Cum poți găti cu mai puțin zahăr?

 

Cum poți găti cu mai puțin zahăr?

cum poti gati cu mai putin zahar

 Iată care sunt cheile echilibrului atunci când vine vorba despre a găti cu zahărul: trebuie să joci cartea naturalului, să alegi cele mai bune ingrediente și mai ales să nu te privezi.

 

Îndulcește preparatele în mod natural.

 Să îndulcești felurile de mâncare nu este o greșeală. Poți îndulci o tartă, un iaurt sau o cafea. Trebuie doar să știi cum să adaptezi cantitățile – între 20 și 25 de grame pe zi, o cantitate care nu trebuie să fie depășită. Dar trebuie și să selectezi tipul de îndulcitor- miere, zahăr integral, rapadura, sirop de arțar… sunt cele care vin cu mai mult zahăr deci trebuie să pui mai puțin dar conțin și minerale sau substanțe protectoare.

 

Fugi de alimentele interzise dar ascultă-ți și poftele.

 Dacă îți interzici toate produsele dulci mai ales atunci când le iubești foarte mult nu este un lucru tocmai bun. Nu interzice deci dulciurile și deserturile din meniu dar trebuie și să știi cum să distingi poftele de foame. Important este să consumi cât mai conștient. Și trebuie să știi cum să savurezi alimentele fără să te culpabilizezi.

 

Fă-ți timp pentru a degusta alimentele.

 Trebuie să îți faci timp pentru a degusta cât mai mult alimentele. Trebuie să înveți în funcție de nevoi zahărul. Trebuie să înveți să știi cum să reduci zahărul și să te distrezi cu asta. Parfumurile desertului vor fi mai bine puse în valoare- fructe, vanilie sau migdale. Consumă-le și cât mai încet pentru a le pune savorile în valoare.

 

Descoperă super fructele.

 Goji, merișoare, dude…. Aceste mici fructe sunt niște concentrate de beneficii pentru sănătate, conțin antioxidanți care protejează organismul de îmbătrânirea prematură. Dar trebuie să fie consumate în mod regulat pentru a fi cât mai eficiente.

 

Delectează-te cu ciocolata.

 Virtuțile ciocolatei nu trebuie să fie neglijate. Este o sursă de magneziu, de antioxidanți, de substanțe stimulante și anti-deprimare deci ai de câștigat dacă o consumi în mod regulat. Dar trebuie să fie consumată cu moderație. La fel ca și în cazul cafeinei și a vinului roșu, beneficiile sale se fac resimțite în niște doze mai mici.

 

Adoptă laptele vegetal.

 Nu trebuie să abandonezi laptele de vacă dar trebuie să descoperi și noile savori – lapte de migdale, de alune, de quinoa sau de orez…. Sunt perfecte pentru a prepara tarte flan, clătite, la care vin cu cele mai delicioase savori. Trebuie să descoperi în magazinele bio și laptele de horchata, de teff sau de baobab care sunt fără gluten. Perfecte pentru cele mai lejere și mai originale milkshakes.

 

Poți îmbogăți deserturile cu fructe uscate.

 Fructele uscate – caisele, stafidele sau prunele sau cele oleaginoase sunt cele care ameliorează sensibil calitatea nutrițională a prăjiturilor făcute în casă.

 Concentrația lor de fibre, de minerale sau de antioxidanți este cea care îmbogățește în mod natural prăjiturile, muffinsurile cu substanțe utile pentru sănătate. Un alt avantaj al fructelor uscate- vin cu o senzație îndelungată de sațietate datorită indicelui lor glicemic scăzut și fibrelor lor. O prăjitură cu fructe uscate este foarte indicată pentru micul dejun sau pentru gustare.

Categorie: