sunt consumate împreună, focul digestiv va fi slăbit automat. Astfel, bolul alimentar va rămâne ore întregi în stomac, uneori până la 7-8 ore. Aceleași alimente, consumate separat, vor fi digerate mult mai rapid.

 De aceea, ideal ar fi să consumi fructe, feculenți, proteine și grăsimi doar în anumite momente ale zilei. Această separare evită orice formă de indigestie, de fermentare sau de putrefacție dar și formarea gazelor. Astfel, consumul de banane și lapte diminuează focul digestiv. Dacă acest obicei persistă, cu timpul flora intestinală se va modifica și va favoriza apariția unor afecțiuni precum gripa, sinuzita, tusea, chiar alergiile. Iată de ce Ayurveda nu recomandă consumul laptelui sau iaurtului împreună cu fructele acre sau citrice.

 Cu toții avem de-a face cu astfel de combinații, la micul-dejun în special când bem suc de fructe înainte de a ne consuma bolul de lapte cu cereale. Fructele nu merg deloc cu cartofii sau feculenții. Pepenele ar trebui consumat singur deoarece, amestecat cu cerealele, perturbă digestia. Pepenele este digerat rapid în timp ce cerealele au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate. Laptele și pepenele nu ar trebui consumate la aceeași masă deoarece laptele este laxativ iar pepenele este diuretic.

 Cartofii, roșiile, vinetele și ardeii sunt incompatibili cu iaurtul, laptele, castraveții și pepenele. Ridichea este incompatibilă cu laptele, bananele și strugurii uscați. Iaurtul este incompatibil cu laptele, fructele acre, pepenele, mango, feculenți sau brânză. Mango este incompatibil cu iaurtul, brânza și castravetele. Lămâia este incompatibilă cu iaurtul, laptele, castravetele și roșia.

Categorie: