Mănâncă echilibrat, mănâncă cât mai colorat!

 

Bucătăria vegetală este plină de culoare

mananca echilibrat mananca cat mai colorat

 Te-ai săturat de supele care au o culoare nedefinită? Sau de farfuriile triste cu aceleași feluri de mâncare, feluri care nu te mai atrag deloc? De niște deserturi terne și mate? O veste bună - culoarea nu lipsește atunci când vine vorba despre bucătăria vegetală.

 Iată un mic ghid pentru cela mai colorate farfurii care pe lângă faptul că îți vor ridica moralul, îți vor face și plinul de vitamine.

 

De ce ai nevoie de culoare în farfurie?

 Se spune că întâi și întâi mâncăm cu ochii. Un fel de mâncare atractiv din punct de vedere vizual este cel care îți trezește apetitul și care te face să salivezi.

 Din aceste motive ar trebui să încerci să explorezi culorile naturale și vegetale care vin cu cea mai variată alimentație. Iată care sunt culorile de care ai nevoie la tine în farfurie.

 

Maro.

 Cel mai adesea îți vine în gând ciocolata sau caramelul. Dar nu numai. Trebuie să te gândești și la un piure de migdale integrale, de alune, de castane, la făina de grâu integrală, la tot tipul de ciuperci sau cu linte verde.

 Îți poți colora farfuria cu: cacao pudră, cu zahăr integral rapadura, cu pudră de migdale sau de alune integrale, de tamari diluate în preparate.

 

Negru sau gri.

 Trebuie să te gândești la la făina de hrișcă, de secară sau de tamari folosite pure. Nu te gândești mereu la semințele de susan negru, semințele de cernușcă. Poți colora farfuria cu un piure de susan negru, care vine cu cea mai frumoasă nuanță de gri profund pentru clătite, pentru prăjituri sau creme pentru desert.

 

Albastru.

 Poate te gândești sau… nu la curacao, la coacăze, la petalele de coacăz, etc. Poți colora farfuria ta fără probleme cu suc de coacăze, cu pudra de porumb albastru care dă înspre violet.

 

Roz.

 Cu siguranță că te gândești la sfeclă, la zmeură sau la căpșuni. și poate că nu te gândești mereu că mai poți folosi și petalele de trandafiri, un suc de varză roșie într-un mediu acid… Îți mai poți colora farfuria cu sucul de la zmeură, cu sucul de la sfeclă sau de la rodie, ideale pentru prăjituri sau pentru cremele pentru desert, pentru aluatul de migdale, etc. Îl poți folosi și pentru tot felul de glasaje.

 

Roșul.

 Cu siguranță îți vin în minte ardeiul roșu, roșia și căpșunile sau tot felul de late fructe roșii. Dar cu siguranță că nu te-ai gândit la curcuma încălzit în ulei în care să prepari o legumă deschisă la culoare, țelina de exemplu. Sau poți folosi și fructul goji în tot felul de preparate.

 Dar mai poți folosi și paprika pudră, urucum pudră sau sub formă de semințe, un concentrat de roșii sau un ardeiu redus la foc dulce pentru verinele sărate sau pentru tarte.

 

Portocaliu și galben.

 Te gândești cel mai adesea la caise, la morcovi, la mango, la dovleac, la banane sau la porumb. Dar cu siguranță că nu te gândești la șofran, la curcuma, la cojile de portocală sau de lămâie sau la linte. Dar mai poți folosi și sucul de la portocale sau de la morcovi în care pui curcuma, șofranul ideal pentru paella și pentru risotto dar și pentru deserturi.

 

Verdele.

 Aici te gândești cu siguranță la toatele legumele verzi și la kiwi. Dar cu siguranță că nu te gândești la ceaiul matcha, sucul de iarbă pudră sau la spirulină. Dar mai poți colora și cu sucul de spanac, de pătrunjel, etc.

 

Albul.

 Albul se poate obține din laptele vegetal, tofu, ridiche neagră, conopidă, etc. Pe prăjituri se poate folosi zahărul glasat.

Categorie: